Torfolk Gård

IMG_3221[1]
Vandaag iets Zweeds op mijn weblog! Al deed de naam van deze blogpost je dat waarschijnlijk al vermoeden. Dit is jam en siroop van het merk Torfolk Gård, zij maken al 35 jaar jam (en ook siroop) in het Zweedse plaatsje Torfolk, dichtbij de Noorse grens.

De jam is biologisch en gezoet met Braziliaanse rietsuiker, maar er zit relatief veel fruit in de jams. De bessen en frambozen worden wildgeplukt in Srebrenica, op die manier dragen de jam en de siroop bij aan de wederopbouw van dat gebied. Qua jam kun je van dit merk kiezen uit klassiekers zoals aardbeien- of abrikozenjam, maar er zijn ook smaken die voor mij helemaal nieuw zijn. Wat dacht je van gele-braambessenjam? of vossenbessenjam (Lingonsylt)? Die laatste probeerde ik uit samen met de koninginnenjam (Drottningsylt), een mengsel van blauwe bosbessen en frambozen. De naam komt van de Zweedse koningin, die dit naar verluid een hele goede combinatie vond.
IMG_3228[1]
De vossenbessen zijn nog vrij herkenbaar in de jam, ze zijn een beetje zurig, maar niet zoals bijvoorbeeld cranberry, meer zoals die kleine rode bessen die we hier hebben. Lekker! Ik kan me voorstellen dat je deze jam ook goed met hartige dingen kunt combineren. De koninginnenjam bewijst dat de koning van Zweden gelijk heeft: framboos en blauwe bosbes is een heerlijk combinatie. In deze jam zitten geen hele besjes, de jam is glad.
IMG_3268[1]

Van de siropen probeerde ik de rabarber- (Rabarbersaft) en de zwarte-bessensiroop (Skogsbärssaft). Grappig is dat je de zwarte-bessensiroop ook warm kan drinken, dat is iets wat ik nog nooit gedaan had maar het smaakt niet verkeerd! Rabarber is een van mijn favorieten, als het geen rabarberseizoen is, is een siroop een goed alternatief zo heb je toch de smaak van de zomer.IMG_3271[1]
Torfolk Gård is onder andere te koop bij de Groene Winkel in Zeist. Op 1 november vindt daar ook een proeverij plaats. Voor meer informatie en meer verkoopadressen kun je terecht op de website van Torfolk Gård.

Posted by on 9 oktober, 2014

2 Comments

 • Marc van Pelt

  13 oktober, 2014

  U geeft een goede weergave van de producten die Torfolk op de markt brengt. Er is echter een foutje in de eerste alinea van uw bericht geslopen.
  Toevalligerwijs staat onze vakantiewoning direct naast Torfolk Gård. Daarmee kan ik u verzekeren dat Torfolk geen plaatsje is maar de naam van de biologische boerderij. De gård ligt in Östra Skymnäs, gemeente Hagfors.

  • Laurie

   13 oktober, 2014

   Wat leuk dat u een vakantie woning heeft in Zweden! Ik neem aan dat hiermee een eventueel misverstand is rechtgezet.

LEAVE A COMMENT