Zwerfboek

Zwerfboek


Een tijdje geleden kreeg ik een boek van Jonnie Boer en Ilja Gort te leen met een grote sticker erop. Het bleek een bookscrossingboek te zijn. Dat houdt in dat het boek ooit ergens is achtergelaten voor de gelukkige vinder. Je mag in principe doen wat je wilt met het boek, bijvoorbeeld het voor altijd houden, maar het leukste is natuurlijk als het weer wordt doorgegeven.

Ieder boek met een bookcrossingsticker heeft een unieke code. Je kunt op de website van Bookcrossing gratis een account aanmaken en melden dat je het boek hebt gevonden. Je kunt een recensie over het boek schrijven, zodat de bijvoorbeeld de vorige ‘eigenaren’ van het boek weten wat je ervan vond en waar het boek is gebleven. Je kunt eventueel ook vertellen waar je van plan bent het boek weer vrij te laten, waardoor men vervolgens naar je boek op zoek kan gaan.

Bookcrossing is een mooie manier om boeken uit te lenen die je zelf de moeite waard vindt om te delen, of boeken die je zelf niet meer leest van de hand te doen waar iemand anders misschien wel weer heel blij mee is. Het kost niets en het is ontzettend leuk om te doen, een boek vinden kan echt als een cadeautje voelen en een boek vrijlaten is ontzettend grappig. Vooral het bedenken van een originele locatie. Uit ervaring kan ik in ieder geval vertellen dat de supermarkt toch niet zo’n goed idee is, het boek belandt daar bij de gevonden voorwerpen. Mocht je dat risico niet willen lopen dan zijn er in Nederland nog tal van plekken (o.a. in cafés) waar zich een plankje met bookcrossingboeken bevindt.

Posted by on 17 maart, 2013

LEAVE A COMMENT