Boekrecensie: (H)eerlijk Eten van Gwyneth Paltrow

Gwyneth PaltrowOp verzoek van lezers hier mijn recensie van het kookboek van Gwyneth Paltrow. Arme Gwyneth, ze werd door de The Guardian al neergezet als een doorgeslagen dieetgek, met een veel te beperkt dieet dat niemand haar na zou kunnen doen. De toon in Nederland was echter vooral positief. 

Gwyneth heeft natuurlijk geluk, ze kan zich allerlei speciale voedingsmiddelen veroorloven en alles biologisch in kan kopen zonder er bij na te denken. Ze kan zich ook vast wel een privé kok veroorloven, als ze zelf geen zin heeft om achter het fornuis te staan. Haar website en boek staan vol met idyllische foto’s van haar gezin en van prachtige gerechten in een perfect gestyled omgeving. Welkom in het leven van een beroemdheid.

Het boek is geschreven met co-writer Julia Thursten. Het begint met een introductie van allerlei ingrediënten die je bij de bereiding van de recepten nodig gaat hebben. Het is namelijk geen doorsnee kookboek. Het boek is vetvrij, vrijwel helemaal glutenvrij en ook suikervrij. Vandaar dat je het een en ander zal moeten vervangen voor een glutenvrij en suikervrij resultaat. Te denken valt aan dingen als xylitol, kuzu en xanthaangom.

Het eten van langzame koolhydraten wordt aangemoedigd en ook wordt vrijwel alle zuivel voor iets plantaardigs vervangen. Er komt wel vlees voor in het boek, met name vis, kalkoen en kip, maar veel recepten zijn veganistisch. Dit wordt duidelijk aangegeven met een icoontje. Tevens wordt er op eenzelfde wijze ook aangegeven wat een eitwitrijke optie is en welke recepten er in een eliminatiedieet passen. Achterin het boek staan maaltijd plannen voor als je een week wil detoxen, of veganistisch wil eten. Bij dressings wordt er meestal veganistische mayonaise voorgeschreven.

Gwyneth PaltrowDe recepten in het boek zijn origineel en hoewel de recepten veel van je inkoopskills vragen, is lang niet ieder ingrediënt essentieel. Je kunt meer weglaten uit een maaltijd dan je van te voren wellicht denkt. En als je de moeilijke ingrediënten eenmaal in huis hebt, dan zijn de meeste recepten vrij makkelijk te vervaardigen.

Het is ook leuk dat naast de bekende eetmomenten zoals het ontbijt, lunch en avondeten, ook de zoetigheid en de snacks niet zijn overgeslagen. Er staan taarten in afgebeeld waarvan het water je in de mond loopt en die toch behoorlijke voedselintolerantieproof zijn.

Dit boek is met name geschikt voor mensen die willen experimenteren met het weglaten van bijvoorbeeld suiker of gluten in verband met hun gezondheid, maar ook voor mensen die meerdere voedselintoleranties hebben, waardoor het moeilijker wordt een originele maaltijd op tafel te zetten.

Met dank aan Cook and Book in Arnhem! Cook and Book is een kookboekenhandel met een webwinkel. Natuurlijk verkopen ze daar het boek van Gwyneth en een hele hoop andere kookboeken, vegetarisch en niet-vegetarisch.

(H) eerlijk
Gwyneth Paltrow en Julia Turshen
Kosmos Uitgevers
€24,99

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 22 november, 2013

LEAVE A COMMENT