Wilmersburger Plantaardige Kaas
Het bezorgt mij altijd een dubbel gevoel, wanneer ik een 100% plantaardige variant van een van oorsprong niet plantaardig product zie. Aan de ene kant is het natuurlijk goed dat er plantaardige alternatieven bestaan. Het kan een mooie aanvulling zijn op het eetpatroon van de al dan niet parttime vegetariërs en veganisten, maar aan de andere kant zijn deze producten vaak een benadering van wat het zou moeten zijn en vaak ook nog niet al te uitgevoerd. In de wereld van wat er nog eetbaar is en wat niet draait het uiteindelijk om je eigen smaak. Om te weten te komen of iets lekker is of niet moet je het toch op z’n minst zelf een keer hebben geprobeerd en dat geldt ook voor de plantaardige kaas van Wilmersburger, die volgens vele veganisten als beste ‘kaasvervanger’ wordt gezien.
Wilmersburger is een Duits bedrijf dat zich volledig heeft toegelegd op het maken van een goed plantaardig alternatief voor kaas en alleen plantaardig is nog niet goed genoeg. Het product is ook glutenvrij en sojavrij en daarmee ook gentechvrij. Dan blijft over een product op basis van plantaardige olie, kokosvet voornamelijk met aardappelzetmeel en natuurlijke smaakmakers. Geen enge dingen in elk geval. Ze maken hiervan dus een kaas in plakjes, zakjes rasp (voor over de pizza’s en pasta) en kaas op blok. Ik testte de geraspte kaas en drie soorten kaasplakjes, gewone kaas, kruidenkaas en een cheddarvariant.
Plak kaas
De kaasplakjes zien er allen op het oog net als kaas uit. De structuur is vergelijkbaar, het is niet te taai, melig of onsamenhangend. Alleen de gaten ontbreken nog. De normale kaas heeft zeker van weg van kaas, maar smaakt toch nog een klein beetje anders. Het heeft een hartig bijsmaakje dat ik bij andere veganistische kazen ook proef, alleen dan lang niet zo sterk. De normale variant is, op die hartigheid na, nog wel wat vlak van smaak. Het haalt het wat dat betreft nog niet bij een romige jonge koemelk kaas.
Qua structuur en mondgevoel heeft het in elk geval dermate veel weg van kaas, dat ik denk dat je er best nog wat mensen mee op het verkeerde been kunt zetten, als je ze het product voorschotelt, zonder erbij te vermelden dat het om een plantaardig product gaat. Bij de kruidenversie en ook de cheddar is het bijsmaakje nog minder aanwezig. De kruiden vormen een goede aanvulling op de kaas en maken het een mooie onderscheidende variant op de standaard kaas. De meest smakelijke van de drie is wat mij betreft wel de cheddarstijl kaas. Deze lijkt ook nog eens het meest op het originele product.
Smelteigenschappen
De kaas is qua structuur niet te onderscheiden van normale kaas. Ook bij het verwarmen, lijkt het zich als kaas te gedragen, waardoor het prima geschikt is om er onder andere tosti’s mee te maken. Het komt wel vaker voor dat kaas op voornamelijk goedkope producten geen kaas is, maar wel goede smelteigenschappen bevat, alleen smaakt dat nergens naar in tegenstelling tot Wilmersburger, want die behoudt z’n smaak. Sterker nog, ik denk dat het er zelfs smakelijker op wordt.
Geraspte kaas
De geraspte kaas is prima geschikt voor onder andere over pizza en pasta en als ingrediënt voor kaassaus. Het smelt goed, al is de smaak nog wel wat aan de vlakke kant. Ik heb het als ingrediënt gebruikt voor een Mac ’n Cheese en dat geeft verder een goed resultaat. Het recept hiervan zal binnenkort hier op Lauriekoek verschijnen.
Conclusie
Al met al kan ik wel stellen dat Wilmersburger het beste plantaardige alternatief is voor kaas. Het is en blijft geen echte kaas, dus de verstokte kaaseter zal er misschien minder enthousiast over zijn, maar voor velen zal het prima voldoen. Het product is over de grens vrij goed verkrijgbaar bij vele biowinkels, maar langzaamaan begint de verkrijgbaarheid in de omliggende landen, waaronder Nederland groter en groter te worden. Op de website van Wilmersburger vind je onder andere een overzicht van alle verkooppunten in en rond Nederland.
Fey Elias
27 februari, 2014Oh Grappig. Hier heb ik ook net een review over geschreven. Ik vind dit merk ook het beste alternatief voor non-soja veganisten en het smaakt lekker. Alleen vind ik de structuur wel erg brokkelig (heb plakjes en blok geprobeerd – plakjes zijn brokkelig).
Psychaubergine
27 februari, 2014Ik zie dat je de kruidenkaas plakjes hebt geprobeerd. Deze zijn bij mij niet zo brokkelig qua structuur. Hooguit qua mondgevoel, maar dat zal wel door de kruiden komen. Als ik een plakje vouw dan breekt het net als gewone kaas. Op jouw foto is inderdaad een ietwat brokkelachtiger randje te zien. Apart.
Fey
3 maart, 2014Dat is inderdaad apart hahaha. Ik ga het deze week weer proberen 🙂 Maar dan op een pizza.
Wil
17 december, 2017Nergens duidelijkheid over de zetmelen die er in zitten.Welke zijn dat? Van wat gemaakt? Ik vermoed tarwe.
Laurie
17 december, 2017Wat is er niet goed aan tarwe? Wilmersburger is glutenvrij dus ik heb zo’n vermoeden dat er geen tarwe inzit.