Çiğköftem

Çiğköftem @ Lauriekoek.nlEr zit sinds enige tijd een Çiğköftem zaak in Arnhem. Een zaak die onderdeel uitmaakt van een Turkse keten die meerdere vestigingen in Nederland heeft. Het leuke is dat je er als vegetariër en als veganist goed terecht kunt. Het lijkt in eerste instantie een standaard kebabzaak, maar er staat met grote letters VEGAN op het raam.

De zaak in Arnhem lijkt nog niet zo goed te lopen, als ik rond etenstijd langs kom is het er stil en leeg. Toch ziet de zaak er netjes en schoon uit en ik was nieuwsgierig. Dus ging ik er een keer langs om eten te halen.

Çiğköftem

Uiteraard ging ik er voor de çiğköfte. Dit is een soort vegan gehakt gemaakt van bulgur, tomatenpasta, olie, zout, rode peper en 18 specerijen. Daar krijg je een paar stukjes dun brood bij (wat eerder lijkt op grote wraps), een minibakje saus en iets wat wordt aangeduid als ”groenten”, maar wat eigenlijk een heel krop ijsbergsla is, met wat takjes munt, peterselie en een stuk citroen. De köfte wordt voor je neus gemaakt en je kunt aangeven of je hem heet of mild gekruid wil hebben.
Çiğköftem @ Lauriekoek.nl

Mijn ervaring is dat je voor 5 Euro de man een smakelijk maaltijd hebt. Flink wat brood, flink wat sla en zo’n 10 köfte per persoon maken echt wel dat je je buik vol hebt. Het is wel een beetje raar dat je de köfte gewoon koud moet eten. Maar het is tenslotte ook een koud gerecht en daar wen je snel aan. Ik weet alleen niet of ik snel een vaste klant zal worden van Çiğköftem. Eigenlijk speel ik met het idee om zelf een keer proberen een köfte te fabriceren (bijvoorbeeld met dit recept van Jamie Oliver). Toch is het altijd fijn om wat adresjes te hebben waar je als vegetariër (of veganist) iets anders kunt krijgen dan alleen patat.

Toch niet helemaal veganistisch?

Bij het veganistische burgermenu staat per abuis karnemelk aangegeven, maar dat is (gelukkig) de enige niet veganistische wat je er aan drinken kunt krijgen, want ze verkopen er ook gewoon water, cola, fanta en ice tea. Er worden ook producten verkocht bij Çiğköftem die wel vlees bevatten, helemaal vegetarisch of zelfs veganistisch zijn ze dus niet. De köfte wordt wel apart bereid en komt helemaal niet in aanraking met vlees.

Wel een hoop wegwerpmateriaal

Wat mij overigens wel tegenstaat is de hoeveelheid afval die je aan een keer köfte halen overhoudt. Verschillende piepschuimbakjes, heel veel plasticfolie, plastic bakjes, servetten en zelfs een soort handenwaslapjes die heel erg naar eau de cologne ruiken. Je kunt niet veel afval weigeren omdat het meeste al voorverpakt klaar staat.

Je vindt Çiğköftem in Arnhem aan de Jansbinnensingel 18. Ze zijn open van 12:00 tot 22:00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 00:00 uur.

Posted by on 5 mei, 2015

9 Comments

 • hannah

  5 mei, 2015

  Herkenbaar van het afval, ik zat laatst (toen ik falafel haalde) er ook al over na te denken, óf en hoe ik daar iets aan zou kunnen doen. Er wordt ook veel aluminiumfolie gebruikt in deze winkels. Ik ga eens even nadenken over een vriendelijke en ludieke manier om om minder afval te vragen 😉
  En, de man op de markt waar ik mijn olijven etc haal, geeft al minder vaak een tasje, met een knipoog voor het milieu!

 • Danielle

  5 mei, 2015

  Het ziet er nogal apart huis. Krijg je dit dan mee naar huis om thuis op te eten, of krijg je dit aan tafel daar? En dat spul hoef je dus niet op te bakken?

  Dat recept van Jamie heb ik uitgeprobeerd. De smaak was een succes, maar de substantie was wel lastig in vorm te houden ( http://www.plantaardigheidjes.nl/2014/09/jamie-olivers-special-vegan-kofte.html )

  • Danielle

   5 mei, 2015

   mmmzz huis = uit in de eerste zin..

  • Laurie

   5 mei, 2015

   Wat vind je er apart uitzien? Je kunt de kofte meenemen naar huis of daar opeten, het is hoe dan ook koud. Misschien dat je het wel kan opbakken als je dat zou willen maar dat heb ik dus niet geprobeerd, omdat dat niet expliciet de bedoeling was.

   • Danielle

    6 mei, 2015

    Dat rode gehakt spul vind ik er raar uitzien. Alsof het ongebakken seitan mengsel is 🙂

    • Laurie

     6 mei, 2015

     Ah op die manier, ik vond het eerder op¨gehakt lijken. Toch kan ik je geruststellen: Het smaakt noch naar rauw vlees, noch naar ongebakken seitan. 🙂

 • Carolijn

  5 mei, 2015

  Ik liet mijn wrapje daar gewoon maken, dan heb je ook weinig afval! Ik vond het ergggg lekker trouwens!

  • Laurie

   5 mei, 2015

   Hmm misschien bestaat de “wij maken een wrap voor u” optie niet meer? Ik zag hem niet in ieder geval.

 • Ezgi

  28 september, 2015

  ‘Wij maken de wraps voor u’ staat nergens, maar aangezien ze een toonbank hebben; maken ze dus gewoon wraps voor jullie klaar. Maar natuurlijk heeft de gemiddelde Nederlander wel overal iets op te zeiken; in dit geval ‘afval’. Het is ook nooit goed hé? Hebben jullie vegetarisch voedsel, nog steeds niet voldoende. Deze cigkoftes worden overigens in Turkije bereidt met vlees; voor jullie in europa van kruiden. Dus wees dankbaar en VRAAG het eens in Arnhem; NATUURLIJK maken ze wraps en ga dan oordelen!

LEAVE A COMMENT