Recept: Romige Komkommersalade


komkommerDit het laatste recept van de chili avond die ik met jullie deel. Alle recepten om zelf een chili-avond te organiseren staan nu online. Je kunt kiezen uit twee soorten chili en bijgerechten zoals tomatensalsa, guacamole en dit recept van de romige komkommersalade. Het enige waar je zelf nog aan moet denken zijn tortilla chips en een toetje. Oh en het koken moet je ook zelf doen natuurlijk.

Ingrediënten:

  • 2 komkommers
  • 50 ml sojamelk
  • 100 ml neutrale olie (bijv. zonnebloem-, of koolzaadolie)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 sjalotje (gesnipperd)
  • sap van 1 limoen
  • 1/4 chilipeper (heel erg fijngehakt, zonder zaadjes)
  • 1/3 theelepel komijnpoeder
  • verse munt (stuk of 6 takjes, of naar eigen smaak toevoegen, fijngehakt)
  • snuf zout
  • klein beetje zwarte peper uit de molen

De romige komkommersalade van de chili-avond is een salade met een dressing die in basis een veganistische mayonaise. Die is vrij simpel te maken. Je hebt hiervoor nodig een staafmixer, een smalle beker waar deze in past en 1 deel sojamelk op 2 delen olie. Je doet de sojamelk en de olie samen in die beker en zet de staafmixer erop, net zo lang tot het dik begint te worden. Als het niet meer dikker wordt (en dat gaat vrij snel), dan voeg je er de helft van de limoensap aan toe. De saus wordt dan nog een stuk dikker, tot het ongeveer een mayonaisestructuur heeft. De basis is dan klaar.

Voeg hier de overige ingrediënten, behalve de komkommer, aan toe en proef of het goed op smaak is. Het zal een beetje als een frisse knoflooksaus smaken en dat is precies de bedoeling. Laat de saus even staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken. Was je komkommers en snijd deze met schil over de lengte in vieren.

Verwijder het natte binnenste (anders wordt de salade erg waterig) en snijd de repen in dunne stukjes. Vlak voordat je de salade wil serveren meng je de saus door de komkommer. Serveer het als bijgerecht voor bij een pittige hoofdmaaltijd (zoals een chili).

Alle chili-avondrecepten op een rij:
Chili sin carne
Chili con seitan
Guacamole
Tomatensalsa
Romige komkommersalade

Op zoek naar een lekker toetje? Dit zou er goed bij passen;
Chocolade toetje
Pompoencake

Posted by on 3 maart, 2015

LEAVE A COMMENT