Boekrecensie: Groenten in de Hoofdrol

IMG_2476[1]
Groenten in de Hoofdrol is een tuinboek, maar wel een tuinboek dat anders is dan anderen. De ondertitel “voedsel kweken in de toekomst” verraad het al een beetje. Peter Bauwens kweekt al 25 jaar eetbare planten. Hij schrijft in dit boek over de toekomst van voedsel en welke rol groenten en tuinen daar een rol in spelen.

IMG_2481[1]Het boek begint met een uitgebreide introductie, met welke problemen krijgen we voedseltechnisch misschien wel in de nabije toekomst te maken en welke oplossingen zijn er? Er wordt gepleit voor meer plantaardig eten, omdat de productie van dierlijke eiwitten meer planten kost (1 kilo vlees kost 7 kilo planten die je ook op kunt eten). En er wordt ook gepleit voor vers eten, dus minder hindernissen tussen boer en consument. Uiteraard seizoensgebonden, misschien een tikkeltje anders dan we gewend zijn maar van goede kwaliteit. Zo kunnen we volgens het boek de groeiende wereldbevolking blijven voeden.

Het hoofdstuk wat daar op volgt is een hoofdstuk waarin groentekwekers op allerlei manier het “nieuwe kweken” in praktijk brengen. Voorbeelden over onder andere permacultuur, community based farming, restauranttuinen en zeetuinen komen hierin aan bod. Leuk en erg inspirerend, ik ga zeker eens kijken of ik in de toekomst zo’n kwekerij kan bezoeken.

In het boek worden 12 gewassen besproken, gewassen die sommigen zullen kennen zoals: edamame, sugarsnaps en quinoa, maar ook mosterdblad en eetbare bloemen. Van elk gewas wordt de teelt wijze besproken, de geschiedenis maar er staan ook recepten in. De recepten zijn allemaal plantaardig.
IMG_2482[1]
Het boek bevat ruim 400 foto’s, foto’s van prachtige groenten en heerlijk uitziende gerechten. Groenten en fruit hebben zulke mooie kleuren, op de witte achtergrond van het boek valt dat extra goed op. Ook is het goed om weer eens te zien hoeveel variëteiten er van iets bestaan. Zo bestaan er bijvoorbeeld paarse sugarsnaps! Best jammer dat ik die nog nooit in de winkel ben tegengekomen.IMG_2479[1]
IMG_2483[1]
Dit boek biedt een beetje van alles, inspiratie, informatie maar ook praktische tips in de vorm van kweek adviezen en recepten. Groenten hebben zeker de toekomst!

Groente in de hoofdrol
Peter Bauwens
Uitgeverij Tirion natuur
€24,99

Posted by on 4 mei, 2014

1 Comment

  • Petra

    5 mei, 2014

    Dit boek ziet er heel erg mooi uit…prachtige foto’s!

LEAVE A COMMENT