Veganz Essen

veganz04
Afgelopen weekend was ik te vinden in het Duitse Essen. Daar is sinds augustus een vestiging van veganistische supermarkt keten Veganz geopend. Des te meer reden om de grens over te steken dus!

In Duitsland is biologisch eten iets vanzelfsprekender dan in Nederland. De gemiddelde natuurwinkel of reformhuis heeft meestal een uitgebreid assortiment en vaak is het ook nog voordeliger. Niet alleen daarvoor loont het om eens een keer over de grens te kijken, het is ook gewoon leuk om een dag in een ander land door te brengen. Duitsland schijnt trouwens procentueel van alle landen de meeste vegetariërs en veganisten te hebben en misschien is dat wel de reden dat volledig veganistische supermarktketen Veganz daar is ontstaan.

Essen is een stad in het Ruhrgebied zoals velen. Het centrum (stadtkern), loopt van het centraal station totaan het universiteitsgebied en is voornamelijk een winkelgedeelte. Ten Zuiden van het station bevindt zich nog een wijk met meer cafés en restaurantjes. Omdat ik van plan was om maar een dag in Essen door te brengen, ben ik alleen in het winkelgedeelte geweest. Dat is tenslotte waar Veganz ook zit.

Veganz heeft wel wat weg van een natuurwinkel of biologische supermarkt (die in Duitsland goed zijn vertegenwoordigd), met als groot verschil dat bij Veganz alles veganistisch is. Een groot gedeelte van de producten is ook biologisch en soms ook raw, of glutenvrij, of pindavrij. Veganz heeft daarvoor ook kleurcodes zodat het winkelen makkelijker wordt. Veganz verkoopt daardoor ook veel bijzondere producten, zoals coconut bliss ijs, field roast worstjes en daiyakaas.

veganz06Heel veel keus in plantaardige melk! veganz05De afdeling snoep en anders zoetigheden.

Er zit bij elke Veganz een eetgelegenheid, in dit geval Troll, een Duitse biologische bakkersketen. Ik at een goddelijk puddingbroodje met pruimen topping en mijn vriend at een stukje appel-marsepeintaart die hem prima smaakte. Ze verkopen daarnaast nog diverse belegde broodjes, soep, koffie en thee (uiteraard met sojamelk of eventueel voor 50 cent extra ook amandelmelk), biologische frisdrankjen en plantaardig softijs.

veganz02veganz03
Links het puddingbroodje en rechts de appeltaart met marsepein.

Ik heb flink wat dingen gekocht, helaas kon ik geen dingen meenemen die gekoeld moesten blijven, maar er bleef nog genoeg over om uit te kiezen. Ik ging dus met een goed gevulde boodschappentas de deur weer uit (zie de laatste foto).

veganz07
veganz09
Gardein in de vriezer.
veganz08
De koeling met daarin onder andere producten van Tofurky en Field roast.
veganz01De totale vangst van de dag!

Het schijnt dat Veganz in 2015 een vestiging in Amsterdam opent, ik houd het in de gaten! Intussen is de keten gevestigd in meerdere steden in Duitsland en sinds kort ook Oostenrijk en Tsjechië. Voor de adressen daarvan en openingstijden kun je terecht op de website van Veganz.

Posted by on 21 oktober, 2014

2 Comments

  • Celine Theunissen

    21 oktober, 2014

    Ooh dat is een uurtje rijden vanaf hier! 😮
    Ik ga er binnenkort ook maar eens kijken, vegan hemel zie ik wel! 😉
    Erg leuke blogpost!

LEAVE A COMMENT