Sprice groente- en fruitijsjes

samhoudijsjes01Dit zijn ze dan: Sprice biologische groente- en fruitijsjes, ontwikkeld door niemand minder dan Moshik Roth, die je misschien wel kent van de tomeatoburger, de vegetarische magnetronmaaltijden bij Albert Heijn en zijn sterrenrestaurant &samhoudplaces. Dit is dus zijn nieuwste product: ijsjes met minder suiker en dus ook weinig calorieën. Ik las een aankondiging vol bombarie met woorden als “primeur” en “geweldige innovatie” dus ik ging naar Jumbo en kocht twee pakjes om om uit te proberen.

Twee dingen vielen mij direct op. De verpakking heeft qua stijl veel weg van een huismerkverpakking, maar de prijs is dat allerminst. De groente- en fruisijsjes kosten €2,99 per 4 stuks. Dat maakt dat mijn verwachtingen nog hoger gespannen, want drie Euro voor vier ronduit kleine ijsjes… dan moeten het wel verdomd lekkere ijsjes zijn!

Het lijken net waterijsjes

Qua uiterlijk doen de ijsjes mij aan doodgewone waterijsjes denken, nog niet eens die uit de winkel, maar van die gewone die je zelf kunt maken met een vriezer. Het groene komkommer-limoenijsje ruikt sterk naar komkommer, wat verraadt dat het geen 100% fruitijsje is. De oranje variant is wortel-sinaasappel. Ze zijn gezoet met een beetje honing en daarom niet geschikt voor veganisten, wel voor vegetariërs.
samhoudijsjes04

samhoudijsjes03

SPRICE? Ik vind ze niet verrassend

De ijsjes zijn om eerlijk te zijn ronduit saai van smaak. Ze zijn niet echt zoet, eerder lichtzoet, ze smaken naar ingevroren fruit en groentesap. Je kunt er iets mee wat je met de meeste ijsjes uit de winkel niet kunt. Je kunt er, zoals kinderen graag doen met zelfmaakijsjes uit de vriezer, de siroop uit zuigen tot je een smakeloze ijsklont overhoudt. Het lukt mij niet eens om het ijsje helemaal goed op te eten, want het valt allemaal van het stokje. Ik gooi de resten in de gootsteen. Wat een teleurstelling!

Kritiek hebben is makkelijk

Ik snap best dat Moshik Roth wil afgeven op ijs met onnatuurlijke toevoegingen en vet en suiker. Dat doet iedereen de laatste tijd, vooral veel zelfbenoemde gezondheidsexperts. Laten we eerlijk zijn ijsjes horen niet te smaken naar iets wat je alleen eet omdat je het moet, omdat je op dieet bent. Of omdat het zo warm is dat het je niet meer uitmaakt wat je eet, als het maar uit de vriezer komt.

Suiker en vet geeft smaak

Suiker en vet zit in ijs omdat het smaak en structuur geeft, niet omdat een of andere gekkerd heeft bedacht dat het erin moet omdat mensen er dan zo lekker dik van kunnen worden. In de meeste andere ijsjes barst het trouwens ook niet van de E-nummers en kleurstoffen, die zijn er vaak allang uitgehaald omdat consumenten er bang van worden. Clean label heet dat.
samhoudijsjes02

Maak zelf je gezonde ijsjes

Mijn advies: Koop de ijsjes niet, koop een paar leuke ijsvormpjes en maak zelf een mixje van sap, desnoods van groente én fruit. Waarschijnlijk zijn je ijsjes net zo lekker als deze en met een beetje bewust shoppen heb je er een stuk meer dan vier. Of probeer eens een ijsje van Nice ook biologisch en veel lekkerder. Vooral die met earl grey en blauwe bes is een aanrader. Voel je ook niet schuldig als je wel van ijs met suiker en vet geniet. Het is een traktatie! Als je meer groente wil eten zou ik dat persoonlijk doen door drie maaltijden per dag met groenten te verrijken.

Posted by on 17 juni, 2017

LEAVE A COMMENT