Recept: Bang-bang-mihoensalade uit Bish Bash Bosh!
Tot mijn grote vreugde mag ik vandaag een recept uit het kookboek Bish Bash Bosh! met jullie delen. Misschien heb je het al voorbij zien komen op mijn Instagrampagina, misschien ook niet. Ik vind het een heel lekkere salade en raad hem van harte aan.
Bang-bang-mihoensalade van Bosh!
Deze legendarische salade smaakt als een afhaalmaaltijd, maar heeft al het goeds van een salade. We weten zeker dat je deze groenten met een geweldige Aziatische dressing nog heel vaak zult maken. Gebruik de dressing ook een voor geroosterde groenten of een andere maaltijd met Aziatische smaken. Voor extra eiwitten vervang je de mihoen door soba of voeg je wat gegrilde tofu* toe.
Voor 3-4 personen
- 100 gram gedroogde mihoen
- 4 eetlepels sesamolie
- ¼ komkommer
- 1 wortel
- 1 rode paprika
- 1 stronk paksoi
- 3 lente-uitjes
- 3 eetlepels pinda’s
- 1 verse rode peper
- 10 gram verse koriander
- 7,5 cm verse gemberwortel
- 2 limoenen
- 1½ theelepel chilivlokken
- 4 eetlepels pindakaas
- 2 eetlepels sojasaus
- 3 theelepels ahornsiroop
- 4 eetlepels water
- 4 portobello’s
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Kokend water | dunschiller | pan | keukenmachine | wok
Bereid de mihoen | Schenk het kokende water in een grote mengkom | leg de mihoen erin en laat hem 5 minuten staan | giet de mihoen af in een zeef en spoel hem af met koud stromend water tot hij koud is | doe hem weer in de kom | schenk er 1 eetlepel sesamolie over, schep de mihoen om tot hij bedekt is en zet apart
Maak nu de salade | Snijd de komkommer in linden met een dunschiller, gooi het waterig midden weg | schil de wortel en snijd hem in linden | snijd de paprika doormidden, verwijder de steel en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in lang reepjes | snijd de onderkant van de paksoi en snijd de bladeren in dunne reepjes | maak de lente uitjes schoon, snijd ze doormidden en snijd ze overlangs in dunne reepjes | hak of maal de pinda’s grof | trek het steeltje van de chilipeper en snijd hem in dunne ringetjes | haal de blaadjes van de koriander en gooi de steeltjes weg
Doe de voorbereide groenten en kruiden in de kom met de mihoen | meng alles door elkaar | verdeel de salade over kommen en zet apart
Maak snel de dressing | schil de gemberwortel door de schil er met een lepel af te schrappen en hak hem grof | rasp de schil van 1 limoen | snijd beide limoenen doormidden en knijp ze uit in de keukenmachine | voeg de geraspte limoenschil, gemberwortel, 2 eetlepels sesamolie, de chilivlokken, pindakaas, sojasaus, ahornsiroop en water toe | pureer tot je een saus hebt
Snijd de portobello’s in dunne reepjes | zet de wok op hoog vuur en schenk de zonnebloemolie en de resterende sesamolie erin | wacht tot de wok heet is, doe de portobello’s erin en bak ze 5-6 minuten, tot ze gekrompen en donkerder van kleur zijn
Verdeel de portobello’s over de kommen | sprenkel de dressing erover | strooi de pinda’s en ringetjes chilipeper erover en serveer meteen.
Mijn notities bij dit recept
*Deze salade is ook lekker met sambal goreng tempeh, in plaats van tofu
**ik gebruikte bij voorkeur choi sum in plaats van paksoi, deze variant is kleiner, heeft dunnere stengels en is minder vezelig dan z’n grote broer. Choi sum vind je bij de beter gesorteerde Aziatische supermarkt.
Laatste reacties