Boekrecensie: Goed Zoet! (Bakken Zonder Suiker)

IMG_2574[1]
Het lijkt paradoxaal, minder suiker willen eten, maar wel willen genieten van allerlei baksels. Uiteraard is het wel mogelijk, in het boek Goed Zoet! legt Nanne Hogeland uit dat je met behulp van andere zoetstoffen dan suiker, uitstekend kunt bakken. Het boek is 100% vrij van gerafineerde suiker voor 75% lactosevrij en voor 65% procent glutenvrij en er worden geen gekke zoetstoffen zoals aspertaam, sukrin of tagatose in gebruikt.

Persoonlijk vind ik het altijd moeilijk om te definieren wat nou echt “suikervrij” is. Ik denk altijd meteen aan cola light, waar echt geen suiker en ook geen koolhydraten in zitten. Kortom, geschikt voor mensen met diabetes. De meeste mensen hanteren echter een lossere definitie voor hen betekent het over het algemeen gezoet met andere zoetmiddelen dan geraffineerde suiker. Bijvoorbeeld: dadels of honing. Dat producten die daar mee gezoet zijn niet zomaar door mensen met bijvoorbeeld diabetes kunnen worden gegeten, is voor hen geen issue. Uiteraard kan dit een hoop verwarring opleveren. Vandaar dat ik op mijn blog bijna niets suikervrij noem omdat ik het zo moeilijk te definiëren vind.

Goed Zoet! maakt dus gebruik van zoetstoffen zoals stevia, rijststroop, honing, kokosbloesemsuiker en oerzoet. Dat is duidelijk. Ook wordt er aangegeven dat je ook beter geen gebruik kan maken van bloem, omdat dat ook je bloedglucose snel laat stijgen. Er is een hoofdstuk over wat je in de voorraadkast moet hebben, een hoofdstuk met stof tot nadenken en drie hoofdstukken met baksels. In een van deze hoofdstukken bevatten de recepten nog wel wat bloem, daarna komt volkorenmeel aan de orde en de rest van de recepten is zelfs glutenvrij. Ook staan er in dit boek nog verder een aantal recepten beschreven voor tussendoortjes en drankjes.

Bij een overzicht van de recepten staat duidelijk aangegeven wat glutenvrij, notenvrij, eivrij en lactose vrij is. Het boek is dus heel geschikt met een of meerdere allergieën of intoleranties. Er staan ook zeker veganistisch opties in het boek. Er wordt geen gelatine gebruikt als bindmiddel, maar agar-agar. Dat maakt in ieder geval alle baksels in het boek geschikt voor vegetariërs.Verder gebruikt men geen margarine, maar kokosolie.
IMG_2583[1]
Alle classics worden in het boek behandeld: speculaas, banketbakkersroom, cupcakes, kokosmakronen. Wat ik zelf leuk vind ik, is dat er ook aandacht is voor groenten in baksels. Zo zijn er onder andere recepten voor een notenvrije, glutenvrije, veganistische taart op basis van bloemkool, worteltaart, chocolade mousse met pompoen en energieballetjes met erwten.
IMG_2580[1]
Het boek heeft een eigentijdse opmaak met veel vintage elementen en mooie foto’s van de taarten en baksels. Een aanbeveling voor iedereen die graag minder geraffineerde suiker zou willen eten, maar ook voor mensen die simpelweg iets lekkers willen bakken. Zoals Julia Child al zei: “a party without cake is just a meeting”
IMG_2579[1]

Goed Zoet!
Nanne Hogeland
Uitgeverij Loopvis
€29,95

Posted by on 27 mei, 2014

LEAVE A COMMENT