KitchenAid Artisan staande mixer

Kitchenaid artisan staande mixer @ Lauriekoek.nlDe staande mixer, zoals deze KitchenAid artisan is het item wat je op je keukenaanrecht moet hebben. Zeker sinds de Great British Bake Off merk ik dat veel mensen een handmixer minderwaardig vinden. Een staande moet het zijn! Zo dacht ik zelf ook. Dus kocht ik, enige tijd geleden alweer na jaren sparen een KitchenAid artisan staande mixer.

Wat zit er in de doos?

In de doos zit een mixer met een RVS mengkom van 4,8 liter, een deeghaak een vlinder en een garde. De garde is er om beslag en eiwitten stijf slaan, de deeghaak voor deeg, zoals brooddeeg en de vlinder (ook wel bisschop of de K genoemd) is ideaal voor koek- en cakedeeg. Je kunt nog veel meer accessoires krijgen, voor aan de bevestiging van de mixer. Ook zit aan de voorkant een logo wat je er af kunt schroeven voor andere accessoires zoals een pastamachine, een gehaktmolen of een spiralizer. Je kunt de machine krijgen in allerlei kleuren en edities met speciale (gekleurde) mengkommen en soms zelfs gekleurde deeghaken. Ik ging zelf voor een zwarte.Kitchenaid artisan staande mixer @ Lauriekoek.nl

Kitchenaid artisan staande mixer @ Lauriekoek.nl

Kitchenaid artisan staande mixer @ Lauriekoek.nl

Op het aanrecht

De KitchenAid artisan staat bij mij naast mijn Magimix keukenmachine op het aanrecht. Dat doe ik bewust, mijn ervaring is namelijk dat keukenmachines die niet op het aanrecht staan nooit gebruikt worden. Het kan mij wat dat betreft niet schelen wat Marie Kondo zegt, ik ga mij geen breuk tillen met zware apparaten (de KitchenAid weegt 10 kilo) en gelukkig heb ik de ruimte om hem neer te zetten. Hij staat wel compleet in de hoek gedrukt dus er mee pronken is het niet echt.

Makkelijk in gebruik

Het gebruiken van de KitchenAid artisan is heel makkelijk, aan de ene kant zit een knop om hem te ontgrendelen en omhoog en omlaag te kunnen doen. De andere knop is om de 10 standen aan te zetten. De deeghaak, vlinder of klopper hang je als het ware op aan de menger met een draaibeweging op een pin en dan zit hij goed vast. Het is heel fijn om je handen vrij te hebben tijdens het bakken, zo kun je makkelijk nog wat afwegen en toevoegen terwijl de mixer doorgaat met mixen. Dat voelt heel luxe.
Kitchenaid artisan staande mixer @ Lauriekoek.nl

Kitchenaid artisan staande mixer @ Lauriekoek.nl

Kitchenaid artisan staande mixer @ Lauriekoek.nl

Meer kracht dan een handmixer

De mixer heeft ook duidelijk meer power dan een handmixer, dingen worden veel sneller goed door elkaar gemixt. Eiwitten en vooral ook aquafaba worden veel sneller goed stijf geslagen. Ergens lucht in kloppen is een eitje. Koekdeeg is zo door elkaar gemengd en boter zo romig geklopt. Bij mijn handmixer merk je als je hem langer gebruikt dat hij het moeilijk krijgt. De KitchenAid mengt gewoon door zo lang als jij wil, terwijl jij je handen vrij hebt.
Kitchenaid artisan staande mixer @ Lauriekoek.nl

Nadelen van KitchenAid

Zijn er ook nadelen? Ja hoor, zoals alles in het leven heeft ook de KitchenAid dingen die tegenvallen. Als de hoeveelheid deeg echt te klein is pakt de mixer niet zo goed en blijven dingen onderin de mengkom plakken. Of hij slaat alles tegen de wand van de mengkom en dat is het dan. Even de machine stoppen en alles los schrapen helpt dan. Soms moet je dat best vaak doen, vooral de bodem van de kom is een plek waar zich ongemengd deeg kan ophopen, zeker als het deeg plakkerig is.

Niet ideaal voor brooddeeg

Brooddeeg kan hij mengen maar als je de hoeveelheid deeg te groot maakt of de snelheid te hoog gaat de mixer “dansen”.  De KitchenAid artisan beweegt dan heen en weer, je moet hen fysiek tegenhouden, want het lijkt erop dat hij anders uit eigen beweging van de aanrecht kan “lopen” en vallen. De hoeveelheid deeg is al heel snel te groot en te zwaar voor de KitchenAid. De machine zelf wordt ook helemaal warm. Volgens het internet kan er een kilo deeg per keer in de mengkom. Ik vind dat hij bij de helft van deze hoeveelheid al behoorlijke problemen heeft. Let wel dat is een deeg op basis van maar 250 gram meel.

Brood mixen de Nederlandse versus de Amerikaanse handleiding

Omdat ik me niet kan voorstellen dat ik de enige ben die vindt dat de KitchenAid artisan wel heel slecht is in het kneden van brood ben ik er eens extra diep in gedoken. Zo heb ik ontdekt dat in de Amerikaanse handleiding staat vermeld dat je deeg mag kneden op snelheid 2 en dat maximaal 6 minuten. Als je je hier niet aan houdt kan volgens de Amerikaanse tak van het bedrijf schade aan de machine ontstaan. Let wel snelheid 2 is niet bepaald een hoge stand en veel recepten vragen om veel langer dan 6 minuten kneden. Voor veel recepten geldt dat dit zo’n lage stand is dat met de hand kneden dan feitelijk effectiever wordt. Dat is natuurlijk niet waarom je een machine koopt.

KitchenAid en brooddeeg: geen vrienden

Ik vind dit allemaal maar raar, zeker voor een bedrijf dat zelf adverteert met broodknedende machines en nota bene zelfs een speciale broodkom verkoopt. Het is ook zeker dat deze waarschuwing niet altijd in de handleiding heeft gestaan. Alleen wanneer is het er in gekomen en waarom dit niet in de Nederlandse handleiding staat? Aansprakelijkheid, of is er misschien iets veranderd aan de machines zelf ? Dat weet ik helaas niet. Zeker is dat alle machines uit dezelfde fabriek komen dus waarschijnlijk geldt deze waarschuwing dus ook voor de Nederlandse machines. Ik denk wel dat het belangrijk is om te weten voordat je de machine koopt en er niet achter komt nadat je er een gekocht hebt zoals ik. Denk je nu: ok, dan koop ik het grotere heavy duty model wel, weet dan dat ook voor dit model geldt dat je 6 minuten op stand 2 mag kneden.
Kitchenaid artisan staande mixer @ Lauriekoek.nl

Als je de KitchenAid overweegt te kopen omdat je er vooral brooddeeg mee wil kneden, dan zou ik je met klem willen aanraden eerst mijn review van de Ankarsrum assistent original te lezen of die van  Wilfa pro baker. De Ankarsrum en Wilfa kunnen wel flinke hoeveelheden deeg aan en raken niet zomaar oververhit of beschadigd.

Mengkom op slot

Als de mixer grote hoeveelheden gemengd heeft schiet de mengkom soms op slot in zijn sokkel. Hij zit dan zo vast dat ik hem amper los gedraaid krijg. Soms lukt het met al mijn kracht nog om hem los te krijgen, soms moet ik mijn vriend om hulp vragen. Dat voelt wel heel suf. Hoewel het op slot schieten stom is, is er verder geen schade aan de machine maar toen ik om hulp Googelde kwam ik tips tegen als föhns en ijspacks. Ik hoop dat het bij mij nooit zo ver gaat komen dat ik dat moet gaan proberen.
Kitchenaid artisan staande mixer @ Lauriekoek.nl

Prijzige onderdelen

Een ander ding is dat de losse onderdelen van KitchenAid vrij prijzig zijn, zelfs in de aanbieding. Een extra losse mengkom is momenteel honderd euro of meer en deegmenger (K, vlinder of bisschop) met siliconen rand, die het probleem van het deeg wat tegen de wand wordt geslingerd kunnen verhelpen, kost bijna 50 euro. Er zijn namaak onderdelen op de markt, maar die schijnen dan weer van slechte kwaliteit te zijn. Of nog erger: als je schade krijgt door een niet officieel onderdeel valt dat buiten de garantie. De bisschop met siliconen rand (links op de foto) werkt overigens wel goed, want er wordt veel minder beslag tegen de mengkom wand gegooid. Het wordt er steeds door de menghaak zelf weer afgeschraapt en gemengd. Er plakt nog steeds wel een beetje maar veel minder. Wat mij betreft zouden ze de normale deegmenger zonder siliconen rand die bij de KitchenAid in de doos zit beter kunnen vervangen voor deze. Deze deegmenger is echt veel prettiger. Mocht je dus voor een KitchenAid mixer gaan en nog een beetje meer geld hebben: koop deze er meteen bij.
Kitchenaid artisan staande mixer @ Lauriekoek.nl

KitchenAid artisan schoonmaken

De mengkom kan in de vaatwasser, de deeghaak, klopper en vlinder niet, die moet je met de hand afwassen. Als je dat snel na het maken van je deeg doet gaat dat met wat sop heel makkelijk. De machine zelf schoonmaken doe ik zelf met een droge of lichtvochtige doek. Vooral de onderkant in de buurt van de deeghaak wordt vies, in het begin moest ik daar even aan denken maar nu maak ik het daar automatisch na gebruik ook schoon. Je kunt ook een los spatscherm krijgen als je opspattend beslag/bloem/poedersuiker wil voorkomen.

KitchenAid onderhoud

Als je KitchenAid stuk is of mankementen gaat vertonen, kan hij een onderhoudsbeurt kan krijgen. Dat regel je bij een kookwinkel of het adres waar je hem gekocht hebt mits het binnen de garantie periode valt. Je kunt zelf, als de mengarm gaat hangen, de schroeven van het apparaat een klein beetje losser of vaster maken zodat de mengers niet tegen de onderkant van de kom komen, want dat is niet de bedoeling. Je onderdelen kunnen dan gaan beschadigen en er kunnen dan stukjes materiaal in je deeg of beslag komen. Online wordt trouwens ook aanbevolen om niet te grote porties deeg te mengen. Zoals ik al omschreef heeft de mixer het dan moeilijk en dat beïnvloed de levensduur.

Mijn ervaring met reparatie

Ik heb zelf al een onderhoudsbeurt aan mijn KitchenAid artisan mixer laten uitvoeren. Toen ik hem nog geen twee jaar had begon hij een beetje vreemde geluiden te maken. Als ik hem aanzette bleef hij niet op een tempo draaien, maar viel terug in tempo, herstelde het tempo en viel dan weer terug. Dit op elke snelheid. Ik heb de winkel gebeld waar ik het apparaat gekocht had, die hebben mijn machine teruggestuurd naar de fabriek ter reparatie. Dit duurde ongeveer een maand in totaal. Mijn apparaat werd naar mij retour gestuurd en hij deed het weer prima. De officiële lezing is dat er een productiefout in het apparaat zat. Persoonlijk denk dat het ook niet hielp dat ik er heel vaak de maximale hoeveelheid deeg mee heb gekneed. Op hogere snelheid dan de Amerikaanse tak van het bedrijf aanbeveelt, maar van die waarschuwing was ik toen niet op de hoogte.
Kitchenaid artisan staande mixer @ Lauriekoek.nl

Een aanwinst

Ik bak zelf graag en vrijwel wekelijks, ik heb voor veel functies die de KitchenAid artisan extra zou kunnen bieden al een machine in huis. Zo heb ik al een handpastamachine en een prima blender. Ik ga hem puur als mixer gebruiken, een recensie van de opzetstukken ga je hier dus niet snel vinden. Toch vind ik het wel een toevoeging in mijn leven, hij is zoveel krachtiger en beter dan een normale handmixer. Dat hij geen brooddeeg aankan vind ik echt een tegenvaller. Ik denk toch dat ik dankzij kookshows op tv een verkeerd beeld had gekregen van wat hij aan zou kunnen. Inmiddels heb ik om brooddeeg te kneden een andere machine in huis. Die bevalt eigenlijk beter, kan alles wat de KitchenAid artisan ook kan en kneed als een zonnetje.

Een staande mixer is leuk maar niet per se nodig

Ik denk dat je wel een echte kookfanaat moet zijn om er een KitchenAid te kopen. Net als een keukenmachine is het iets wat een optie is maar niet per se een verplicht nummer is om goed te kunnen koken. Bij incidentele huis tuin en bakkunsten en kleine porties deeg, of weinig aanrechtruimte is een handmixer echt prima. Ik heb het er jaren mee gedaan. Twijfel je of het een goede voor jou is? Leen dan eerst eens een staande mixer, zo kan je hem uitproberen voordat je tot aanschaf over gaat. Mocht je tot aanschaf overgaan, dan zou ik je willen aanraden om op een aanbieding te wachten. Net als andere fijne keukenitems, zoals bijvoorbeeld Le Creuset pannen zijn ze regelmatig in de aanbieding.

Posted by on 19 november, 2023

LEAVE A COMMENT