Mallemoere Recepten 3: Hasselbackaardappeltjes met een Frisse Salade.

Het een na laatste deel van vier recepten, waarmee je uiteindelijk je eigen vier gangen diner Mallemoere-style kunt koken. Na het linzen-notengebraad en de kue lapis zijn we inmiddels aangekomen bij wat er bij het notengebraad op het bord hoort. De aardappeltjes en salade. Het hoofdgerecht en toetje zijn nu dus compleet, volgende week het voorgerecht namelijk gazpacho. Hopelijk is het dan het weer voor frisse tomatensoep. 

Goed, wat heb je nodig voor de hasselbackaardappeltjes:

  • Een paar tenen knoflook
  • Olijfolie
  • grof zeezout
  • Aardappels die goed zijn droog gemaakt (zoveel als je denkt nodig te hebben voor het aantal personen dat je in huis hebt)

De werkwijze is eenvoudig maar wel lichtelijk tijdrovend, je bent gewaarschuwd. Snijd alle aardappels in om de 4 millimeter ,maar niet helemaal tot onder aan toe. Als je dit moeilijk vind kun je de aardappel op een lepel leggen zodat je de onderkant niet doorsnijdt. Snijd de knoflook in super maar dan ook superdunne schijfjes en stop deze tussen de aardappels. Leg deze in een braadslee op op een bakblik voor in de oven en bestrooi de aardappels met olie (ongeveer 2 eetlepels per 6 aardappels) en grof zeezout. Dit geheel gaat zo’n 3 kwartier in een voorverwarmde oven op ongeveer 200 graden.

En dan was er nog een salade, daarvoor heb je nodig:

  • 3 handjes postelein (winter- of zomerpostelein, afhankelijk van het seizoen. Als je geen postelein kunt vinden, gebruik dan spinazie, bietenblad of een willekeurige andere smakelijke slasoort.
  • Kwart komkommer
  • stuk of 12 cherrytomaatjes
  • halve mango
  • het sap van 1 limoen
  • paar takjes verse koriander
  • paar takjes verse munt
  • handje hazelnoten
  • 2 eetlepels goede olijfolie
  • 1/2 theelepel agavesiroop
  • zout
  • pepervlokken

Was de postelein en laat het goed uitlekken. Als er lange stengels aan zitten dan kun je die wat inkorten. Snijd vervolgens de komkommer in kwart stukjes en de cherrytomaatjes door de helft (of in vieren als ze wat groter zijn). Voeg hieraan toe ongeveer een halve mango in kleine blokjes. Maak een dressing van olijfolie en het sap van de limoen, zout en breng het op smaak met een beetje agavesiroop (zodat de dressing niet te zuur wordt). Meng de dressing door de sla (zo’n 10 minuutjes voor het opdienen, zodat deze een beetje in kan trekken).

Ondertussen kun je de hazelnoten roosteren in een hete pan, zonder olie. Beweeg regelmatig met de pan zodat de hazelnoten niet aan een kant zullen verbranden. Na een paar minuten, als je ze goed ruikt en de nootjes een beetje bruin zijn, zijn ze goed. Snijd de takjes munt en koriander in grove stukken en voeg deze samen met de hazelnootjes toe aan de salade. Bestrooi de salade nog licht met een beetje pepervlokken (naar smaak). Schep het nog een paar keer om en het is klaar om op te dienen.

Posted by on 23 april, 2013

LEAVE A COMMENT