Boekrecensie: India express

Boekrecensie: India express @ Lauriekoek.nlIndia express is het nieuwste en ik denk ook meest persoonlijke kookboek van Rukmini Iyer tot nu toe. Het idee voor dit boek kwam voort uit gesprekken met haar ouders over de treinreizen die ze maakten toen ze in India woonden. Die verhalen klonken zo goed dat ze besloten samen een van hun vroegere reizen over te doen. Met de Coromandel Express van Kolkata, waar haar moeder vandaan komt, naar Chennai waar haar vader vandaan komt. Onderweg verzamelden ze familie recepten. Express slaat zowel aan de treinreis als aan het feit dat de recepten snel en eenvoudig te maken zijn.

De keuken van India

Dit kookboek is dus van Rukmini en haar ouders en lijkt qua vormgeving misschien een beetje op een bakplaatboek, maar is net zoals haar groene barbecueboek geen bakplaatboek. Twee hoofdstukken bestaan wel uit bakplaat- en eenpansgerechten, maar het totale boek is niet een en al bakplaat. Naast bakplaatgerechten bevat het boek ook recepten voor snacks, brunch, rijstgerechten, weekendprojecten, “een liefdesbrief aan de frituur” en er is een hoofdstuk voor traditionele Zuid-Indiase gerechten en een voor traditionele Bengaalse gerechten. Ook de drankjes en zoetigheden worden niet vergeten.
Boekrecensie: India express @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: India express @ Lauriekoek.nl

Familierecepten

Elk hoofdstuk heeft zijn eigen inleiding waarin je verschillende familieleden van Rukmini ontmoet en ze uitleg geeft over de verschillende gerechten en de voorkeuren binnen haar familie. Elk recept heeft ook zijn eigen inleiding met tekst en uitleg en vaak ook nog tips. Net als bij de bakplaatserie vind je hier ook van elk gerecht een foto van het eindresultaat en komt Rukmini wat vaker zelf in beeld. Net als haar vader en moeder.
Boekrecensie: India express @ Lauriekoek.nl

Vega, vegan en vis

De recepten in India express zijn vegetarisch, veganistisch of met vis. Rukmini legt in haar voorwoord ook uit dat de recepten voor een groot deel vega of vegan zijn, maar dat het onmogelijk is om authentieke Bengaalse recepten te delen zonder vis. Voor de meeste recepten kun je met ingrediënten uit de supermarkt toe ,maar er zijn er wel bij waarbij je bijvoorbeeld curryblaadjes, tamarindepasta, kikkererwtenmeel of net een ander type linzen nodig hebt. Die heeft vrijwel iedere (online) toko in het assortiment.

Minder bakplaat

Hoewel dus niet aan ieder recept een bakplaat meer te pas komt zijn de recepten in India Express niet per se “moeilijker”. De ingrediëntenlijsten zijn nog steeds niet lang en je bent ook nog steeds niet heel lang bezig in de keuken. Het zijn heel vaak gerechten die je nog steeds op een doordeweekse dag op tafel kunt zetten. De recepten waar je wat meer moeite voor moet doen, alias de weekendprojecten zijn snacks waarvan ik weet dat ze de tijd die je er in stopt om ze te maken echt waard zijn.

Persoonlijke favorieten

Recepten die mij persoonlijk aanspreken zijn naast de snacks uit het weekendprojecten hoofdstuk, zoals een eenpansauberginecurry met tomaat en nigellazaad, geïnspireerd door Madhur Jaffrey, de tandoormais, die er op de foto echt geweldig lekker uitziet, de Bengaalse aardappelcurry aloo dum waarbij je de aardappels moet pellen na het koken. Vrijwel alle recepten zijn het bewijs dat je met eenvoudige peulvruchten en groenten en het het juiste lijstje specerijen echt heerlijk eten op tafel kan zetten.Boekrecensie: India express @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: India express @ Lauriekoek.nl

Rijst

Het familiegeheim voor perfecte rijst? De magnetron, al staat er ook een manier in om hem in de pan te garen. Rukmini en haar ouders kopen en Tilda rijst. Dat is namelijk basmati die niet om de kosten te drukken is vermengd met goedkopere rijstsoorten. Over of je de rijst moet spoelen verschillen de meningen bij Rukmini thuis ook, haar moeder vind van wel. Haar zus merkt geen verschil. Ik persoonlijk merk ook weinig verschil.

Na zes bakplaat boeken en een vega(n) barbecue boek was ik heel benieuwd waar Rukmini mee zou komen. Dit boek biedt net zo goed opties voor doordeweekse maaltijden maar is iets avontuurlijker en persoonlijker. Het is snel zonder daarbij uit het oog te verliezen waar een gerecht vandaan komt.Boekrecensie: India express @ Lauriekoek.nl

India express
Rukmini Iyer
Uitgeverij Becht
€24,99

Posted by on 8 november, 2022

LEAVE A COMMENT