Mill & Mortar kruiden

Mill & Mortar @ Lauriekoek.nlAls er in mijn huis een ding is wat ik niet kan missen zijn het wel kruiden en specerijen. Ik ben dan ook altijd nieuwsgierig als ik nieuwe merken kruiden en specerijen tegenkom, of kruidenmengsels die ik nog niet eerder heb geprobeerd. Mijn nieuwsgierigheid stak dan ook meteen de kop op toen ik de hippe blikjes Mill & Mortar zag. Droppoeder? Dat moest ik proberen!

Alleen het allerbeste

Mill & Mortar is opgericht door Iben Büchert. Zij werkte eerst in de consulting industrie, maar wilde nu van haar passie voor eten haar beroep maken. Bij Mill & Mortar zoeken ze alleen naar de beste kruiden en specerijen, die ruiken en smaken alsof ze pas geoogst zijn. Kruiden waarvan ze weten waar ze vandaan komen en geoogst zijn, zonder schade aan mensen, dieren of ecosystemen. Producten dus met een bepaalde “uniekheid” een goed verhaal, iets wat ontstaat als mensen ergens hard aan werken.

Zonder zout

Veel kruiden zijn handgeoogst en handgesorteerd. Vaak single estate, biologisch en fairtrade. Soms bieden ze ergens bewust geen biologische variant van aan. Bijvoorbeeld omdat er geen biologische variant van te krijgen is, of omdat de niet-bio variant niet aan hun hoge standaarden voldoet. Er is geen zout (en al helemaal geen suiker) toegevoegd, omdat Mill & Mortar dat ontethisch vindt. Veel goedkope kruidenmixen bestaan uit meer zout dan iets anders, wat het feitelijk dan meer een zoutmix maakt. Daar wil het merk niet aan meedoen. Persoonlijk vind ik dit ook fijner, zo kan je zelf bepalen hoe zout je iets wil hebben.

Chic

De potjes alleen al zijn bijzonder chic. Ik weet niet wat het is maar de meeste kruidenverpakkingen vind ik niet bijzonder esthetisch. Deze matzwarte blikjes passen in vrijwel iedere keuken en zelfs de stickers erop vind ik smaakvol. Het kan dus wel! Alles wat je moet weten staat op de onderkant van het potje, inclusief eventuele keurmerken. Mill & Mortar heeft kruidenmixen, enkele kruiden, finishing salt (zoutvlokken). Ze verkopen klassiekers zoals paprikapoeder en tijm, maar ook bijzondere onbekendere tonkaboon en verschillende soorten peper.Mill & Mortar @ Lauriekoek.nl

Ik heb twee potjes van Mortar & Mill in huis die ik allebei geprobeerd hebt: liquorice granules en gerookte witte peper.
Mill & Mortar @ Lauriekoek.nl

Liquorice

Om te beginnen het droppoeder. Ik moest wel grijnzen toen ik dit zag, want is dit een kruid of een specerij? Je kunt het gebruiken in eten en wie bepaald of je iets onder de kruiden mag laten vallen of niet, de botanische afkomst of de hoeveelheid die gebruikt wordt? Hoe dan ook als je het direct uit het potje eet dan is dat behoorlijk sterk en ik ben wel wat gewend want ik ben een dropliefhebber. Ik houd ook van hele sterke salmiakdrop uit Finland.
Mill & Mortar @ Lauriekoek.nl

Mill & Mortar @ Lauriekoek.nl

Maar dit poeder is echt geweldig over bijvoorbeeld vanille-ijs, dat combineert echt heel goed. Het is 100% biologisch droppoeder uit Italië uit Calabrië waar al sinds 1886 drop wordt gemaakt. Het heeft dan ook een Europese oorsprongsbeschermingskeurmerk. Je kunt de granules zo gebruiken, of je kunt er een siroop van maken met water en suiker. Het heeft zout, zuur, bitter en ook een beetje zoet.
Mill & Mortar @ Lauriekoek.nl

Smoked white pepper

De witte gerookte peper is biologisch en komt uit Sri Lanka. Voor witte peper worden rijpe rode peperbessen geoogst, dit witte bolletje is daar de kern van. Voor zwarte peper worden groene onrijpe bessen geoogst. De bessen worden ook nog eens gerookt met dennenboom- en berkenhout. gemixt met jeneverbes. Je kunt deze peper gebruiken waar je normaal zwarte peper gebruikt. Volgens sommige koks is witte peper subtieler, maar ik lees ook dat sommige mensen de smaak juist als sterker ervaren. Wonderlijk hoe ervaringen kunnen verschillen. Naast pepersmaak heeft deze peper een hint van rokerigheid.
Mill & Mortar @ Lauriekoek.nl

Mill & Mortar @ Lauriekoek.nl

Er zijn nog een aantal producten van Mill & Mortar die op mijn verlanglijstje staan. Zo ben ik heel benieuwd naar hun rozenharissakruiden. Ik ken harissa alleen als pasta, dus ik ben heel benieuwd hoe hun specerijen mengsel met rozen smaakt. Ook zag ik dat ze hele tonkabonen in hun assortiment hebben, ie moet ik ook nog eens uitproberen.

Je kunt Mill & Mortar vinden bij (online) delicatessewinkels en uiteraard op de website van Mill & Mortar zelf.

Posted by on 12 december, 2022

LEAVE A COMMENT