Boekrecensie: Honestly Healthy

Honestly HealthyEr is de laatste jaren steeds meer aandacht voor gezond eten. Dit boek heet letterlijk gezond en eerlijk, dus als het hiermee niet snor zit, dan weet ik het ook niet meer. De recepten in dit boek zijn gebaseerd op het alkalinedieet. Een, in mijn ogen, best wel ingewikkelde methode met voedingsmiddelen die zuurvormend (slecht) en niet zuurvormend (goed) zijn. Dit dieet valt onder de alternatieve geneeswijzen. Reguliere dokters en diëtisten werken hier in elk geval niet mee. 

Nu kan ik hier een heel genuanceerd verhaal over voeding en de zuurgraad van je bloed typen, maar het gaat in dit geval gewoon om ruim 100 recepten, want het is uiteindelijk een kookboek. Wat zijn dit voor recepten en zijn het ook lekkere recepten? Genoeg materiaal om me voor deze recensie op te richten.

Het leuke van dit boek is in elk geval dat het vegetarisch is. Een vrij groot gedeelte is zelfs veganistisch. Dit is duidelijk herkenbaar in het boek, als er een klein plantsymbooltje bij het recept staat, is het 100% plantaardig. Het zijn eenvoudige, maar originele recepten voor ontbijt, sap, soep lunch en avondeten. Ook de zoetigheden worden niet vergeten. Er wordt in de bakrecepten veel met agave gewerkt (tot soms wel een liter per recept), maar er wordt ook gebakken met xylitol, een niet-omstreden zoetstof. Heel leuk om mee te experimenteren lijkt mij, als je hart bij het suikervrij bakken ligt.Honestly Healthy

Er worden in het boek hier en daar wat moeilijker verkrijgbare ingrediënten gebruikt, zoals sumak of gierstvlokken, maar die kun je bij een toko of natuurwinkel meestal wel vinden. Voorin vind je een indrukwekkende lijst van keukenapparatuur, die je nodig zou kunnen hebben, zoals een vitamix blender, een keukenmachine en een voedsel dehydrator en een slowjuicemachine. Laat je daardoor niet intimideren, ook met een gewone blender, staafmixer en wat creativiteit kun je een heel eind komen.

Bij elk recept staat een prachtige foto, wat een garantie watertanden geeft. De recepten zelf zijn ook over naar huis te schrijven. Wat dacht je van linzensalade met gekarameliseerde peer, speltpizza, quinoaburgers of banaan-praline ijs? Zelfs als je niets op hebt met het dieet waarop de recepten gebaseerd zijn, kun je nog steeds prima van deze recepten genieten.Honestly Healthy Honestly Healthy

Honestly healthy
Natasha Corrett en Vicky Edgson
Uitgeverij Becht
€21,95

Posted by on 4 maart, 2014

LEAVE A COMMENT