Marius Fabre zeep

mariusfabre01Soms noemen mensen iets ouderwets, maar is het eigenlijk nog steeds nieuwerwets. Neem zeep, het bestaat echt al heel lang, als sinds voor de jaartelling zo lang. Alleen zijn we nu heel erg gewend geraakt aan specifieke schoonmaakmiddelen voor specifieke doelen, maar in essentie is het allemaal zeep. Vandaag bespreek ik de zeep van Marius Fabre, een zeepziederij die al ruim 100 jaar zeep maakt.

Oudewets lekkere zeepgeur

Toen ik de doos waar de zeep in zat uitpakte, kwam er een geur uit de doos de me meteen deed denken aan witte lakens aan de waslijn, zo’n hele duidelijke zeepgeur. Dat klinkt misschien wat ouderwets, maar ik vind het wel lekker. Ik bewaar de zeep nu dicht bij de laptop, zodat ik de geur nog een tijdje kan vasthouden. De zepen zijn allemaal plantaardig, veel zijn biologisch (Ecocert) en ze worden gemaakt in Frankrijk. Er is zeep op palmoliebasis en op olijfoliebasis. Die laatste zijn palmolie vrij, dat staat ook op de verpakking. De zeep bevat geen kleurstoffen, geen parfum en geen andere gekke dingen.

De befaamde zwarte zeep

Ik heb om te testen zeep in blokvorm, geraspte zeep en vloeibare zwarte zeep gekregen. Vooral over de zwarte zeep heb ik wonderbaarlijke verhalen gehoord. Het zou allerlei moeilijke vlekken verwijderen in de was, het zou goed zijn om de oven mee schoon te maken, je kan er je huisdier grondig mee wassen, je natuurstenen aanrecht of tadelakt wand mee behandelen. Kortom een multifunctioneel wondermiddel. De zeep is inderdaad zwart, nouja bijna zwart, zeg maar heel  erg donkergroen. Ik heb speciaal voor deze review mijn wasbak staan boenen en het ging als een zonnetje. Het ruikt ook erg lekker, naar olijf, maar ook heel fris. Bijna zoethoutachtig! mariusfabre08

mariusfabre09

Ik vind het voor sommige dingen zelfs beter werken dan mijn vaste merk Dr. Bronner! Er is ook een schurende variant van, die mij ook handig lijkt voor de echt vieze dingen hier in huis. Ik ga hem ook aan mijn ouders tippen, die hebben veel natuursteen in huis en daar mag je dit ook voor gebruiken.

Geraspte zeep: een prima basic wasmiddel

De geraspte zeep is voor de was, je giet hem erbij en je laat het was programma beginnen. Je kunt het ook gebruiken voor de handwas. Ik heb er de was mee gedaan en het werd er prima mee schoon. Het oplossen van de zeep koste amper tijd, een kind kan de was doen, ook met zeepvlokken. Je lost het op in kokendheet water, dus pas op als je het in je wasmachine giet. De zeep laat geen geur achter, maar dat vind ik helemaal niet erg, ik hoe niet perse overal geur aan. Schone was ruikt sowieso wel lekker frist vind ik, ook zonder parfum.mariusfabre10

mariusfabre11

Dan zijn er nog de blokzepen, te weten: Marseillezeep (groen en wit) en Aleppozeep. De groene Marseillezeep is op basis van olijfolie en is voor lichaam en haar en de witte is voor de was. De witte zeep (op basis van palmolie) kun je ook raspen en je kunt hem direct op een vlek in je kleding smeren. mariusfabre04

Let erop dat je de echte koopt

Marseillezeep is een zeep waar trouwens veel mee geknoeid wordt, daarom hebben de drie overgebleven echt Marseille zeepmakers een speciaal keurmerk opgericht. Dit houdt onder andere in dat de zeep moet 72% olie bevatten, wit, crèmekleurig of groen zijn en natuurlijk in Marseille moet worden geproduceerd. Uiteraard is dit echte!
mariusfabre02

mariusfabre03
.

Aleppozeep, mild en bacteriedodend

De Aleppozeep is donkerder en bevat naast olijfolie ook laurierbesolie, dat zou gezien mijn voornaam natuurlijk dikke mik moeten zijn. Laurierbesolie is antibacterieel en bacteriedodend, daarnaast de zeep bevat ook veel vitamine E. Deze is ook in twee varianten verkrijgbaar, eentje met 12% en een met 30% laurierbesolie.

De zeep is bijzonder mild! Hij schuimt niet echt heel hard, maar schuim wil niets zeggen over hoe schoon je er van wordt, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken. Je kunt er alles mee wassen, je handen, je lichaam en je haar. Ik ken ook mensen die dat doen. Mensen met huid problemen claimen er ook baat bij te hebben of te hebben gehad.
mariusfabre06

De geur is blijft niet echt aan je handen zitten en dat vind ik prettig, want als ik mijn handen was voor het koken wil ik niet dat mijn handen zo naar parfum ruiken dat het eten ook die geur krijgt. Hetzelfde geldt voor textiel dat ik in de keuken gebruik, als ik iets droogdep, moet de doek geen geur hebben, net als bij bijvoorbeeld voor wasbare servetten. Marius Fabre is dus heel erg geschikt voor zulke situaties en ook als je een hele gevoelige huid hebt, niet tegen parfum of conserveermiddelen kan. mariusfabre07

Marius Fabre zepen zijn dus ouderwetse zeep waar al lang niets aan veranderd is, omdat dat niet hoeft. Dankzij bijvoorbeeld de zero waste lifestyle ontdekken mensen zoals ik de zeep nu ook weer. Ik kan mij niet voorstellen dat hij niet nog 100 jaar mee kan. De zwarte zeep was echt een openbaring. Hij ruikt heel lekker en maakt goed schoon, ik ben niet verbaasd over de enthousiaste verhalen, ik zou het ook aan bevelen.mariusfabre05

Wil je ook de befaamde zwarte zeep uitproberen? Verkoop adressen van de Marius Fabre zeep en meer informatie vind je op de website van Savon De Provence.

Posted by on 1 oktober, 2017

4 Comments

 • Roos

  4 oktober, 2017

  Wat een heerlijke review, ik ben dol op aleppo zeep met laurier. Doet wonderen voor mijn probleemhuid. Zelf wasmiddel maken lijkt me helemaal super. Ga ik proberen

 • Jette

  1 augustus, 2018

  De marius Fabre zeep komt uit Salon de Provence. We zijn er vandaag geweest. Is idd een van de 5 laatste zeepmakers. Nu kunt er een leuke rondleiding doen. Als je in de buurt bent de moeite waard. Producten in het winkeltje te koop.

 • Lex

  19 augustus, 2018

  Goed verhaal van Laurie, met 1 opmerking. Ik ben al diverse keren in de fabriek van Marius Fabre geweest en deze staat niet in Marseille, maar in Salon de Provence, dus nog een behoorlijk stukje voor Marseille. Het is overigens wel 1 van de 3 fabrieken die bezig is om een A.O.C. op hun zeep te krijgen.
  TIP: ben je in de buurt van Salon de Provence, gaan dan eens naar de fabriek ( kijk op internet voor de openingstijden). Een leuke rondleiding en een leuke boetiek waar je de producten die Laurie noemt kunt kopen. Ook verkopen ze de zogenoemde “chute”, de niet goed gevormde zepen en de randen en schaafsel van de grote stukken, als die in kleinere stukken worden gesneden.

LEAVE A COMMENT