Lupeh – Lupine Tempeh

Lupeh lupine tempeh @Lauriekoek.nlLupine is bezig aan een voorzichtige opmars in Nederland. Je kent het misschien wel van de Vegetarische Slager of de speciale lupinelijn van Vivera en lupinebonen zijn ook gedroogd verkrijgbaar (als powerpeul). Soms ziet men lupine als iets moderns maar het bestaat al erg lang en is terug van weggeweest.

Een mooie plant

De lupine is een hele mooie plant, googel maar eens, dan vind je mooie plaatjes van velden vol lupine. Lupine is ook een plant die stikstof uit de lucht kan binden en zo de bodem kan verrijken, dat wordt een groenbemester genoemd. Er is zowel gele, blauwe als witte lupine ieder met eigen kenmerken en eigenschappen. Omdat de vraag naar soja steeds meer toeneemt, voornamelijk omdat er vanuit de (intensieve)veehouderij heel veel vraag naar is, wordt er nu door veel fabrikanten met lupine geëxperimenteerd in men name vleesvervangers.

In de Portugese keuken is de lupine boon trouwens nooit weggeweest. Hij wordt daar van oudsher al in verschillende gerechten verwerkt en gewoon als boon.

Een eiwitrijke plant

Het eiwitgehalte is vergelijkbaar met soja en je kunt het volgens mij ook op dezelfde manier gebruiken. Ik heb al gekookte lupinebonen gegeten verwerkt in een zelfgemaakte lupine burger en laatst bracht iemand lupeh onder mijn aandacht. Dat is tempeh maar dan gemaakt van lupine bonen. Het wordt op een vergelijkbare manier gemaakt als met soja, maar dan bestaat het uit lupinebonen. De bonen worden geweekt en gekookt, samengedrukt tot een koek en daarna gefermenteerd. Lupeh heeft zelfs dezelfde structuur en de neutrale smaak als tempeh en kan dus op eenzelfde manier worden verwerkt in bijvoorbeeld veelal Aziatische gerechten.Lupeh lupine tempeh @Lauriekoek.nl

De aandacht voor plantaardige eiwitten groeit en dat is een goed teken, want dat betekent meer keus voor iedereen. Vegetariër en veganisten maar ook voor mensen die minder vlees willen eten. Probeer het maar eens! Je vindt Lupeh bij ketens zoals ”de Natuurwinkel” en sommige reformhuizen en zelfstandige natuurvoedingszaken. Het kan even zoeken zijn maar misschien dat als lupine meer bekendheid krijgt, de verkrijgbaarheid toe zal nemen. Ik houd jullie uiteraard op de hoogte.

Posted by on 6 mei, 2015

2 Comments

 • Carolijn

  6 mei, 2015

  Heel objectief stukje, maar wat vind jij er nou van? Ben benieuwd!

  • Laurie

   6 mei, 2015

   Wat ik van tempeh of lupeh vind? Het is net zoals met tofu, zonder kruiden of marinade kan het saai worden. Het maakt niet uit of je de soja of lupine variant neemt qua smaak. Ik heb mede daarom zelf geen echte voorkeur.
   Het feit dat het iets is wat gefermenteerd is vind ik leuk, want ik houd van fermentatie, het geeft een speciale smaak en ik vind het een fascinerend proces.

LEAVE A COMMENT