Dee’s Whole Foods

IMG_6469[1]
Een tijdje geleden was ene Dee te gast bij Dragons Den om haar whole food vegaburgerbedrijf te laten groeien. De interesse om te investeren was groot en Dee’s kon dus groeien. Nu is Dee’s ook verkrijgbaar in Nederland. Het is intussen een heus assortiment geworden, met worstjes, burgers en groentepotjes. Ik ging naar Jumbo, kocht alle producten en probeerde ze voor je uit.

Wat bijzonder is aan Dee’s is, is dat de producten sojavrij en bijna allemaal glutenvrij zijn. De meeste vegaburgers in de supermarkt worden gebonden met tarwe en halen hun eiwitten uit soja. Dee’s wilde een product maken dat ook geschikt is voor mensen met intoleranties en dat is duidelijk gelukt. Oh, en nee natuurlijk zitten er ook geen smaakversterkers in of E-nummers of kleurstoffen. Sommige producten zijn zelfs biologisch.

Voor zover ik heb kunnen zien zijn alle producten geschikt voor vegetariërs en ook voor veganisten. Geen zuivel, geen eieren of andere dierlijke producten dus.

Nu ik bijna alle producten uitgeprobeerd heb, zijn mij in de algemene zin een paar dingen opgevallen. De burgers en worstjes vallen erg snel uit elkaar, of je ze nu volgens de aanwijzingen op de verpakking bereid, of volgens eigen inzicht. Ook vind ik de producten wat flauw van smaak, als ik ze zelf bereid had, zou ik zeker bij mezelf hebben gedacht “volgende keer iets meer kruiderij”. Ik weet dat de meeste kant-en-klare burgers veel te veel zout gebruiken, wat niet gezond is. Alleen als je dan minder zout gebruikt moet je dat wel op een of andere manier compenseren.

IMG_6500[1]IMG_6502[1]
IMG_6507[1]
De omegaburger, belegd met avocado op een broodje

IMG_6474[1]
Worstjes van Dee’s zitten als een sliert in de verpakking. Rechts geserveerd op een broodje, met ketchup en atjar

De potjes vind ik iets beter van smaak. Het smaakt naar iets wat ik zelf had kunnen koken. Alleen vind ik daarvan weer jammer dat er heel weinig eitwitten in zitten en de opmerking over de kruiden is ook hierop ook een beetje van toepassing. Alleen het Thaise groentepotje, dat is goed op smaak, lekker pittig! Als ik Dee’s Engelstalige website bekijk zie ik quinoapotje,s die wel veel eiwitten bevatten. Wellicht komen die nog naar Nederland. Dat weet ik niet. Het lijkt mij wel een volwaardige maaltijd dan een potje groente alleen.

IMG_6487[1]
IMG_6492[1]
Marokkaans groentepotje

Eigenlijk zijn dit op papier de beste vegaburgers die er zijn, ze zijn qua ingrediënten heel aantrekkelijk, maar in praktijk vallen ze toch een beetje tegen (en uit elkaar). Toch zijn in mijn ogen zeker niet de slechtste vegaburgers op de markt. Ze smaken niet naar karton en ze zijn niet gepaneerd en niet overdreven zout. Ook bevatten ze een prima hoeveelheid eiwitten per portie.

Wat ik dus als advies zou willen geven als je ze gaat proberen is: Probeer de burgers en worstjes in de oven te bereiden, zodat je ze niet om hoeft te draaien in de pan, wat het uit elkaar val risico enorm vergroot. Houdt vooral een goede saus bij de hand, een goede salsa, wat augurk, van jalapeñopeper op zuur, zodat je er zelf een beetje oomph aan kan geven. Dat heeft het echt wel nodig.

De burgers en worstjes kosten € 3,50 per verpakking en en groentepotje is € 4 euro. Vooralsnog zijn ze alleen verkrijgbaar bij Jumbo. Je vindt ze daar op de koelafdeling in het vleesvervangerschap.

Meer informatie kun je vinden op de website van Dee’s Whole Food’s

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 28 oktober, 2015

6 Comments

 • Melina

  28 oktober, 2015

  Vraagje ik heb de worstjes zelf ook gegeten, ik heb toen wel dat soort velletje eraf gehaald moet dat eigenlijk ? Stond niet op de verpakking

  • Laurie

   28 oktober, 2015

   Nee dat kun je er gewoon om laten zitten hoor. Het is eetbaar en het smaakt naar niets. Je kunt het er natuurlijk wel afpeuteren als je dat zelf prettiger vind.

 • ad hofland

  7 mei, 2016

  Even een commentaar op glutenvrij. Gluten zijn gezond. Het is een waardevolle bron van eiwitten en zijn essentieel voor het lichaam, zeker als je nog celwanden wilt opbouwen. Een glutenallergie is heel vervelend, aangezien je dan veroordeeld wordt tot een dieet wat niet echt gezond is. Maar dan, en alleen dan, moet het. Tot dat dat is vastgesteld: gezond eten. Inclusief gluten.

  • Laurie

   8 mei, 2016

   Ik heb nooit op mijn blog beweerd dat gluten ongezond zijn. Ze zijn echter wel ongezond voor mensen met een gluten intolerantie. Omdat het hun darmwand ernstig kan beschadigen. Alle producten en recepten die ik op mijn blog glutenvrij noem zijn zo genoemd om mensen met een ernstige tolerantie op een makkelijke manier te laten zien wat glutenvrij is. De bedrijven voldoen aan te wettelijke standaarden, bij de recepten ga ik er vanuit dat mensen zelf op zoek gaan naar ingrediënten die voor hen veilig zijn. Zoals haver zonder tarwe sporen.
   Het is niet mijn bedoeling om mensen aan te zetten tot het vermijden van gluten, dat lijkt mij raar want ik eet zelf namelijk ook niet gluten vrij. Wel vegetarisch. Dat ik dingen niet glutenvrij te mag noemen omdat ik dan mogelijk mensen die het “om de hype doen” van dienst ben, dat vind ik onzin.

 • Psychaubergine

  8 mei, 2016

  Seitan boven alles! Daar word je worst ook nog eens een stuk steviger van.

LEAVE A COMMENT