Bold spices

Bold spices @ Lauriekoek.nl Bij koken denk ik vrijwel meteen aan kruiden en specerijen, bij Bold Spices draait het daar om. Ze zoeken over de hele wereld naar de beste kwaliteit kruiden en specerijen. Ze werken samen met de boeren aan de beste natuurvriendelijke productie en ze doen geen concessies bij het drogen en vervoeren. Zodat alle smaken behouden blijven. Klinkt goed toch?

Kwaliteit

Nou heb ik mensen in mijn omgeving die kruiden en specerijen al een hele tijd serieus nemen. Die wel het ene merk kopen en niet het andere omdat ze verschil merken in kwaliteit. Bij mij thuis gaat het er in eetlepels doorheen, soms meen ik verschil te proeven. Soms ook helemaal niet, soms lijken potjes onderling te verschillen, soms ook niet. Ik was heel benieuwd of ik net als de connaisseurs in mijn omgeving verschil zou waarnemen. En er is maar een manier om er achter te komen: proeven!

Nieuwe smaken

Ik heb vier totaal verschillende kruiden en specerijen om uit te proberen. Bold Spices heeft wat dingen in het assortiment die je bij je normale supermarkt of natuurwinkel niet vindt, zoals chipotlepeper en Andaliman peper. Ze hebben ook kaneel, maar dan geen cassia of ceylon kaneel maar Vietnamese kaneel. Die laatste heb ik nog nooit geprobeerd en ook de Andaliman peper niet. Nieuwe smaken proberen vind ik altijd leuk.

Aandacht voor hitte en peper

Op dit moment merk ik dat er veel aandacht is voor peper, als in rode peper in alle soorten en maten. Omdat mensen het leuk vinden om filmpjes te posten waarin ze hete pepers eten. Maar ik denk ook dat mensen meer dan ooit kennis maken met keukens waarin pepers worden gebruikt. De Szechuan keuken bijvoorbeeld, met de bekende Szechuanpeper. Buiten dat, krijg je van pepers echt een kick, die je nergens anders van krijgt. Chipotle zou nog wel eens een grotere rol kunnen gaan spelen in onze keuken. Bij mij thuis doet het dat al, niet perse voor hitte maar voor gelaagdheid in smaak, het maakt echt verschil. Het heeft een heerlijke rokerigheid, die in de vegetarische keuken soms moeilijk te vinden is.Bold spices @ Lauriekoek.nl

Bold spices @ Lauriekoek.nl

Zwarte peper is er in allerlei soorten

In het verlengde daarvan is er ook al een tijdje meer aandacht voor de verschillende soorten zwarte pepers. Waar je in de supermarkt alleen zwarte en vierseizoenenpeper kunt krijgen. Waarvan de laatste voor een gedeelte niet eens peper is. Zijn er heel veel soorten peper, als je je er in verdiept gaat er echt een wereld voor je open. Bij Bold Spices hebben ze naast Andaliman ook rode kampotpeper en bucay zwarte peper en tellicherry zwarte peper.Bold spices @ Lauriekoek.nl

Andaliman peper

De Andaliman zijn een soort kleine zwarte kraaloogjes met een staartje eraan. Ze zijn klein, knapperig als je ze stukbijt verspreiden ze een heerlijke fruitige smaak. Ik heb echt nog niet eerder zoiets geproefd. Je kunt het in hartige gerechten gebruiken, maar ik denk dat dit het ook bijzonder goed doet over een zoet dessert. De Andaliman peper groeit in het wild in Noord Sumatra Indonesië, heeft een klein beetje dat verdovende effect wat kruidnagel en szechuanpeper heeft. Van die laatste is hij ook verre familie.Bold spices @ Lauriekoek.nl

Topkaneel

Ik wist voordat ik deze Vietnamese kaneel probeerde niet eens dat hij bestond. Ik wist wel van het verschil tussen cassia en ceylon, meestal heb ik ceylon in huis. Volgens de omschrijving heeft deze kaneel het hoogste percentage essentiële oliën en dat maakt wat kaneel die uitgesproken complexe en warme smaak geeft. Interessant!Bold spices @ Lauriekoek.nl

Zo snel ik het potje opendraaide verspreide zich inderdaad een heerlijke kaneelgeur. Alle kaneel ruikt natuurlijk lekker maar deze rook complexer en ook een stuk sterker dan de kaneel die ik al in huis had. In mijn gerechten heb ik ook het idee dat ik dat terug proef, de geur bepaald ook mede de smaak van iets.Bold spices @ Lauriekoek.nl

Oregano

De oregano was toevallig op, ik heb momenteel verse en gedroogde oregano in huis. Het verschil tussen gedroogd en vers is enorm, het zijn bijna twee soorten kruiden. Wonderlijk is dat. Oregano heb ik altijd in huis. Deze oregano is prima, hij doet me denken aan zonnige bergtoppen in Griekenland. Hij geeft Griekse salade en pizza net dat beetje extra.Bold spices @ Lauriekoek.nl

Het komt ergens vandaan

Op ieder potje staat ook op de voorkant waar het vandaan komt. Gek dat dat me hier zo opvalt maar bij andere potjes en zakjes in mijn kruidenla is het dus niet zo. Schijnbaar is het bij pasta heel belangrijk om te benadrukken dat het Italiaans is, maar maakt het bij kruiden en specerijen niet uit waar het precies vandaan komt. De kruiden zijn biologisch maar nog niet gecertificeerd. Dat komt vaker voor, ik review op Lauriekoek wel vaker merken die wel bio zijn maar geen keurmerk hebben. Ik durf er ook wel op te vertrouwen dat mensen integer werken.Bold spices @ Lauriekoek.nl

Mexicaanse oregano please

Nu heb ik heb wat betreft Bold Spices eigenlijk nog een verzoeknummer: Gedroogde Mexicaanse oregano van goede kwaliteit. Ik kan het in Nederland echt amper vinden, ik hoop dus dat ze hun assortiment uitstekende kruiden nog een beetje kunnen uitbreiden? Ik houd het in de gaten.

Je kunt Bold Spices kopen in de webshop op de website van Bold Spices

Posted by on 23 juni, 2021

LEAVE A COMMENT