Roy kombucha

Roy kombucha @ Lauriekoek.nlRoy kombucha schijnt de meest gedronken kombucha in Berlijn de zijn en is sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar. Ik ben twee keer in Berlijn geweest en als de stad nog zo is als ik hem mij herinner kan ik mij helemaal voorstellen dat een biologisch kombuchamerk als Roy het daar prima doet. Ik probeerde de verschillende smaken van dit merk uit.

Gepasteuriseerde kombucha versus niet gepasteuriseerd

Roy kombucha is gepasteuriseerd. Dat betekent dat de blikjes van dit merk buiten de koelkast kunnen worden bewaard. Er zijn mensen die vinden dat het dan geen echte kombucha meer is, dit omdat er bij verhitting goede bacteriën worden gedood die mogelijk goed zijn voor de gezondheid, maar het heeft ook voordelen. Zo kunnen de blikjes niet doorgaan met fermenteren en daardoor ontploffen. Roy is echter wel gemaakt met een kombuchazwam en niet met probiotische poedertjes zoals sommige “kombucha”.

Roy kombucha en duurzaamheid

Op de website van Roy komucha leggen ze uit dat ze bewust voor blik hebben gekozen vanwege de herbruikbaarheid. Ook gebruiken ze groene stroom in de fabriek en zorgen ze voor groenvervoer en gebruiken ze duurzame merken schoonmaakmiddelen. Hun CO2 voetafdruk wordt constant gemeten en wat ze niet zelf kunnen voorkomen door duurzaam gedrag wordt gecompenseerd door bomen te planten. De ingrediënten van de kombucha zijn biologisch en op de blikjes zit ook een bio keurmerk.
Roy kombucha @ Lauriekoek.nl

Goed ik heb verschillende smaken Roy kombucha uitgeprobeerd, zes in totaal.

Pure prana

Dit is het beste te omschrijven als de naturel kombucha, met een blend van theesmaken. Het heeft niet de zuren die ik van ongepasteuriseerde kombucha ken. Het is heel mild en het doet me daarom gek genoeg een beetje aan mate denken, vanwege de theesmaak denk ik.
Roy kombucha @ Lauriekoek.nl

Ginger

De gember kombucha variant heeft wel de warmte van de gember, maar ik mis de frisheid die gember ook heeft.
Roy kombucha @ Lauriekoek.nl

Lemon

Deze is duidelijk zuurder dan andere smaken, maar ik proef gek genoeg bijna niet dat het specifiek citroen is.
Roy kombucha @ Lauriekoek.nl

Cucumber & mint

Deze variant is verrijkt met komkommersap, limoen en munt, maar is vooral superkomkommerig. Heel verfrissend en uitstekend geschikt voor de warmere dagen die gaan komen.
Roy kombucha @ Lauriekoek.nl

Raspberry

Dit smaakt heel erg naar framboos en dat terwijl er maar 2% frambozensap in zit.
Roy kombucha @ Lauriekoek.nl

Winter

De winterkombucha is mijn persoonlijke favoriet. De winterse kruiden doen mij denken aan chai en aan lebkuchen, de Duitse peperkoeken die rond kerst worden gegeten. Gember, kardamom, kaneel, dat soort kruiden proef ik. Door het ontbreken van de zuren is het wat moeilijker te proeven dat het om kombucha gaat, maar het is wel lekker.
Roy kombucha @ Lauriekoek.nl

Over het algemeen is het dus zo dat deze Roy kombucha stukken minder zuur en funky dan niet gepasteuriseerde kombucha. Dat maakt hem toegankelijker in smaak maar ik denk ook dat als je deze kombucha kent en lekker vindt en een niet gepasteuriseerde versie proeft, dat je heel verbaasd zal zijn over het verschil tussen de twee.

Je kunt de kombucha van Roy kombucha vinden bij webshops met alcoholvrije alternatieven zoals Drankerij. Natuurlijk heeft Roy ook een eigen website met webshop waar ze ook naar Europa verzenden.

Posted by on 10 maart, 2024

LEAVE A COMMENT