Boekrecensie: Mamoesjka

IMG_6263[1]
Toen ik Mamoesjka zag wist ik al dat ik het wilde recenseren. Het risico dat er veel vlees in zou staan en dat het daarom niet zo geschikt was voor mij als vegetariër, of voor mijn verder vlees- en visloze blog nam ik daarbij voor lief. Ik had Olia Hercules al een keer op de BBC brood zien bakken en toen dacht ik al: wie is dat? Dit kookboek leek mij een uitstekende manier om daar achter te komen.

De keuken van Oekraïne

Olia is de voormalig chef-de-partie van Yotam Ottolenghi, ze komt uit Oekraïne, woonde 5 jaar op Cyprus en verhuisde vervolgens naar Londen. In dit eerste boek van haar hand staan 100 recepten geïnspireerd op plekken uit heel Oekraïne. Natuurlijk staat er vlees en vis in maar ook een schat aan broodrecepten, gefermenteerde en ingelegde groente, jam recepten, nagerechten, dranken, groenten en salades en niet te vergeten noedels.
IMG_6271[1]

Pampushky

Het knoflookbrood oftewel pampushky is echt geweldig, het lijkt wel een tulband en ik ben dol op knoflook en op brood. Dat is dus echt een instant hit bij mij, ik maakte het zoals het in het boek stond maar ook al eens met daslook. Verder houd ik van de net even anders smaken en de dille, die in dit boek voorbij komen. Oekraïne kent, anders dan veel mensen denken,  lange hete zomers en milde winters. De zomer gerechten zijn dus licht en de winterse kost is niet extreem zwaar. Prima geschikt voor deze tijd van het jaar.
IMG_6268[1]

Watermeloenschil jam

Wat ik ook bijzonder vind is de jam van schil van watermeloen, die beschouwde ik altijd als oneetbaar maar dat blijkt dus niet waar. De gerechten die in het boek staan kun je meestal wel op een doordeweekse avond maken, het brood en de noedels hebben soms meer tijd nodig maar vaak kun je dingen voorbereiden. Qua ingrediënten kun je meestal bij de supermarkt en boerenmarkt terecht. Als je een supermarkt hebt die Poolse producten verkoopt of een Poolse speciaalzaak in de buurt hebt dan heb je helemaal geluk.
IMG_6266[1]

Margarine en syr

Er zijn twee dingen die mij opvallen: bij twee gerechten word margarine verkozen boven boter voor het juiste resultaat. Dat heb ik in een kookboek nog nooit gezien. Behalve in veganistische kookboeken dan. En er word over Syr gesproken, de beschrijving daarvan lijkt erg op de recent door Arla geïntroduceerde IJslandse Skyr.
IMG_6267[1]
Al met al kan ik als vegetariër wel wat met de recepten in Mamoesjka. De vlees en vis recepten neem ik gewoon op de koop toe. En hier en daar pas ik gewoon wat aan, iets waar Olia zelf je ook toe aanmoedigt.
IMG_6264[1]
Mamoesjka
Olia Hercules
Uitgeverij Karakter
24,95

Posted by on 6 oktober, 2015

2 Comments

 • Martje

  6 oktober, 2015

  Leuk juist dat je een ‘vleesachtig’ kookboek met een openminded blik recenseert, ik lees je vrolijke stukjes altijd met veel plezier!

  • Laurie

   6 oktober, 2015

   Bedankt voor je compliment!

LEAVE A COMMENT