Boekrecensie: Slechts 5 Ingrediënten Vegetarisch

IMG_6060[1]Ik heb een zwak voor boekjes zoals deze. Je weet wel, van die kookboekjes zonder auteur op de voorkant. Ik vind het altijd leuk om ze even door de bladeren. Soms zijn ze verrassend leuk, voor verrassend weinig geld. Dit boekje is extra bijzonder omdat het vegetarische recepten belooft met 5 ingrediënten of minder.

5 ingrediënten of minder, dat lijkt weinig! Hoe zou dat zitten vroeg ik mij af. Het boek legt het zelf uit, ze gaan er vanuit dat je 10 ingrediënten altijd in de kast heb staan. Namelijk: zout, peper, citroen, bouillon, bakpoeder, olie, azijn, ui, knoflook, meel en suiker. Dat lijkt mij niet onredelijk, de meeste van die dingen heb ik meestal in huis. Vanaf daar begint het tot 5 tellen.

Je vindt in het boekje zelfs een boodschappen lijstje per week, voor het geval je de hele week uit het boek wil eten. Ook staan er af en toe shortcuts in, bijvoorbeeld een kant- en-klare pannenkoek, bladerdeeg, of gevulde pasta die niet zelfgemaakt is. Alles om het aantal ingrediënten laag te houden. Je zou, als je echt fanatiek bent en graag kookt, zulke dingen toch zelf kunnen maken, maar dan ben je meer tijd kwijt en heb je meer ingrediënten nodig. Het is overigens niet zo dat het boek gebruik maakt van bijzonder veel pakjes en zakjes. Ook zijn de recepten niet allemaal Italiaans. De Italiaanse keuken staat dan wel bekend om simpele recepten met weinig ingrediënten, maar in dit boek word uit alle wereldkeukens wel iets geleend. Er staan gerechten in zoals: tofu roerbak, sjalottentaart en prei-erwtensoep. Het mogen dan wel weinig ingrediënten zijn, de gerechten zijn nooit saai. Er staan ook nog een paar hoofdstukjes in met ideeën voor eten met vrienden, of gezonde keuzes, maar eigenlijk je zou elk gerecht op een doordeweekse avond kunnen maken, zonder noemenswaardige aanleiding.

Omdat je alle ingrediënten in de supermarkt kunt krijgen en de recepten eenvoudig zijn in zowel ingrediëntenlijst als bereidingswijze is dit een ideaal boek voor als je druk bent, of snel bent geïntimideerd door lange ingrediëntenlijsten en recepten. Het is lekker en basic. Als je je aan de planning in het boek houdt, zou het je bovendien geld en afval kunnen schelen.

Mocht je de komende tijd op kamers gaan wonen en overweeg je heel officieel een groot basiskookboek zoals de Dikke Vegetariër aan te schaffen, maar ben je daar nog niet zeker van? Koop dan eerst dit boekje, dan kun je daar rustig doorheen koken tot je een besluit hebt genomen.

Slechts 5 Ingrediënten Vegetarisch
Uitgeverij Karakter
€ 12,50

N.B. Er zijn in deze serie nog meer boekjes te koop met titels als Italiaans, Slank en Taarten en Toetjes. Let erop dat deze niet perse enkel vegetarische recepten bevatten, zoals dit boekje.

IMG_6075[1]

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 7 september, 2015

LEAVE A COMMENT