Boekrecensie: Vega India

Boekrecensie: Vega India @ Lauriekoek.nlVega India gaat over vegetarische recepten uit dit vegavriendelijke land. Het is geschreven door Paulami Joshi die de maaltijden die ze thuis graag maakt in dit kookboek deelt.

Paulami Joshi

Paulami Joshi kun je kennen van haar landenbijbel De bijbel van de Indiase keuken, waarin heel India aan bod komt. Ze leerde koken van haar moeder en schoonmoeder en woonde en studeerde in verschillende steden in India, waaronder Mumbai, waar ze zich verder verdiepte in de Indiase eetcultuur. In 2017 verhuisde ze naar Nederland. Met haar bedrijf Spice Trip organiseert ze  Indiase kookworkshops door het hele land.

Vegetarisch

India is niet compleet vegetarisch, maar een groot gedeelte van de bevolking kiest ervoor vegetarisch te eten. Vaak uit spirituele en/of godsdienstige overwegingen. Paulami vertelt dat waar De bijbel van de Indiase keuken ging om authentieke recepten, ze het in dit kookboek over een meer persoonlijke boeg gooit. De vegetarische Indiase keuken past heel goed bij hoe veel mensen nu willen eten: smaakvol, met peulvruchten en veel groenten. Voor Paulami zijn de gerechten ook nog eens goed tegen heimwee en een manier om Nederland een beetje met India te verbinden.
Boekrecensie: Vega India @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vega India @ Lauriekoek.nl

Curry is geen universele saus

Na het voorwoord volgt er een uitleg over curry. Er is geen universele curry, het is een woord dat is verbasterd door de Engelsen in de koloniale periode en doet geen recht aan de complexiteit van de Indiase keuken, maar het is wel een nuttig woord, aldus Paulami. Je weet meteen over wat voor soort gerechten ze het heeft. Voor mensen die meer willen leren zou ik het boekje The philosophy of Curry van Sejal Sukhadwala willen aanraden. Dat gaat exact over wat curry echt is en wat het over de loop der jaren allemaal is geworden.

Indiase ingrediënten

Om de recepten uit Vega India te maken heb je uiteraard wat ingrediënten nodig die je helaas niet in de Nederlandse supermarkt vindt. Daarvoor is is een toko handig om in de buurt te hebben. Veel van de kruiden en peulvruchten uit  dit boek, kun je daar wel vinden. Voor eigenlijk alles geldt dat je het ook online zou kunnen bestellen als je zou willen. Ook staat in Paulami Joshi’s gouden regels dat als je een specerij niet hebt je niet naar de winkel hoeft te rennen. De Indiase oma’s worden niet zo snel boos.

Iets lastiger wordt het als je verse producten zoekt. Bijvoorbeeld kerrieblaadjes, ook wel curry blaadjes genoemd. Er is één adres waar je ze vers kunt krijgen en dat is Westland Peppers. Als ik ze ergens anders tegenkom zijn ze ook altijd van dit bedrijf. Mijn advies: koop groot in, gebruik vers wat je kan en doe de rest in de vriezer. Grappig is ook dat mosterdolie officieel niet voor consumptie is. maar toch wel gegeten wordt. Wees dus niet bang als je dat op een flesje aantreft. De meeste online verkopers zeggen er trouwens vaak wel gewoon bij dat het om te eten is.
Boekrecensie: Vega India @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vega India @ Lauriekoek.nl

Recepten

De recepten in Vega India zijn verdeeld over de hoofdstukken: platbroden en crêpes, salades, burgers en beignets, rijst en noedels, sabzi en groenten, dahls en curry’s. Daarnaast staan er nog wat recepten in voor erbij: drankjes, chutneys en dips, achar en inmaken en basisrecepten. Het boek is vegetarisch, maar veel recepten zijn vegan of makkelijk vegan te maken door ghee met olie te vervangen of paneer door tofu. Zulke tips worden ook bij de recepten gegeven. Ook staat er bij ieder recept  een foto van het eindresultaat en ieder recept heeft zijn eigen inleiding. Door Vega India heen vind je foto’s van Paulami met persoonlijke anekdotes.
Boekrecensie: Vega India @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vega India @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vega India @ Lauriekoek.nl

Als je wil weten wat je met peulvruchten moet doen. zonder dat het weer chili sin carne wordt, zit je in Vega India zeker goed. Als je van pittig eten houdt ook. want in veel recepten gaan rustig twee rawits. Persoonlijk gebruik dan minder of andere peper, anders barst ik in zweten uit. Sommige gerechten zijn een maaltijd op zich al dan niet met rijst, bij andere gerechten maak je bijvoorbeeld nog een platbrood of nog een extra gerecht. Soms zijn de ingrediëntenlijsten lang, maar is wat je qua koken moet doen helemaal niet moeilijk. Laat je daar dus niet door intimideren. Er zijn gerechten bij die als je alles in huis hebt op een doordeweekse dag kunt maken.
Boekrecensie: Vega India @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vega India @ Lauriekoek.nl

Het is leuk dat er met Vega India weer een vegetarisch Indiaas kookboek is bijgekomen, daar is wat mij betreft altijd plek voor. Er zijn binnen die keuken heel veel lekkere vegetarische opties en wat betreft de verkrijgbaarheid van de ingrediënten is het vandaag de dag beter dan ooit. Niets staat je nog in de weg om aan de slag te gaan met dit kookboek.
Boekrecensie: Vega India @ Lauriekoek.nl

Vega India
Paulami Joshi
Uitgeverij Carrera Culinair
€35

 

Posted by on 7 december, 2023

LEAVE A COMMENT