Alcoholvrije wijnen van Jörg Geiger
De alcoholvrije dranken van Jörg Geiger ontdekte ik enige tijd geleden op de Culiperslunch. Dat is een jaarlijks evenement waar de pers en aanwezige bedrijven met elkaar in contact kunnen komen. Ik werd meteen toegetrokken naar de bar waar deze flessen uitgestald stonden. Deze dranken zijn gemaakt met wijn waar de alcohol aan onttrokken is, daarna worden er sappen van oude fruitrassen aan toegevoegd en kruiden, specerijen en bloesems. Ik was onder de indruk van wat ik destijds al had geproefd, dus hoogtijd voor uitgebreide review.
Bijzondere rassen, moderne technologie
De sappen worden gemaakt met vaak bijzondere rassen uit fruitgaarden, waar wordt gewerkt om de biodiversiteit te versterken. Ze maken dus gebruik van echte ingrediënten, zonder toegevoegde kunstmatige smaakmakers en suikers. Ze werken er ook aan om bijzondere rassen bijvoorbeeld in toekomst meer bestand te maken tegen klimaatverandering. De modernste apparatuur wordt gebruikt om de dranken te fabriceren, bijvoorbeeld on de alcohol te onttrekken. Bij de gradenserie verwijst het getal op het etiket naar de temperatuur in graden Celsius waarop de alcohol is onttrokken. Dat zijn lage getallen, want hoe lager het getal hoe beter dat is voor de smaak.
Verschillende dranken
Van Jörg Geiger heb ik zes verschillende dranken geprobeerd die mij zijn opgestuurd door Het Proefstation. Vier alcoholvrije wijnen uit de gradenserie, plus twee prisecco’s: apfelsinfonie en cuvee nr. 23. Goed om te weten, de alcoholvrije wijnen uit de gradenserie zijn biologisch én veganistisch. De Apfelsinfonie en Cuvee nr. 23 zijn dat niet. Ze zijn geklaard met gelatine. Dit zit niet meer in het product, maar is wel toegepast tijdens de productie. Ook is er een klein verschil qua alcoholpercentage. De gedealcoholiseerde wijnen hebben nog een percentage restalcohol van 0,5%. Als je absoluut 0% alcohol wil, dan zijn de prisecco’s daarvoor geschikt. Daar heeft nooit alcohol in gezeten.
De alcoholvrije wijnen uit de gradenserie
Deze wijnserie heeft een strakke moderne uitstraling. Links op de fles staan in een grafische stijl de combinatiesuggesties en rechts de smaakbeschrijvingen. Eerst is er een wijn gemaakt van een specifiek druivenras, waarna er door middel van vacuümdestillatie de alcohol aan is onttrokken. De wijnen zijn daarna weer op smaak gemaakt met een mix van verschillende fruitsappen, bloesems, specerijen en kruiden.
Jörg Geiger – 32° Riesling – Appel
Deze wijn is op basis van rieslingdruiven, appel, kweepeer en perzik. Hij is fris en fruitig en doet in de verte denken aan stoofperen. Ik proef ook de kweepeer in deze wijn vrij goed en mensen die hier al langer meelezen weten waarschijnlijk al wat ik ga zeggen: ik ben dol op kweepeer! Ja ik weet dat het winter is, maar het heeft daardoor ook iets zomers. Ik zou het combineren met salades, of groentegerechten met rauwe witlof, venkel of verse groene kruiden zoals peterselie. Overige suggesties een voor een wijn-spijscombinatie zijn citrussmaken als yuzu, citroengras en limoen.
Jörg Geiger – 33° Pinot Meunier Dornfelder – Kersen
Dit is een frisse, fruitige, lichte alcoholvrije rode wijn uit Pinot Meunier- en Dornfelderdruiven met daar aan toegevoegd kersensap, stoofperensap, rode aalbessensap, bloesems, kruiden en specerijen. Ik proef vrij dominant de kaneel en is zoetzurig door de kersen- en bessensap met een klein bittertje en tannines. Het ruikt echt naar rode wijn en past goed bij kerst. Ik denk dat hij ook goed gaat bij donkere chocolade, gedroogd fruit, oudere harde kazen (cheddar), gegrilde groenten en aubergines. Vooral als de aubergine lekker zwart geblakerd is op de grill en dat gerookte smaakje heeft.
Jörg Geiger – 35° Sauvignon Blanc – Mirabellen
Deze wijn is de droge witte wijn onder de alcoholvrije gradenserie. Een Sauvignon blanc, met mirabellen en witte kruisbessensap. Door de toevoeging van bloesem, wordt de beetje grassige, citrusgeur van dit type droge witte wijn versterkt. De wijn is een stuk droger dan z’n zoete broer 32° met verschillende citrussmaken. Een mooie wijn om je diner mee te beginnen, voor bij salades, tomaat, spinazie, zachte witte kaas of zelfs sushi, maar ook zonder eten is het een goede dorstlesser.
Jörg Geiger – 36° Grenache – Zwetschge
Wijn 36° is de stevige droge rode wijn uit de Rhône regio. De smaak intens en heeft mede door de toevoeging van pruimensap (zwetsche) en rode aalbessensap een aangename zurigheid, maar ook iets van tabak, hooi, pruimen en vrij veel tannines. Ook de geur is licht funky en aards. Het combinatie-advies is vooral wild, maar ik denk dat hij ook bij kaas gaat en gegrilde paprika of licht pittige (Aziatische) gerechten.
Prisecco’s – 0%
De prisecco’s zijn op basis van ongegist sap van appels en peren van zelf geteelde oude rassen met toevoeging van enkele andere smaakmakers en koolzuurhoudend om zo tot een unieke smaak te komen. Deze flessen hebben een klassiekere uitstraling met echte kurk.
Jörg Geiger – Prisecco Cuvee 23
Deze prisecco bevat rabarber (vandaar de roze kleur), appel en klaverzuring. Ik moest het even Googelen, maar klaverzuring heeft een zurige limoensmaak (volgens de plantenencyclopedie). Weet ik dat ook weer! Hoe dan ook deze rabarberdrank met appel en bubbels is erg lekker. Het smaak als een rabarbertoetje, zuur én zoet op de best mogelijke manier. De combinatie met appelbloesem en rozenblaadjes is ook zeer geslaagd. Ik zou het combineren met een dessert met daarin bloedsinaasappel of met iets met gember of juist bij een fris voorgerecht of los als aperitief.
Jörg Geiger – Apfelsinfonie
Apfelsinfonie is, je raadt het al een drank op basis van appel, Bitterfelder Sämling appels om precies te zijn. Verder zit er ook rabarbersap, rode mosterdblad en waterkers in. Deze drank wordt gerijpt op houten vaten en dat proeft je ook goed, in de houtige smaak, met een licht bittertje van mosterdblad en waterkers. Het is een smaak die ik nog niet eerder in een alcoholvrije drank heb gevonden, cool! Uiteraard is dit een prima aperitief, maar ook combinaties met Thais eten, kaas of bij gerechten met appel en kaneel worden voorgeschreven. Wijnschrijver Harold Hamersma adviseert het bij oliebollen en ik denk dat dat een heel goed idee is. Het fijne van deze alcoholvrije drank is dan dat je er rustig een paar glaasjes van kunt nemen en dan lekker helder het aftelmoment haalt.
Alcoholvrije dranken met een eigen karakter
Ik heb hier al best wat alcoholvrije alternatieven geprobeerd en gerecenseerd. Wijn liet ik meestal links liggen, want alcoholvrije wijn heeft niet een al te beste reputatie en wat ik heb geproefd was lang niet altijd om over naar huis te schrijven, maar dit is echt compleet wat anders. De dranken van Jörg Geiger zijn volwassen dranken met echt hun eigen smaak en karakter die je kunt schenken bij een serieus diner, Ik ben niet de enige die er zo over denkt, want dit wordt ook geschonken in sterrenrestaurants. Next level zou je kunnen zeggen, klinkt dat wel een beetje uitgekauwd. Liever gebruik ik die woorden dan ook niet, maar ik zeg het toch want ik denk dat dit echt weer een trede hoger is op het gebied van alcoholvrije dranken. Dit zijn van die momenten dat ik het heel leuk vind dat ik foodblogger ben, want dan kan ik mijn ontdekking met jullie delen en kunnen jullie het ook proberen.
De alcoholvrije dranken van Manufaktur Jörg Geiger zijn in Nederland verkrijgbaar bij Het Proefstation. Alles wat ik hierboven besproken heb kun je hier krijgen.
Laatste reacties