Boekrecensie: Urban Farming

urbanfarming01
Tijd voor urban farming. Nu het herfst wordt gaan mijn tuinkriebels langzaam in winterslaap. Toch is de herfst of beter nog, de winter, het ideale jaargetijde om tuininspiratie op te doen. Voor je eigen tuin, of misschien nog wel een stapje groter, een gemeenschapstuin in stedelijk gebied, want ook daar, misschien wel juist daar is behoefte aan groen. En er zijn daken en ongebruikte gebieden genoeg.

Urban farming kan overal

Hans Clauzing en zijn zoon Nuno gingen bij allerlei projecten langs. In Nederland, Engeland, België, en Amerika. Dat levert prachtige beelden op van groen dat groeit tegen een met graffiti bespoten muur, slabedden met op de achtergrond de skyline van New York. Het lijkt wel een sprookje en toch bestaan deze tuinen echt.
urbanfarming03

urbanfarming04

Gemeenschap is betrokken

Veel van de tuinprojecten proberen echt een hechte gemeenschap te kweken. Mensen uit de buurt kunnen er meehelpen, de oogst meenemen of helpen opeten. Kinderen leren er over waar groenten vandaan komen en soms koken restaurants zelfs met de opbrengst van de stadstuin. Er zijn dus meerdere prettige aspecten aan tuinieren door middel van een urban farming project. Je doet het samen, het brengt eten op en het maakt je omgeving groener en aantrekkelijker.

Groen maakt wijken mooier

Het zou mij daarom niet verbazen als er in de toekomst meer daktuinen, stadstuinen en “smultuinen” zouden worden aangelegd. Een recent onderzoek ging over dat laagopgeleiden meer behoefte hebben aan een groene omgeving. Dat kan heel goed waar zijn, maar ik denk ook dat hoogopgeleiden ook behoefte hebben aan groen. Sterker nog ik denk dat op iedereen groen een positief effect heeft.
urbanfarming06

urbanfarming07

urbanfarming05

Geen concrete tips wel inspiratie

Dit boek is trouwens geen tuinboek op het gebied van concrete uitleg en tips. Dat is niet erg, er zijn al genoeg tuinboeken over praktische kanten. Dit is echt een boek om je heilige tuinvuur aan te wakkeren voordat je je gaat bezig houden met de praktische kanten.

Mocht je iemand willen overtuigen op het gebied van urban gardening, dan is dit een ideaal boek. Elk project wordt kort ingeleid met een kort stukje tekst en vervolgens doen de mooie foto’s het werk. Lekker om te lezen met een kop thee op de bank, je waant je bijna even buiten in een tuin op het hoogtepunt van de zomer.urbanfarming02

Urban Farming
Hans en Nuno Clauzing
Uitgeverij Aerial
€ 28,99

Posted by on 29 oktober, 2015

LEAVE A COMMENT