Boekrecensie: Lekker Lokaal

Voor me ligt een fris uitziend boek met veel zomers groen op de voorkant. Buiten waait het en laten de eerste knopjes groen zich pas voorzichtig zien. Het is bijna niet voor te stellen dat straks echt de lente en daarna de zomer los gaat barsten. Seizoenen waarin je bijvoorbeeld lekker gaat fietsen, misschien wel langs de boer. En dat is precies waar dit boek over gaat. 

In Lekker Lokaal van Jobien Groen staan vier fietsroutes centraal, langs diverse boeren en tuinders. Allen in de omgeving van Amsterdam. Deze routes zijn handig uitgetekend in verschillende kaarten. De boeren zijn met mooie interviews en foto’s in het boek vertegenwoordig. Dit zijn lang niet alleen maar biologische of biologisch-dynamische boeren, sommigen van hen verbouwen bijzondere producten, zoals heel veel verschillende soorten knoflook of ze speciale, vergeten rassen. Iedereen die aan bod komt in dit boek heeft overduidelijk een hart voor het vak.

Naast mooie interviews en routes staan er ook recepten in het boek, die zijn gesorteerd per seizoen en voorzien van mooie foto’s. De recepten zijn vooral op basis van de groente die lokaal wordt verbouwd, al bevatten de recepten hier en daar wel zuivel (met name kaas), vlees of vis. Toch zijn de meeste recepten prima veganistisch te maken, kwestie van yoghurt voor sojayoghurt vervangen bijvoorbeeld. Er zijn ook pagina’s waar je meer variaties krijgt op een thema zoals bijvoorbeeld smoothies of verschillende soorten kruidenboter. Dit is een goed idee van de schrijfster, want zo kun je met een idee lang voort. Verder bevat het boek nog veel tips bijzondere wetenswaardigheden, wat ook een leuke toevoeging is aan het geheel.

De vormgeving, de fotografie en de tekeningen maken het geheel echt een mooie verzameling, iets waar veel liefde uit spreekt. Een liefde die bij veel mensen weerklank zal vinden. Zeker in een tijd waarin er gelukkig steeds meer aandacht is voor lekker en lokaal eten. Handig is dat achterin alle adressen worden genoemd en ook dat er duidelijk in vermeld staat wanneer de te bezoeken boerderijen open zijn, zodat de kans dat je ergens voor een dichte deur komt te staan tijdens je een fietstocht klein is.

Kortom Lekker Lokaal is een mooi boek met veel recepten, vol ideeën, fietsroutes en mooie inspirerende interviews. Alles bij elkaar dus zeer de moeite waard. Ik neem aan dat er in de rest van Nederland ook mensen zullen zijn die graag een boek zouden willen lezen, waarin er zo uitgebreid op lokaal eten in hun omgeving wordt in gegaan. Misschien dat Lekker Lokaal wel uit kan groeien tot een serie boeken?

Lekker Lokaal
Jobien Groen
Uitgeverij Becht
€  19,95

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 27 maart, 2013

LEAVE A COMMENT