Boekrecensie: De Echte Chinese Keuken Thuis (Every Grain of Rice)

Boekrecensie: De echte Chinese keuken thuis @ Lauiekoek.nlMet de Chinese keuken heb ik een beetje een haat-liefdeverhouding. Als vegetariër heb ik een paar keer ronduit teleurstellend Chinees gegeten en daardoor dacht ik lange tijd dat de Chinese keuken misschien simpelweg niet geschikt was voor vegetariërs. Dit boek van Fuchsia Dunlop heeft mijn mening veranderd.

Vegetarische opties

Als je thuis Chinees kookt, weet je tenminste zeker dat er geen ingrediënten als vissaus of bottenbouillon zijn gebruikt. Zo kun je al een aantal Chinese gerechten al vegetarisch klaarmaken. Maar waar ik positief verbaasd over ben is dat in dit boek ook groenten een hoofdrol kunnen spelen en bij veel recepten wordt uitgelegd hoe je het eventueel vegetarisch kan maken, als het dat niet is. Met de producten van de vegetarische slager zou je eventueel nog zelf kunnen proberen om de echte vleesgerechten vegetarisch te bereiden. Het geeft hierdoor veel meer vegetarische opties dan waarvan ik in eerste instantie dacht dat ik die in de Chinese keuken aan zou treffen.
Boekrecensie: De echte Chinese keuken thuis @ Lauiekoek.nl

Voor de verse ingrediënten uit de recepten kun je prima in de supermarkt terecht. Voor sommige ingrediënten zoals gerookte tofu en sojabonen zal je naar de toko of natuurwinkel moeten. In het boek worden alle ingrediënten die je wellicht onbekend in de oren klinken ook uitgelegd. Het zelfde geldt voor het keukengerei.

Persoonlijk

Als je eenmaal alles in huis hebt kun je de meeste recepten snel maken, ook op een doordeweekse dag. Alles wordt goed uitgelegd en de toon van het boek is heel prettig, alsof de schrijfster persoonlijk tegen je praat. Oh en de “hoe gebruik je de wok” handleiding heeft mijn manier van wokken ingrijpend veranderd, ik snap nu nog beter wat ik aan het doen ben en hoe ik die optimaal kan gebruiken. Fijn!
Boekrecensie: De echte Chinese keuken thuis @ Lauiekoek.nl

Dit kookboek is niet helemaal vegetarisch, maar dichterbij de Chinese keuken ga ik als vegetariër waarschijnlijk niet komen. Dat geeft ook niets, met een toko in de buurt en dit boek in de kast kom ik een heel eind. Zowel qua inspiratie als qua koken.

De Echte Chinese Keuken Thuis (Every Grain of Rice)
Fuchia Dunlop
Uitgeverij Karakter
€19,95

Posted by on 16 maart, 2015

2 Comments

 • Marie de Jonge

  4 december, 2020

  Bedankt voor het delen van deze boekrecensie. Zelf zou ik ook graag meer Chinees willen koken. Ook ben ik benieuwd naar de verschillende smaken en kruiden die er gebruikt worden.

  • Laurie

   4 december, 2020

   Graag gedaan! Heb je ook mijn recensie van het nieuwe boek van Fuchsia Dunlop gezien? Dat heet Sichuan en gaat over de West-Chinese keuken https://lauriekoek.nl/boekrecensie-sichuan/ Zowel dit boek als De echte Chinese keuken thuis zijn echte aanraders als je meer over de Chinese keuken wil weten.

LEAVE A COMMENT