Pallarès solsona keukenmessen

Pallarès Solsona messen @ Lauriekoek.nlPallarès solsona messen herken je allicht niet direct van naam, maar wel van uiterlijk. Als er ergens een rustiek ogend mes ligt op een foto bij een recept dan is er best een kans dat het zo’n mes is. Dat is ook hoe deze messen mij voor het eerst opvielen. Na enig speurwerk kwam ik er achter dat het geen lucky tweedehands vondsten waren, maar dat ze nog steeds geproduceerd worden. Toen ik ze zelf in huis had en gebruikte merkte ik dat ze ook nog heel fijn zijn in het gebruik.

Spaanse messen

De messen worden gemaakt in een fabriek in Lleida in Spanje. Het bedrijf is ooit opgezet door twee broers die allebei messensmid waren. Inmiddels is de fabriek in handen van de derde generatie. Er zijn verschillende type messen, die volgens mij niet allemaal in Nederland worden verkocht. Ze worden nog echt met de hand gemaakt.

Carbonstaal

Ik heb twee messen met een handvat van buxushout met een lemmet van carbonsstaal, hetzelfde type mes is er ook met rvs lemmet. Het grootste Pallarès solsona mes wat ik heb heeft een lemmet van 22 cm en de wat kleinere van 16 cm.  Rvs roest niet en carbonstaal wel, maar carbonstaal blijft veel langer scherp. Het is bij carbonstaal net als bij plaatstalen en gietijzeren pannen die je moet inbranden. Als je er goed voor zorgt zijn het echt aanwinsten in de keuken en kunnen ze echt jaren mee. Echt heel duurzaam dus en daar houd ik van.

22 cm
Pallarès Solsona messen @ Lauriekoek.nl

16 cm
Pallarès Solsona messen @ Lauriekoek.nl

 

Wiegen

Het snijden met het mes is heel fijn. Wat ik zelf wel even wennen vond is het lemmet in de vorm van een “kaarsvlam”. De hiel van het mes is rond en tot nu toe heb ik alleen messen gehad met een rechte hiel. Het went echter heel snel. Zeker als je ergens overheen wil wiegel met het mes bijvoorbeeld bij het fijnsnijden van kruiden kan het mes goed heen en weer wiegen door die ronding. Verder kan het mes alles wat je van een mes mag verwachten. Als het goed scherp is vliegt carbonstaal overal doorheen. Alleen bij echt harde dingen als pompoen moet je kracht zetten.

Onderhoud

Qua onderhoud moet je ze af en toe zelf laten slijpen, je kunt dat zelf bijhouden met een slijpsteen, die ook van Pallarès solsona verkrijgbaar zijn. Ze komen al redelijk scherp aan als je ze koopt, maar als je ze echt vlijmscherp wil zal je ze eerst langs de messenslijper moeten brengen. Je kunt het dan zelf makkelijk bijhouden. Messen moet je uiteraard niet in de vaatwasser doen. Bij carbonstaal is het nog belangrijker dat je je mes niet laat liggen nadat je het gebruikt hebt. Door vocht gaat je mes roesten en verweerd het handvat. Meteen afspoelen en goed droog maken dus. Als je mes wel is gaan roesten, kun je het er trouwens met een goede schuurspons afschuren. Er komt hoe dan ook een patina laagje op het lemmet, het zal niet glanzend als een spiegel blijven.Pallarès Solsona messen @ Lauriekoek.nl

Prijs-kwaliteit

Nou ken ik toevallig ook een andere maker van hele goede carbonstalen messen. Robert Herder of Molenmessen, ik ben zelfs in de fabriek geweest in Duitsland. Daarvan zijn in Nederland de messen ook niet heel makkelijk te vinden en ook die hebben een trouwe groep fans, waar ik zelf denk ik ook wel onderdeel van ben. Er zijn denk ik twee belangrijke verschillen tussen de twee merken. Dat is de prijs, een Robert Herder koksmes is ongeveer 90 Euro een Pallarès solsona keukenmes is 45 Euro. Het tweede verschil is de afwerking, die van Robert Herder zijn een stuk minder “rustiek”. Bij Robert Herder heb je ook meer keuze in modellen.

Verkrijgbaarheid

Zoals ik eerder al zei kun je niet iedere kookwinkel binnenstappen en verwachten dat ze Pallarès solsona messen verkopen. Ik zelf kocht mijn messen bij Damplank zij importeert ze ook zelf volgens haar website. De rvs variant van het type mes in deze blogpost vind je bij By Mölle. Als je Googelt kun je ook nog wat andere winkels vinden die ze verkopen. Ik heb helaas geen handige lijst van verkopers kunnen ontdekken.

Posted by on 25 januari, 2023

1 Comment

  • Ben van Potten

    30 januari, 2023

    Deze messen van Pallares en nog veel meer maten, vormen en modellen zijn in Amsterdam (en online) verkrijgbaar bij Deksels! Daar hebben ze een flinke collectie!

LEAVE A COMMENT