Made in India

IMG_6279[1]
Naar mijn favoriete wereldkeuken vragen is net zoiets als vragen naar mijn favoriete kookboek. Ik geef een antwoord en als je mij het een maand later nog een keer vraagt kan het antwoord totaal anders zijn. Dat is niet omdat ik graag irritant ben, of vergeetachtig, nee dat is omdat het constant wisselt. Per moment, per seizoen, per lievelingsingrediënt.

Misschien ben ik in een restaurant geweest wat mij inspireert. Het kan van alles zijn.
Nu ik dit boek, Made in India, heb ontdekt, ben ik helemaal blij met de Indiase keuken. Volgens de Yotam Ottolengi quote op de voorkant staat het bol van de charme, persoonlijkheid, liefde en knoflook. Klinkt al goed? Toch?

Geïnspireerd door familie

De familie van Meera Sodha vluchte in 1972 voor dictator Idi Amin. Alles veranderde voor hen, behalve hun manier van koken. De recepten zijn voor de familie dus heel belangrijk. Meera Sodha kon echt in paniek raken bij het idee dat als de recepten niet zouden worden opgeschreven, ze zouden verdwijnen. Dus schreef ze ze op in een kookboek en nu kan iedereen de recepten maken.
IMG_6285[1]

Originele recepten, niet zoals in een Indiaans restaurant

Zoals in het boek al word aangegeven zijn de Indiase en soms Ugandese recepten die er in staan heel anders dan het eten wat je vaak krijgt in Indiase restaurants. Ze zijn vooral lekkerder en verser. Uiteraard ontkom je niet aan een bezoek aan de toko of speciaalzaak. Achterin het boek zit een handig hoofdstuk met uitleg en foto’s ter verduidelijking.
IMG_6286[1]

Niet vegetarisch, wel veel vegetarische opties

Het boek is niet vegetarisch maar er staan allerlei groenten, zuivel, ei en peulvruchten recepten in en niet te vergeten desserts. Voorin wordt in een handige alternatieve index nog aangegeven wat geschikt is voor veganisten, wat zuivelvrij of glutenvrij is, wat je uit de voorraadkast kan maken, wat in het weekend kan, wat als lunchpakket, en wat je kan invriezen.
IMG_6284[1]

Made in India: niet ingewikkeld

De recepten zijn niet buitengewoon ingewikkeld. Als je eenmaal weet waar je de bijzondere ingrediënten kunt halen, kun je de recepten vaak prima op een doordeweekse dag maken. De ingrediëntenlijsten zijn ook niet intimiderend lang. Bij elk recept staat een foto van bekende voedselfotograaf David Loftus. Het water loopt me gewoon al in de mond als ik er naar kijk.
IMG_6287[1]

IMG_6288[1]
Als je mij komende tijd dus naar mijn favoriete keuken of kookboek vraagt, dan weet je het antwoord. Oh en ook de volgende keer dat je mij de vragen uit de inleiding stelt, zal ik ze met plezier beantwoorden. Ik ben zelf ook alweer benieuwd naar het volgende antwoord. Meera Sodha heeft inmiddels haar tweede kookboek uit: Puur India.

Made in India
Meera Sodha
Uitgeverij Fontaine
29,95

Posted by on 5 oktober, 2015

LEAVE A COMMENT