Boekrecensie: Groeten uit Transitië

IMG_3059[1]Groeten uit Transitië. Op een of andere manier lees ik in deze titel steeds groenten uit Transitie en dat klinkt misschien gek, maar ik associeer ik het met het moestuin boek van Mme Zsa Zsa wat ik eerder recenseerde. Dezelfde Mme Zsa Zsa die ook aan dit boek heeft meegewerkt. Het boek is alweer uit in 2013, maar is toen op een of andere manier aan mijn aandacht ontsnapt. Maar het is hoe dan ook nog actueel en daarom recenseer ik, anno 2014, het alsnog.

Dit boek gaat over je leven duurzamer inrichten. Bij veel mensen roept dit een beeld op van alle luxe de deur uit doen, om vervolgens een sober leven te lijden. En dat is jammer, want het kan heel leuk zijn om te bedenken wat er anders kan en hoe. Dit boek staat vol met handleidingen, schema’s en recepten om je te helpen. Het boek is onderverdeeld in de thema’s: op je bord, in de tuin, onderweg, op je lijf, in je huis en in je portomonnee. De oplossingen zijn bijna allemaal uitgeprobeerd en worden door de schrijfsters van het boek eerlijk besproken. Dilemma’s als “waar koop ik mijn eten?”, “is kraanwater wel gezond?” en “wat zit er eigenlijk in mijn cosmetica?” komen voorbij. Ook de wat diepzinnigere theorie zoals onze verslaving aan aardolie, maar ook het idee van de 21-uurige werkweek komen voorbij.

Af en toe deed het boek me glimlachen, zoals bij het stukje over de ervaringen met het composttoilet, maar ook bij het stukje over waarom je kamerplanten gewoon in de slaapkamer mag laten staan als je naar bed gaat. Het wordt nergens heel zwaarmoedig, de recepten die er in staan zijn erg lekker of handig. Het recept voor bicarbonaatdeodorant werk echt!

IMG_3061[1]Je hoeft niet machteloos toe te kijken je kunt iets doen voor je omgeving hoe klein ook. Dit boek is geschikt voor zowel mensen met een grote interesse voor duurzaamheid als mensen met een kleine interesse voor duurzaamheid geschikt.

Weblogs van de schrijfsters die hier aan meewerkten: Mme Zsa Zsa, Dorien Knockaert, Elsa D De website van het boek Groeten uit Transitië.

Groeten uit Transitië
Eva Peeters, Kim Leysen, Joke Rous, Kristien Hens e.a
Uitgeverij Standaard
€25

Posted by on 12 september, 2014

LEAVE A COMMENT