Le Lapin waterkoker

Le Lapin @ Lauriekoek.nlLe Lapin is een iconisch bekroond ontwerp van Nikolai Carels. Nu is deze fluitketel terug, maar dan in een 2.0 versie, als waterkoker. Iets wat mij als fan van het eerste uur heel blij maakt, want dit is een kans om want nu staat er weer een Le Lapin in mijn keuken. Niet op een gasfornuis maar op het aanrecht. 

Een stukje nostalgie

Ooit ben ik uit nostalgische overwegingen op zoek geweest naar een tweedehands exemplaar. We hadden thuis namelijk ook zo’n fluitketel op het gasfornuis staan. De zoektocht naar een tweedehands exemplaar moeizaam. Veel waren gedeukt, of mensen wilden er juist meer voor hebben omdat het een designobject was, daarna ben ik mijn missie min of meer vergeten. Ik stapte over op een waterkoker en dacht er niet echt meer over na.
Le Lapin @ Lauriekoek.nl

Water koken met de waterkoker is de zuinigste optie

Ik vraag me sowieso af wat de recente cijfers voor fluitketel gebruik zijn, want zelfs als je op inductie kookt zoals ik, is het koken van water met een waterkoker qua energieverbruik de beste keuze. Al moet ik zeggen dat ik fluitketels sowieso iets heel gezelligs vind hebben. Het is net als met thee drinken, een theepot heeft iets heel huiselijks, de vorm alleen al. Het is een psychologisch iets wat je niet moet onderschatten. Zeker sinds ik Heston Blumenthal ontdekte weet ik dat ook zulke misschien op het oog kleine dingen bij kunnen dragen aan eet en drink genot.
Le Lapin @ Lauriekoek.nl

Beste van beide werelden

De nieuwe Le Lapin waterkoker heeft eigenlijk het beste van beide werelden. Het heeft alle mooie kanten van het Le Lapin ontwerp wat ik nog van vroeger ken, het mooie handvat is nu van bamboe, wat heel lekker vasthoudt. Hij heeft de herkenbare fluitketelvorm, maar staat nu op een waterkokerbasis. Aan die basis zit een snoer wat is bekleed, ook wel strijkijzersnoer genoemd. Het gedeelte met het blauwe oog is ook nog steeds aanwezig en de mooie matzwarte kleur past eigenlijk over wel bij.
Le Lapin @ Lauriekoek.nl

Le Lapin @ Lauriekoek.nl

Le Lapin @ Lauriekoek.nl

Minimalistisch maar alles zit erop

Misschien denk je nu waar is het gat om te vullen? Nou dat is heel eenvoudig, dat gat is er niet. Je vult de ketel door de tuit. In de tuit zit een zeefje en een klepje, die je er voor kunt doen of juist weg kunt schuiven door aan de knop te draaien, dus je brandt je handen niet. Voordeel hiervan is dat er weinig stoom omhoog gaat tijdens het koken van de Le Lapin waterkoker. Je stoomt dus niet onbedoeld de onderkant van je keukenkastjes.Le Lapin @ Lauriekoek.nl

Le Lapin @ Lauriekoek.nl

Een indicatie van hoeveel water er in de ketel zit is niet aanwezig. Er is wel een rood knopje onderaan het handvat wat kan aangeven dat er teveel water in de ketel zit. Onderaan zit de knop met daarin een klein wit ledlampje wat aan gaat als hij aan wordt gezet. Je hoort natuurlijk wel dat er water wordt gekookt, maar ik vind de hem niet erg lawaaierig in tegenstelling tot menig waterkoker.. Het zou natuurlijk grappig zijn als hij zou fluiten als hij klaar was, maar dat is niet zo Hij slaat gewoon discreet af. Al met al is het water vrij snel aan de kook.
Le Lapin @ Lauriekoek.nl

Le Lapin @ Lauriekoek.nl

De Le Lapin waterkoker voelt heel solide aan. De kookketel is van RVS en het zeefje en de tuit ook. Verder is hij gemaakt van geanodiseerd aluminium en BPA vrij plastic. Op het oog zijn er maar een paar items van kunststof aan de ketel zelf. De basis is ook van kunststof, als de ketel daarop staat zie er maar weinig van, omdat deze net als de ketel, ook mat zwart is. Daardoor heeft hij echt een hele andere uitstraling dan de gemiddelde waterkoker.
Le Lapin @ Lauriekoek.nl

Schoonmaken en garantie en reparatie

De filter die in de tuit zit kan er uit zodat je hem goed kan schoonmaken. Je kunt de waterkoker gewoon ontkalken met azijn, citroen of baking soda, dat giet je dan door de tuit. Je hebt twee jaar garantie en als de waterkoker buiten de garantie stuk gaat kan hij tegen betaling alsnog gerepareerd worden. Je kunt daarvoor contact opnemen met Le Lapin voor een offerte als je daarvan gebruik wil maken.

Staat mooi op het aanrecht

Ik vond waterkokers altijd een soort noodzakelijk kwaad op het aanrecht. Opbergen gaat niet, want ik denk dat de waterkoker het meest gebruikte item in de keuken is. Dit is denk ik de mooiste waterkoker die ik ooit gehad heb. Ik word er elke keer blij van als ik hem op het aanrecht zie staan. Omdat ik een open keuken heb zie ik hem uit vrijwel elke hoek van de kamer staan. Het is extra leuk dat het de ketel is waar ik ooit naar op zoek was maar dan in moderne vorm. Echt tof dat ie terug is.
Le Lapin @ Lauriekoek.nl

Je kunt de Le Lapin kopen via de website van Le Lapin kitchenware

Posted by on 23 november, 2023

LEAVE A COMMENT