Halen Môn zeezout

Halen Môn zeezout uit Wales - Lauriekoek.nlAls ik op vakantie ga, heb ik altijd een flinke lijst met dingen die ik wil doen, zien, bezoeken en mee naar huis wil nemen. Toen ik vorig jaar in Londen was, had ik het knagende gevoel dat ik iets van mijn lijstje was vergeten. Dat was best een lang lijstje kan ik je verklappen en zoveel tijd in Londen had ik ook weer niet. En zo kon het zijn dat ik het zout dat ik van plan was mee te nemen niet meenam. Natuurlijk ging dat niet om een willekeurig pak keukenzout, maar om Halen Môn zout, uit Anglesey in Wales.

Het is het zout dat een van mijn favoriete kookboeken schrijfsters Anna Jones ook altijd gebruikt. Ik probeer altijd als ik ergens heen ga op vakantie om spulletjes en ingrediënten te kopen die echt uit het land zelf komen. Je kunt Halen Môn in Engelse supermarkten vinden, dus je hoeft zelfs niet speciaal naar een delicatessewinkel om het te kopen. Natuurlijk kun je ook bij ze langs gaan in Wales, als je daar in de buurt bent. Ze geven zelfs tours.Halen Môn zeezout uit Wales - Lauriekoek.nl

Het ene zout is het andere niet

Ik weet dat er mensen zijn die zeggen dat al het zout hetzelfde is en dat is in essentie natuurlijk zo. Het is allemaal hetzelfde spul. Of het nu Himalayazout of tafelzout is. Natuurlijk is er wel verschil, in de vorm. Zoutvlokken bijvoorbeeld, vind ik lekkerder op mijn ei dat een snufje fijn zout. Ook is er verschil in waar het zout wordt gewonnen, hoe het wordt gewonnen en van wie het bedrijf is.Halen Môn zeezout uit Wales - Lauriekoek.nl

Halen Môn is een familie bedrijf, ze doen hun best om zoveel mogelijk lokaal te doen met lokaal personeel. Ze hebben een Europees label om aan te geven dat ze een echt lokaal product zijn. Ook hebben ze een Soil Association keurmerk. Dat is zeg maar wat het biologische label in Nederland zou zijn. In Nederland zou dat niet mogen, zout als biologisch aanmerken, in het buitenland mag het vaak wel. Wat ik persoonlijk behoorlijk verwarrend vind, dat verschil in regels. Het wil in dit geval zeggen dat het bedrijf bewust af ziet van chemicaliën om het zout sneller tot zout te “maken”.Halen Môn zeezout uit Wales - Lauriekoek.nl

Gerookt water

Het zout is dus duurder maar je weet wel zeker dat je een goed product koopt, waarvoor alles zo goed mogelijk is verlopen. Natuurlijk maken ze bij Halen Môn ook gerookt zout en nog iets anders heel bijzonders, namelijk gerookt water. Dat kwam ik tegen in het nieuwste kookboek van Anna Jones. Daarom heb ik een mailtje naar Halen Môn gestuurd en ze stuurden het naar mij op om te proberen. Super aardig van ze.Halen Môn zeezout uit Wales - Lauriekoek.nl

Natuurlijk moet je gerookt water niet zo opdrinken zoals kokos- of cactuswater. Je zou heel vies kijken naar zo’n slok. Het ruikt heel rokerig en het is bedoeld om gerechten een lichte rooksmaak te geven, zoals gerookt paprika, maar dan zonder de paprika. Het water ruikt heel rokerig een beetje naar leer, eigenlijk best aangenaam. In de vegetarische keuken lopen we zulke rokerige smaken vaak mis, dus rokerigheid uit een flesje is helemaal geen gek idee. Zeker niet als het geen gek extract is maar iets waar echt hout aan te pas is gekomen. Je kunt het zelfs in ijsblokjes doen voor je cocktail!Halen Môn zeezout uit Wales - Lauriekoek.nl

Hoewel het dus aanstellerig klinkt, neem gerust wat gerookt water mee terug van vakantie en doe er ook een zakje zoutvlokken bij. Met het laatste zit je culinair eigenlijk altijd goed en met het eerste kun je lekker experimenteren. Doe dan trouwens niet zoals mij en neem een stevige extra tas mee in plaats van een tas die het elk moment kan begeven onder het gewicht.

Posted by on 12 mei, 2018

LEAVE A COMMENT