Discover Fresh Kiemen

KiemenEen paar dagen geleden overkwam mij iets wonderlijks. Ik zat naar de tv te kijken (24 Kitchen u weet wel de kookzender) toen de bel ging. Daar stond Rob Baan, de man die ik ken als de man die kok Rudolf van Veen van alles uitlegt over groenten. Hoe toevallig! Maar het kan nog toevalliger: Het bleek dat hij al jaren in dezelfde plaats woont als ik en ik heb hem nog nooit gespot. 

Rob Baan had voor mij een kratje kiemen mee van Discover Fresh om te proberen. We hadden nog een korte conversatie waarin hij vertelde dat hij veel van voeding weet.en ik geloof dat onmiddellijk. Hopelijk kom ik hem nog een keer tegen en kan ik hem dan wat langer spreken. Dit zijn trouwens de dingen die het bloggen zo leuk maken, eerder had ik al een ontmoeting met Vardit Kohn, een kookboekenschrijfster. Haar sprak ik, omdat ik opzoek was naar iets heel anders voor mijn blog. Dat maakt bloggen zo ontzettend leuk, de (soms heel toevallige) ontmoetingen.

Goed, terug naar de kiemen, want daar was het mij om te doen. Wat zijn kiemen eigenlijk? Kiemen zijn kleine plantjes uit pas ontkiemd zaad. Omdat de kiemen zo klein zijn zijn vitaminen en mineralen sterk geconcentreerd aanwezig. Qua smaak en gebruik vallen ze tussen groenten en tuinkruiden in.Kiemen

Kiemen zijn heel makkelijk in een gerecht te verwerken. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld graag kiemen in mijn sushi. Ook passen ze goed op een broodje hummus, baba ganoush of gegrilde groenten, in salades (met quinoa, couscous), door de pasta, you name it. Meekoken is trouwens erg zonde! Het is wel verstandig om ze pas op het laatst over je gerecht te strooien of rauw ergens in te verwerken.

Deze kiemen die ik mocht testen zijn biologisch geteeld, dus zonder bestrijdingsmiddelen. Ze dragen het Eko keurmerk. De bodem waarop de kiemen worden geteeld is 100% biologisch afbreekbaar vlas. Discover Fresh heeft de volgende 5 varianten in deze kiemen-lijn.

Tuinkers
Hier hoef ik denk ik verder weinig over te vertellen. De meesten van jullie zullen het al wel kennen.

Purpercress
Deze kiemen zijn nu al mijn favoriet, met leuke roze stengeltjes en een hele milde aangename radijsachtige smaak.

Mosterdcress
Deze is pittig! Het past goed bij gerechten met zeewier, denk ik zo en bij Aziatische gerechten.

Rucolacress
De schattige mini versie van rucola. Het smaakt dus nootachtig, is net als de tuinkers heel veelzijdig.

Daikoncress
Net als de mosterdcress is deze pittig. Het past goed bij zeewier en ook bij sushi, daarin vind je sowieso vaak daikon (al dan niet gefermenteerd. Oh, het past ook bij salades die je extra pit wil geven.
Kiemen
Dit zijn maar wat mogelijkheden die me nu te binnenschieten terwijl ik proef. Het is heel leuk om wat verschillende kiemen in huis te hebben en te proberen hoe ze smaken bij verschillende gerechten. Mocht je een etentje hebben dan zijn kiemen ook een manier indruk te maken.

De kiemen kun je vinden bij sommige supermarkten (Plus, Jumbo, Marqt) en goed gesorteerde groenteboeren. Meer over de producten van Discover Fresh vind je op hun website.

Eerder schreef ik deze blogpost over de Crazy Pea van Discover Fresh daarmee ontwikkelde ik ook dit recept voor groene salade. Je zou het (opnieuw) kunnen maken en er een doosje purpercress doorheen kunnen doen. Of wellicht voel je meer voor een quinoa salade, ook daar kunnen prima kiemen doorheen.

Posted by on 21 februari, 2014

2 Comments

 • Marieke

  22 februari, 2014

  Toevallig, heb net een bakje purpercress gekocht, waarschijnlijk gaat er een deel in de salade vanavond. En verder ben ik eindelijk aan het praktiseren geslagen met de Dikke Vegetarier naast het aanrecht. Zwartebonenkroketten gaan het worden. Spannend, als het een succes is komt er een blogje over.

  • Laurie

   22 februari, 2014

   Klinkt goed! Houd me op de hoogte. 🙂

LEAVE A COMMENT