Gusto Organic

Gusto @ Lauriekoek.nl Het is alweer even geleden dat ik voor het laatst een product review plaatste. Maar nu het mooi weer is, is het hoog tijd om weer eens wat mooie producten onder de aandacht te brengen. Daarom probeerde ik de drankjes van Gusto Organic.

Gusto Organic is opgericht door Greg Sams, dezelfde persoon achter Whole Earth en Green & Blacks. Speciaal voor het 20-jarig bestaansfeestje van Whole Earth, maakte hij een speciaal soort cocktail voor zijn alcoholvrije vrienden en noemde het Hurble Burble. Zijn kinderen spotte vervolgens het potentieel van het drankje, geven het een nieuwe naam en het werd meteen een hit onder ravers in de jaren ’80. Later was het in de 90’s ook een enorme hit in Amsterdamse coffeeshops.

Het originele drankje was een energy drink en die bestaat ook nog steeds, in de originele en de citroenvariant. Er is inmiddels ook cola bij gekomen en limonade. Alle dranken hebben gemeen dat ze biologisch zijn en waar mogelijk ook fairtrade. Ik probeerde de 4 nieuwste soorten, cherry cola, gemberdrank, limonade met bloedsinaasappel, en citroen met yuzu. Alle dranken zijn gezoet met agavesiroop.

Real cherry cola

Cherry cola is een verhaal apart. Eigenlijk heb ik in de loop van de jaren geleerd dat je veel interessante cola’s kun drinken als je Coca Cola en Pepsi mijdt. Fritz kola bijvoorbeeld is veel lekkerder dan gewone cola. Het verschil is nog groter als er een smaak in het spel komt. Cherry cola is van Fentimans bijvoorbeeld veel lekkerder dan die van Coca Cola.

Ook die van Gusto mag er zijn, er zit echte kola nut in. Waar ook de originele Coca cola zijn naam aan ontleent, maar wat er al lang niet meer in zit. Het smaakt zoet en er zit echte vanille in wat een geweldige zoetheid geeft. Hij heeft ook meer zuren dan gewone cola wat het complexer maakt en het smaakt echt als een traktatie. En wat is cherry cola zonder cherry? Vandaar dan er ook 8% kersensap in zit, wat meer is dan er waarschijnlijk in een fles Coca Cola gaat. Samen met de essentiële oliën in van nootmuskaat en neroli, maakt het dit drankje tot de lekkerste cherry cola is die ik tot nu toe geproefd heb.Gusto @ Lauriekoek.nl

Gusto @ Lauriekoek.nl

Gusto @ Lauriekoek.nl

Fiery ginger with chipotle

Deze variant met gember en chipolte heeft een sterke gembersmaak, met een licht pepertje. De gembersmaak is echt voor de liefhebbers, want hij is echt goed sterk, daardoor heeft hij meer een bijna medicinale smaak dan een echte limonadesmaak. De chipotle is heel licht aanwezig en door de pittigheid van de gember zelf was het waarschijnlijk ook niet nodig geweest om hem toe te voegen. Ondanks dat ik een gember liefhebber ben vond ik dit de minste speciale van alle drankjes.Gusto @ Lauriekoek.nl

Sicilian Lemon Yuzu & Blood orange

De citrusdrankjes op basis van bloedsinaasappel en yuzu zijn ook erg lekker. De lemon met yuzu variant heeft een frisse yuzusmaak, wat zich het beste laat omschrijven als een citrussmaak die een beetje aan mandarijn doet denken, maar ook een beetje aan limoen. De bloedsinaasappellimonade heeft een hele duidelijke sinaasappelsmaak, veel meer dan in een reguliere sinas. Volgens mij bestaan er zoveel verschillende soorten citrus dat er nog oneindige limonade combinaties denkbaar zijn. Gusto @ Lauriekoek.nl

Gusto @ Lauriekoek.nl

Al met al vind ik de Gusto Organic drankjes die ik heb geprobeerd erg lekker. Ze deden mij een beetje denken aan Luscombe. De cola was echt een ontdekking en de citrusdrankjes waren ook erg lekker. Gelukkig hoef je er nu niet perse voor naar een coffeeshop, want ook Ekoplaza, en sommige andere natuurwinkels verkopen het, evenals online in webwinkels met een bijzonder drankaanbod.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 11 mei, 2020

2 Comments

 • Aukje

  11 mei, 2020

  Ik heb een zwak voor mooie verpakkingen, dat zou al een reden zijn om een keer te proberen. Ben nu wel erg benieuwd naar de cherry cola.

  • Laurie

   11 mei, 2020

   Ja een goede verpakking is altijd aantrekkelijk. Daarom is zero waste ook zo moeilijk, fabrikanten kunnen zich dan niet meer onderscheiden.

LEAVE A COMMENT