Horl 2 messenslijper

Horl 2 @ Lauriekoek.nlHorl 2 is een messenslijper waarmee je zelf op een makkelijkere manier je messen kunt onderhouden. Als er een ding zeker is in het leven, is dat het mes dat je in de keuken gebruikt uiteindelijk bot wordt. Botte messen snijden niet alleen een stuk minder lekker, een bot mes is ook gevaarlijk, omdat je kracht moet zetten kunnen ze uiteindelijk uitschieten en zo bij je hand of vinger terecht komen. In tegenstelling tot wat sommige mensen nog steeds denken bestaan er geen zelf slijpende messen. Je moet het dus zelf doen, bijvoorbeeld met Horl 2. Deze heb ik voor jullie uitgeprobeerd.

Roller + houder

De Horl 2 is een slim ding, als je weet wat het is en hoe het werkt. Het is een houder voor je mes met sterke magneten erin om je mes in de juiste gradenhoek te houden voor het slijpen: een van 15 en een van 20 graden. De ander is een roller met een slijpsteen er aan. Aan de ene kant zit een grovere kant met diamant voor het slijpen, aan de andere kant een keramische schijf om te polijsten. De roller, de naam zegt het al, rolt rond terwijl je hem in een vloeiende beweging langs het mes houdt. Je voelt daarbij een lichte weerstand en je hoort een slijpend geluid.
Horl 2 @ Lauriekoek.nl

Horl 2 @ Lauriekoek.nl

Horl 2 @ Lauriekoek.nl

Welke hoek voor welk mes?

In de meeste gevallen is de slijphoek van 20 graden standaard is voor Europese messen. 15 graden komt vooral voor bij Japanse messen. Weet je niet welke hoek je moet gebruiken? Je kunt natuurlijk altijd even je mes Googelen om te kijken naar de slijphoek, wat verwarrend niet de snijhoek is. De snijhoek is dubbel de slijphoek, want de slijphoek is de helft van de snijhoek. Horl zelf geeft aan dat je altijd de 15 graden kunt proberen, als het niet het gewenste resultaat heeft je het mes altijd nog daarna weer scherpen onder een hoek van 20 graden.
Horl 2 @ Lauriekoek.nl

Horl 2 @ Lauriekoek.nl

Slijpen met Horl 2

Zelf houd ik natuurlijk wel van een uitdaging en heb ik uit mijn keuken de meest botte messen en mesjes opgediept. Ik begon met een klein mesje wat ik werkelijk al jaren heb en waar geen scherpte meer aan zat en een groter keukenmes.  Je kunt kleine messen slijpen met de Horl, je maakt ze dan zo vast op de messenhouder dat het er een beetje bovenuit steekt. Dat het mes flink uitsteekt is niet erg, als je deze een beetje in het midden van het magnetisch blok vastzet, kom je makkelijker met de roller bij het hele blad.
Horl 2 @ Lauriekoek.nl

Ik denk dat ik toch wel een goede 6 minuten aan het rollen bent geweest. Het is geen klus waar je enorme haast bij moet hebben, zoals alles bij de keuken, want dat zorgt voor stomme foutjes. Messen zijn scherp en hoewel het totaal niet gevaarlijk is om de Horl 2 te gebruiken. Je houdt met je ene hand de magnetische messenhouder vast en met de ander de roller blijven het toch messen. Om beide kanten van het mes te bewerken, draai je halverwege het mes om. Na een paar minuten aan iedere kant te hebben geslepen met de diamanten kant, draai je de roller om en herhaal je dit met de keramische kant om het mes te polijsten.Horl 2 @ Lauriekoek.nl

Met het allerbotste mes uit de foto’s hierboven ben denk ik wel een goede 10 minuten bezig geweest. Dit is mijn meest standaard rvs keukenmes van een huismerk. Hierna was het echt aanmerkelijk scherper! Mijn inzet was zeker niet voor niets geweest. Nu kan ik de scherpte onderhouden door de messen af en toe een paar keer langs de roller te halen in plaats van een minuten durende sessie.

Strop

Na het rollen met de diamantzijde en het polijsten met de keramische kant van de Horl 2 wordt aanbevolenen om het mes langs een strop te halen. Misschien denk je nu strop? Dat is een strook leer en het strijkt alle piepkleine oneffenheden glad, waardoor het mes nog scherper wordt.  Ik heb met en zonder geprobeerd enhet maakt echt verschil in scherpte! Het mes gaat er zelfs ook wat extra door glanzen. Mocht je veganist zijn: volgens Horl kan je je mes ook schoonmaken met een vochtige doek.
Horl 2 @ Lauriekoek.nl

Horl 2 @ Lauriekoek.nl

Niet geschikt voor álle messen

Als je een paar messen onder handen hebt genomen krijg je natuurlijk zin om alles in de keuken ligt wat op een mes lijkt langs te Horl te halen. Lekker scherp! Toch zijn er ook dingen die beter niet kunnen. Zo wordt het afgeraden om bijvoorbeeld broodmessen met de Horl te slijpen, of gekarteld bestek uit de besteklade, of keukenscharen. Het is ook goed om te weten dat als je mes bijvoorbeeld in de vaatwasser is geweest het blijvend beschadigd kan zijn. Net als zo’n messenslijper (messenslijptol) in de vorm van een gleuf je mes kan hebben verpest. In dat geval heeft zelf slijpen weinig zin meer.
Horl 2 @ Lauriekoek.nl

Schoonmaken

De Horl 2 moet je na gebruik wel even schoonmaken, dat kan met een rubberen gum die je gebruikt om potlood weg te gummen. Je kunt de disc ook losschroeven en onder de kraan houden en schoonmaken met een borstel en water en zeep. De diamanten kop van de slijper gaat je hele leven mee. Je kunt ook losse schijven kopen als je iets kwijt bent of om wat voor reden dan ook wil vervangen. Alle Horl’s worden gemaakt in Duitsland in het Zwarte woud, waar hij ook bedacht is.

Gemak

Ik heb ooit geleerd om messen te slijpen met een wetsteen, dat was in de befaamde messenfabriek van Robert Herder. Een hele middag heb ik daar gezeten en alle kneepjes geleerd. Om maar met de deur in huis te vallen: met die kennis heb ik nooit meer wat gedaan.Waarom? Geen idee, toch het idee dat het een gedoe is denk ik. Met het slijpen met de Horl 2 heb ik dat gevoel niet, dat is een fluitje van een cent.

Natuurlijk ga ik hem ook zeker blijven gebruiken. Het is eenvoudig en de messen die ik er mee heb behandeld zijn echt scherper geworden. Slijpen op een slijpsteen blijft een prachtig ideaal maar voor een huiskok zoals ik is dit een uitstekende oplossing. Messen gebruik je elke dag en het is echt prettig als je ze zelf goed bij kunt houden. Al zal ik mijn messen ook zeker zo nu en dan naar de slijper blijven brengen. Want ook dat blijft nodig. Je kunt nog zoveel goede keukenspullen hebben, een scherp mes blijft te basis.
Horl 2 @ Lauriekoek.nl

Waar kun je de Horl 2 kopen? Bij Horl zelf uiteraard, waar mijn Horl 2 in de variant eikenhout vandaan komt, of bij de betere kookwinkel. Op de website van Horl vind je een lijst met verkoopadressen.

Posted by on 4 mei, 2024

LEAVE A COMMENT