Recept: Plenty Paddenstoelensoep van Gwyneth Paltrow

Soep

Deze soep publiceer ik met toestemming van Uitgeverij Kosmos. Hij komt uit het boek (H)eerlijk Eten van Gwyneth Paltrow wat ik gister recenseerde. Deze soep is veganistisch en geschikt voor mensen die een eliminatie dieet volgen. 

Plenty paddestoelensoep (voor ongeveer 6 personen)
De gedroogde paddenstoelen geven deze soep zo’n volle smaak en het pureren zorgt voor zo’n romige textuur dat je niet zou geloven dat er geen kippenbouillon of room in
zit. Wil je wat meer textuur, bak dan kort een paar dunne plakjes paddenstoelen in olijfolie met wat peper en zout en laat die in elke kom drijven.

Wat heb je nodig:

  • 3 gedroogde shiitakes
  • 120 ml kokend water
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 3 preien, alleen het witte en lichtgroene deel,
  • goed gewassen en fijngesneden
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl verse tijm
  • grof zeezout
  • 450 g (kastanje)champignons zonder de stelen,
  • grof gehakt
  • 1 grote portobello zonder de steel, grof gehakt
  • 1 liter Groentebouillon (zie blz. 272)
  • bladpeterselie, voor erbij
  • versgemalen zwarte peper

Leg de shiitakes in een kommetje of kopje met het kokende water en laat ze minstens 10 minuten weken. Haal ze dan met een schuimspaan uit het kommetje en bewaar het weekvocht. Verwijder de stelen en gooi ze weg en snijd de hoedjes klein. Zet ze apart. Laat intussen de olijfolie heet worden in een grote pan met dikke bodem op halfhoog vuur. Voeg de prei, ui, knoflook en tijm toe, samen met 2 flinke snuffen zout en bak alles onder af en toe roeren in 9 á 10 minuten zacht, maar niet bruin. Voeg de champignons, portobello en shiitakes toe. Roer ze door het preimengsel en bak 5 á 6 minuten tot het vocht van de paddenstoelen

Posted by on 23 november, 2013

2 Comments

  • Ronja

    23 juni, 2015

    Hi Laurie, Ziet er veelbelovend uit maar volgens mij is er een stukje van je tekst weggevallen… nu weet ik niet hoe ik ‘m moet afmaken 😉

    • Laurie

      23 juni, 2015

      Oei, ja ik zie het. Het probleem is dat ik het oorspronkelijk recept niet meer heb. Dat was het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat ik wel weet hoe je de soep moet afmaken.
      Dat ga ik nu even in mijn eigen woorden doen. Vanaf het moment dat het recept ophoud
      Kook de paddestoelen tot ze hun vocht beginnen los te laten, ongeveer 5 tot 6 minuten.
      Voeg de groentebouillon toe en het weekwater van de paddestoelen. Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
      Pureer de soep en haal hem eventueel door een zeef als je een nog fijnere textuur wil. Onmiddellijk serveren met een takje peterselie en wat vers gemalen zwarte peper.

LEAVE A COMMENT