Boekrecensie: IJs & co 2.0

Boekrecensie: IJs& co 2.0 @ Lauriekoek.nlIJs & co 2.0 is, zoals de titel allicht al doet vermoeden, een boek over het zelf maken van ijs. Een ideaal moment om het in huis te hebben, want de zomer staat voor de deur en als er een traktatie is die daar bij past is het wel ijs. Feestelijk en verkoelend, bakje, hoorntje of stokje ik reken ze allemaal goed. Je kunt ze allemaal zelf maken.

2.0

Misschien denk je nu waar komt de 2.0 in de titel vandaan? Ongeveer 5 jaar geleden verscheen het boek IJs & co. Dit is in basis hetzelfde boek, maar dan met nieuwe en aangepaste recepten. Zo is er aandacht voor nieuwe trends op ijs gebied en er zijn ook meer vegan varianten.
Boekrecensie: IJs& co 2.0 @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: IJs& co 2.0 @ Lauriekoek.nl

Met of zonder ijsmachine

Bij het maken van ijs denken mensen dat je vaak een machine nodig hebt. Veel mensen hebben die niet in huis. De recepten in dit boek zijn zo dat je ze kunt maken met ijsmachine, maar ook zonder, al moet ik eerlijk zeggen dat het ijs maken zonder ijsmaker wel iets bewerkelijker is. De ijsmachine blijft het mengsel langzaam rond roeren, waardoor er minder grote ijskristallen ontstaan en persoonlijk vind ik dat lekkerder. Als je zelf gaat roeren krijg je toch net iets grotere ijskristallen en dat verandert de structuur van het ijs. Wil een keer een ijsmachine uitproberen, vaag vooral eens rond in je omgeving of je er een kunt lenen. De ijsmachine is lang niet bij iedereen een veelvuldig gebruikte keukenmachine.

Weinig ingrediënten

Er zijn voor de recepten in dit boek vrij weinig moeilijke ingredienten nodig. De ingrediëntenlijst van de recepten zijn eigenlijk opvallend kort en uitstekend geschikt voor mensen bij wie het zweet ze uitbreekt bij lange ingrediëntenlijsten. De meeste dingen kun je gewoon in de supermarkt kopen. Ook die voor de veganistische ijsbasis, al is de gecondenseerde kokosmelk soms niet overal te vinden. Alle recepten zijn geschikt voor vegetariërs en de helft van de recepten is ook geschikt voor veganisten.

Weinig moeite

Heel veel ijsrecepten in IJs & Co 2.0 zijn makkelijk te maken. Het is een kwestie van een mengsel maken, in de ijsmachine of vormpjes gieten, wachten tot het aangevroren is en opeten. Soms moet je wel even een nachtje wachten, maar dan heb je ook wat. Als je behoefte hebt aan een spektakelstuk zijn er ook goede opties in. Maak bijvoorbeeld je eigen frambozenmagnums met witte chocolade, een party ijstaart, de retroklassieker baked Alaska of een nu alweer bijna vergeten social media hit de freak shake. De recepten die extra in de smaak vallen bij kinderen en die ook leuk zijn om samen met ze te maken zijn als zodanig aangegeven.
Boekrecensie: IJs& co 2.0 @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: IJs& co 2.0 @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: IJs& co 2.0 @ Lauriekoek.nl

Vele soorten ijs

Er staan enkele ijssoorten in dit boek die mij opvielen. Het dropijs bijvoorbeeld is in IJs & co 2.0 zonder de trekdrop is gemaakt, want trekdrop is niet meer verkrijgbaar. Ik geloof dat Pierre Windt het opnieuw in productie zou brengen, maar ik hoor er niets meer over. Ook zijn er combinaties met meer hartige smaken, zoals miso-karamelijs, want miso kan echt overal in, sriracha-ijs of hartig ijs zoals komkommer en basilicum mascarpone. Andere interessante recepten zijn die van ijs met cornflakes, naar het befaamde recept Christina Tosi, of kwarkijsjes geïnspireerd door Danoontje, jeugdsentiment! Ook vind ik het leuk dat alles waar ijs tussen kan er in staat: koekjes, wafels, donuts, je kunt zelfs je eigen hoorntjes maken en je eigen sauzen en toppings.Boekrecensie: IJs& co 2.0 @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: IJs& co 2.0 @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: IJs& co 2.0 @ Lauriekoek.nl

Ik vind het altijd leuk om dingen zelf te maken die je eerder alleen in de winkel kocht. IJs is zoiets, het is zo wonderlijk om een eenvoudig mengsel tot een heerlijke traktatie uit te zien groeien. Er is bijna niets beters dan vers ijs zo uit de machine of vriezer. Je weet ook precies wat er in gaat, ja ook suiker en de hoeveelheid daarvan. Wel zo transparant. In IJs & co 2.0 vind je ijs voor iedere gelegenheid, het past uitstekend bij de zomer maar kan eigenlijk altijd.
Boekrecensie: IJs& co 2.0 @ Lauriekoek.nl

IJs & co 2.0
Aniek Keijsers
Good Cook
€24,50

Posted by on 20 juni, 2024

LEAVE A COMMENT