Coyo Kokosyoghurt


Amerika is Nederland ver vooruit, daar kun je als je geen zuivel van dieren wenst te gebruiken kiezen uit diverse alternatieven als amandel, kokos, soja, hazelnoot in melk- of yoghurtvorm met ook nog eens allemaal lekkere toevoegingen zoals bijvoorbeeld vanille. In Nederland lopen we helaas een beetje, of soms zelfs heel erg achter op het gebied van veganistische producten. Hier helaas geen whole foods saladbar, marshmallows zonder gelatine of plantaardige melk op basis van lijnzaad.

Er is een klein lichtpuntje, een tijdje geleden verscheen het al in mijn timeline op Facebook: Coyo Kokosyoghurt. Ik spoedde naar Organic Food For You (Vijzelstraat, Amsterdam), want daar zou het verkrijgbaar zijn, maar ik bleek in eerste instantie te vroeg te zijn. Gelukkig is tweemaal ook wel eens scheepsrecht en voor €4,75 kocht ik een potje van 250 gram. Niet goedkoop helaas, maar je moet er wat voor over hebben.

Kokos is op dit moment enorm populair en niet alleen in Nederland en dat is niet voor niets, want het is ook vreselijk lekker. Er verschijnen gelukkig steeds meer producten op basis van kokos. Coyo heeft in Engeland bijvoorbeeld naast yoghurt ook ijs op koko basis.  Coyo yoghurt is overigens gezoet met xylitol, dat ken je misschien wel van de kauwgom, het heeft de naam natuurlijker te zijn dan bijvoorbeeld aspartaam en is niet omstreden en het heeft weinig effect op de bloedsuikerspiegel.

De kokosmelk is biologisch in het land van herkomst en de plantages zitten in de aanvraagprocedure voor het rainforrest alliance keurmerk. Coyo heeft diverse prijzen gewonnen voor de smaak en een natural and organic award. De yoghurtculturen die worden gebruikt zijn van plantaardige oorsprong. Er zijn verschillende smaken, tropisch fruit, bessen, naturel en (raw) chocolade.

Mijn eerst gedachte, terwijl ik een hap neem, is ‘Wow! Met dit spul kun je een taart glazuren!’ Niet omdat het zoet is, het is namelijk niet zo heel erg zoet, maar vanwege de enorm dikke romige structuur. Het is namelijk best vet. In eerste instantie proef je yoghurt en daarna een lichte kokossmaak, onderin zit bij mij een beetje rode bessen”saus”, die is ook niet erg zoet maar wel een goede toevoeging. Ik vind het wel lekker en dat is best opmerkelijk, want ik ben niet de grootste yoghurtliefhebber op aarde moet ik toegeven. Ik stel me ook voor dat dit ook erg lekker is in de naturelvariant met een handje gehakte noten en een beetje agave bijvoorbeeld. Is het zoals de slogan zegt: ‘Heaven in a Mouthful? Yes, dat zou zomaar kunnen, al is het door de prijs wel meer een traktatie, dan iets wat je dagelijks als toetje zou kunnen eten.

Verkoopadressen:
Marqt (zie voor alle vestigingen hun website)
Organic Food for you (Amsterdam, Laren, Den Haag)
Vegabond (winkel met veganistische producten in Amsterdam)
Unlimited Health (Amsterdam, Haarlem en Laren)

Ik heb begrepen dat er af en toe een lading komt, mocht je er dus zeker van willen zijn dat je een potje kan kopen. Bel dan van te voren met de winkel in kwestie.

Posted by on 26 mei, 2013

11 Comments

 • felice Ouwehand

  12 juni, 2013

  ook bij Unlimited Health te koop (zit in Amsterdam, Haarlem en heel binnekort ook in Laren!)

 • Ingrid

  8 oktober, 2013

  Weet iemand of het ook in Utrecht te koop is?

  • Laurie

   8 oktober, 2013

   Unlimited health heeft een internet winkel, al weet ik niet of die gekoelde producten per post versturen. Het andere verkoop adres is organic food for you, die hebben ook een vestiging in Laren en binnenkort in Den haag. In Utrecht ken ik geen coyo verkoop adressen.

 • viola

  10 december, 2013

  Vanwege de xylitol heb ik contact gehad met de makers van Coyo, en zij verzekerden mij dat de xylitol die zij gebruiken is gemaakt van de bast van de berkenboom die zij uit Finland importeren. Dus van natuurlijke oorsprong. Daarom is het goedje ook zo duur. Maar wel lekker! 🙂

 • Karin

  23 juli, 2015

  Hoi Laurie,

  Weet je toevallig nog meer sites waar ik deze cocos yoghurt kan bestellen? Bij unlimited health is deze helaas niet op voorraad.

  Super yoghurt wanneer je last hebt van een melk én soja allergie!!

 • Sonja

  10 augustus, 2015

  Ha tesamen,
  Duur spul, wel lekker.
  Kwam erachter dat een zelfde product veel goedkoper te krijgen is in Amsterdan: Kijk maar eens op http://abbotkinneys.com… 😉
  Smakelijk!

  • Laurie

   10 augustus, 2015

   Dat is een van de tips die ik hierboven geef inderdaad, Abbot Kinneys. Goedkoper is een relatief begrip, vergeleken met basis op yoghurt van koemelk is het nog steeds best prijzig. Inmiddels is yoghurt op kokos basis ook hier en daar buiten Amsterdam te krijgen.

 • Sarah

  11 augustus, 2015

  Wat een ontdekking zeg! Ik heb ze gevonden in de AH XL in Leiden. Volgens mij was het daar wel uitlopend.
  Eindelijk een écht goed laternatief voor yoghurt zonder suiker en zonder soja

 • marc

  7 oktober, 2015

  Je kan het nu ook bij Aldi kopen in Amsterdam. 2,29€

  • Laurie

   9 oktober, 2015

   Dat klopt! Al is dat qua merk van Aldi zelf en niet van Coyo. Er zit dan ook geen fruitlaagje onderin.

LEAVE A COMMENT