Magimix gelato expert

Magimix gelato expert @ Lauriekoek.nlSinds de Magimix gelato expert in mijn leven is gekomen, eet ikaanzienlijk meer ijs. Niet slecht als de mussen van het dak vallen, al kan ijs wat mij betreft eigenlijk altijd. Om deze review te kunnen schrijven heb ik een hoop ijs gemaakt zodat ik jullie over alle aspecten van deze Magimix gelato expert kan vertellen.

Zelfvriezend

Lang lang geleden, in 2014 om precies te zijn, probeerde ik al eens een ijsmachine uit van Magimix: Le glacier. Bij deze machine moest je eerst een emmer een hele dag in de vriezer zetten, voordat die koud genoeg was om er ijs mee te draaien. Daar is niets mis mee, maar de emmer had best wel een behoorlijk formaat. In een tafelmodel koelkast met vriesvak zou dat al niet passen. Ik heb een iets grotere vriezer maar, dit zit bijna altijd propvol. Daar komt nog bij dat experts altijd zeggen dat zelfvriezende ijsmachines beter ijs maken, omdat het ijs langzaam bevroren word door de machine. Bij de Magimix gelato expert hoef je ook niet een dag van te voren te bedenken dat je ijs wil, je hoeft immers geen emmer te bevriezen.

Dat je zelf geen emmer invriest wil zeggen dat de Magimix gelato expert zelf eigenlijk een soort van koelunit is. Zo ziet hij er ook wel een beetje uit. Als een groot vierkant met vier knoppen en een ijsemmertje aan de bovenkant. Je krijgt een losse bak om ijs te maken bij het apparaat die in de vaste rvs emmer past, maar in de vaste rvs emmer zelf kun je ook ijs maken. Je krijgt daarom ook twee soorten schoepen om het ijs mee te laten ronddraaien. Ze lijken allebei even groot maar een is net een pietsie groter. Je kunt dus twee porties ijs achter elkaar draaien als je dat zou willen. Deze machine is gemaakt in Italië en daar schijnen ze verstand van ijs te hebben.Magimix gelato expert @ Lauriekoek.nl

Magimix gelato expert @ Lauriekoek.nl

Magimix gelato expert @ Lauriekoek.nl

Een flinke hoeveelheid ijs

Beide ijskommen hebben een inhoud van 2 liter. Als je ijs gaat maken moet je wel rekening houden met het feit dat je ijsmengsel in volume toeneemt naarmate het bevriest. Je kan in de kom dus 1 liter mengsel doen als je roomijs maakt. Of 1,3 liter bij sorbet of granita, want die nemen net iets minder toe in volume. Als je dus alle twee de kommen achter elkaar zou gebruiken kun je dus in vrij korte tijd 4 liter ijs maken. Dat is een hele hoop ijs. Er is ook een minimale inhoud, voor als je het bij kleinere hoeveelheden wil houden en dat is 0.6 liter. Aan 0.6 liter houd je dus ongeveer een liter ijs over, afhankelijk van of het roomijs of granita of sorbet is.

Houd je aan de spelregels voor goed ijs

Als je ijs gaat maken is het belangrijk dat je ijsbasis goed koud is als hij in de ijsmachine gaat, dat wil zeggen maximaal 10 graden Celsius, maar hoe kouder hoe beter. Als je ijs maakt op basis van een custard, dus met ei dan raadt Magimix in de handleiding aan om het minstens een nacht te laten trekken. Zo kunnen de smaken in het ijs zich ook beter ontwikkelen. Ik doe dit eigenlijk met alle ijsmengsels omdat ik het idee heb dat dit de smaak verbetert. Je kunt uiteraard van alles in een ijsmachine gieten en het laten bevriezen. Toch loont het om een recept te volgen of een kookboek over het onderwerp te kopen. IJs dat uit de juiste hoeveelheden vet, suiker en smaakmakers (zoals drank en fruit) bestaat, bevriest het mooist en is ook het lekkerst om te eten. Als je je niet aan die regels houdt, kan het resultaat tegenvallen en dat ligt niet aan het apparaat.

De Magimix gelato expert gebruiken is een een fluitje van een cent

Het gebruiken van de Magimix gelato expert is heel makkelijk. Je zet de emmer in de machine of je gebruikt de binnen emmer. Als je de binnenemmer gebruikt dan moet je een zoutoplossing of een kleine dosis 60% alcohol toevoegen voor geleiding. Magimix gelato expert @ Lauriekoek.nl

Magimix gelato expert @ Lauriekoek.nl

Magimix gelato expert @ Lauriekoek.nl

Doe de deksel op het apparaat en laat hem op de vriesstand alvast voorkoelen. Dit moet je minstens 5 minuten doen. Daarna druk je op de gewenste stand, beginnen de schoepen te draaien en giet je het mengsel in de machine. Als je machine werkt hoor je een bromgeluid, het klinkt als een koelkast die aanslaat. Je voelt rond het apparaat ook wat warme lucht ontsnappen. Ook net zoals bij een koelkast eigenlijk.Magimix gelato expert @ Lauriekoek.nl

Vier verschillende standen voor verschillende soorten ijs

Naast de vriesstand, die eigenlijk een soort aan-en-uitknop, heeft de machine nog vier standen waar je uit kunt kiezen. De knop met de schoep er op is eigenlijk een manuele stand die je zelf aan en uit kunt zetten door op de knop te drukken. Daarna komen de drie programma’s het bakje met de ijstoeter erop is softijs, het bakje met de ijsbollen erop is schepijs zoals roomijs, romig fruitijs of yoghurtijs. Het laatste bakje met een soort bloemkool op het bakje is granita. Dat is van dat ijzige ijs dat ook bekend staat om zijn korrelige structuur. De drie standen duren 20 tot 60 minuten. De granitastand draait langzamer om grotere de grotere ijskritallen te vormen die bij dit type ijs horen.  Als de ingestelde stand is afgelopen schakelt de machine over naar conserveren en koelt hij het ijs tot maximaal 2 uur.Magimix gelato expert @ Lauriekoek.nl

Je ziet langzaam maar zeker het ijs ontstaan

De deksel van de Magimix gelato expert is doorzichtig. Het is heel leuk om je ijs langzaam steeds meer ijs te zien worden. Het is de belangrijk dat je de deksel op de machine houdt zodat de kou niet kan ontsnappen. Ik vond het ijsmaakproces opvallend snel gaan, ik had vaak binnen 20 a 30 minuten echt al een schepbaar mengsel. Het ijs is dan al wel ijs, maar nog aan de zachte kant, zeker nog niet zo hard dat je je lepels er op krom kunt buigen (looking at you Ben en Jerry!). Softijs zou je direct kunnen consumeren, maar gelato kun je, om het ijs beter te kunnen vormen het beste in een bakje scheppen en in de vriezer doen. Na een paar uur is het vaak wat beter vormbaar.Magimix gelato expert @ Lauriekoek.nl

Zie hier mijn eerste poging tot het maken van een chocolade sorbetijs.

Je kunt je zelfgemaakte ijs prima een aantal dagen in de vriezer bewaren. Het zal iets harder worden, maar dan kun je het een half uurtje voor het scheppen alvast in de koelkast zetten. In dat opzicht is ijs als je mensen over de vloer krijgt waar je culinair gezien indruk op wil maken een ideaal toetje. Je kunt op tijd beginnen en tegen de tijd dat je diner begint staat je ijs al klaar in de vriezer. Scheelt weer stress. Zelfgemaakt ijs is veel lekkerder dan ijs uit de winkel, je kunt zelf de beste ingrediënten uitkiezen en je kan de gekste smaakcombinaties bedenken en uitproberen. Ik heb al allemaal smaakcombinaties in mijn hoofd om uit te proberen.Recept: Dropijs @ Lauriekoek.nl

Makkelijk schoon te maken

De Magimix gelato expert schoonmaken is eigenlijk heel makkelijk. De buitenkant van de machine neem ik af met een vochtig doekje. Daarna maak ik die goed droog met een droge doek. De binnen emmer, de schoepen en de schroef die wordt gebruikt om te schoepen vast te schroeven mogen zelfs  in de vaatwasser. Zelf was ik ze af met de hand en dat is een fluitje van een cent met wat warm sop. De schoepen zijn wel hol van binnen. Het kan handig zijn om daarvoor een flessenborstel bij de hand te hebben. Als je de binnenkom hebt gebruikt is het belangrijk om het zout of alcohol eruit te halen. Ik doe dat met een microvezeldoekje, die absorberen goed vocht.

IJs maken was nog nooit zo makkelijk

Met de Magimix gelato expert ijs maken is heel erg makkelijk. Kwestie van op een knop drukken ijs erin en draaien maar. De machine is heel duidelijk in gebruik, net zoals andere Magimix producten die ik heb geprobeerd. Er zitten er weinig knoppen op. Heel overzichtelijk en zo is het heel snel duidelijk welke knop waarvoor is. In dit geval heeft de handleiding ook nog allemaal nuttige tips, handig als je een beginner bent op ijsmaakgebied.Recept: meloenijs @ Lauriekoek.nl

Magimix gelato expert @ Lauriekoek.nl

Je kunt de Magimix gelato expert kopen bij de betere (online) kookwinkel en bij Magimix zelf. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Magimix.

Posted by on 21 augustus, 2025

LEAVE A COMMENT