Kockums jernverk koekenpan van carbonstaal

Kockums jernverk koekenpan van carbonstaal @ Lauriekoek.nlKockums jernverk is geen onbekende naam hier in huize Lauriekoek. Eerder probeerde ik hun gietijzeren pan al uit, wat een puike pan bleek te zijn en ook over hun emaille ben ik nog steeds te spreken. Het is goede kwaliteit. Ze hebben sinds kort iets nieuws toegevoegd aan hun assortiment: koekenpannen van carbonstaal. Uiteraard wilde ik die graag uitproberen.

100% Zweeds

De pan is compleet in Zweden gemaakt van 100% Zweeds staal. Ze zijn er in drie maten waarvan ik die van 24 cm heb, maar ze zijn er ook in 28 cm en 30 cm doorsnee. Er zit standaard geen deksel bij, maar als je er een deksel bij wil is er een mooie minimalistische glazen deksel los bij te koop. Die deksel is ook in Zweden gemaakt en heeft een RVS knop. Als je geen plastic fan bent zit het dus helemaal snor. Kockums jernverk is een bedrijf wat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, voor de omgeving en voor mensen.Kockums jernverk koekenpan van carbonstaal @ Lauriekoek.nl

Kockums jernverk koekenpan van carbonstaal @ Lauriekoek.nl

Geschikt voor alle warmtebronnen

Omdat de pan helemaal van staal is kun je hem zowel op het fornuis (elektrisch, inductie, gas) als in de oven gebruiken. Ook kun je er uiteraard mee koken op open vuur, wat heel leuk is, maar kijk voor je ergens vuur maakt of het wel mag en of er droogte waarschuwingen zijn. Vaak mag vuur maken dan niet omdat dat brand in de nabij gelegen natuur kan veroorzaken. Als outdoor koken sowieso je ding is, hebben ze bij Kockums jernverk ook speciale grillplaten van en pennen om buiten boven vuur te kunnen koken.
Kockums jernverk koekenpan van carbonstaal @ Lauriekoek.nl

Gewicht en temperatuur

De pan is volgens Kockums 20% procent lichter dat de gemiddelde gietijzeren pan. Ik denk dat het een beetje afhangt van met welke pan je vergelijkt. Of het precies 20 procent is weet ik niet, maar lichter is hij wel, hij weegt 1,8 kilo (of 1830 gram om heel precies te zijn). Feit is dat de pan heus wel op te tillen is, maar dat als je de pan constant wil bewegen en op tillen dat misschien wat te zwaar is. Zelf til ik mijn pannen meestal alleen maar van de kast naar de kookplek en van de kookplek naar de tafel.

Bij het oppakken van de pan moet je op je handen passen, want de steel is ook heet. Daarom heb ik een neopreen handvat cover (deze is ook verkrijgbaar in een leren variant), maar soms pak ik er nog een ovenwant bij, want veiligheid is belangrijk. Wat ik heel erg waardeer aan deze pan is dat de wanden niet conisch zijn, maar recht omhooglopen. Soms wil ik een taart bakken en dan vind ik het mooier als de wanden recht lopen, zodat de cake ook recht is. Het design is heel mooi minimalistisch. De pan kan trouwens de oven in tot 200 graden wat voor de meeste gerechten prima is.Kockums jernverk koekenpan van carbonstaal @ Lauriekoek.nl

Kockums jernverk koekenpan van carbonstaal @ Lauriekoek.nl

Inbranden

Bij carbonstalen pannen kan het zijn dat je de pan moet inbranden, waar veel mensen nogal tegen opzien. Volgens mij heeft dat voor een groot gedeelte te maken met de term inbranden. Dat klinkt als iets gevaarlijks. Ik heb al heel wat pannen ingebrand en neem van mij aan: het is super simpel. Deze pan komt al ingebrand, hij is ingebrand met Zweedse plantaardige olie. Je hoeft hem alleen dus zelf bij te houden, door hem goed droog te maken na gebruik en af en toe in te smeren met wat olie. Als alles misgaat kun je hem afschuren, zelf opnieuw inbranden. Heel duurzaam dus.
Kockums jernverk koekenpan van carbonstaal @ Lauriekoek.nl

Bakken

Bij het bakken met een pan zonder anti-aanbaklaag kan het zijn dat je net iets meer olie moet gebruiken dan normaal. De pan wordt helemaal egaal warm en bakt dus overal even goed op. Je kunt in deze pan ook zonder problemen op hoge temperaturen bakken, want er is geen anti-aanbaklaag die daar niet tegen kan. Hoe meer je de pan gebruikt hoe beter de natuurlijk anti-aanbak eigenschappen van de pan worden. Als je zuren in de pan gebruikt, bijvoorbeeld uit tomaat of azijn kan het zijn dat de laag afneemt, of dat je de pan opnieuw moet inbranden, want het zuur tast de natuurlijk gevormde anti-aanbaklaag aan.

Hieronder het resultaat van een ovengebakken zuurdesempannenkoek met peer.
Kockums jernverk koekenpan van carbonstaal @ Lauriekoek.nl

Kockums jernverk koekenpan van carbonstaal @ Lauriekoek.nl

Zuurdesen-perenpannenkoek uit de Kockums jernverk koekenpan van carbonstaal @ Lauriekoek.nl

Schoonmaken

Schoonmaken van een carbonstalen pan is heel erg makkelijk, meestal is even afvegen met een stukje keukenpapier voldoende, anders kun je hem even schoonmaken met heet water en komt wat aangebakken is wel los. Je kunt  het vuil er uitboenen met een schuursponsje, mijn favoriet is de koperspons. Het advies is om geen afwasmiddel te gebruiken, dat is misschien even wennen. En de pan kan niet in de vaatwasser en je kunt hem niet met water er in laten weken, net als dat je er aan moet denken om hem na gebruik even goed secuur droog te maken. Als je dat niet doet gaat hij namelijk roesten.

Ik was al fan van mijn gietijzeren grijze Kockums pan en het emaille, de carbonstalen pan is echt een goede toevoeging. Zowel het emaille, het gietijzer als het carbonstaal is allemaal van goede kwaliteit. Als je dit koopt en je aan de spelregels houdt, waar je je bij carbonstaal aan moet houden, weet je echt dat je het tientallen jaren kunt gebruiken.

Je kunt Kockums Jernverk producten vinden bij (online) winkels en kookwarenhuizen en uiteraard bij Kockums zelf.

Posted by on 30 oktober, 2023

LEAVE A COMMENT