Black friday food – over zwart eten

Black friday food @ Lauriekoek.nlNee, natuurlijk vind je hier geen aanbiedingen waarvoor men elkaar de tent uit moet slaan, ik ben immers geen winkel. Toch wil ik van het thema gebruik maken om het vandaag (op vrijdag) te hebben over zwart… eten! Het is volgens mij al jaren een trend die komt en weer gaat. Soms is het eb en soms is het vloed. Het doet het goed op Instagram, het doet het goed als je je gasten wat bijzonders wil voorschotelen. Hieronder een overzicht van enkele zwarte en zeer donkergekleurde ingrediënten voor de zwarte touch aan je gerecht, zonder dat je iets daarvoor hoeft te laten verbranden.

Waar komt de zwarte kleur vandaan?

De meest voor de hand liggende reden is dat het van nature zo is! Sommig eten wordt zwart door de bewerking, zoals is zwarte thee dezelfde thee als groene thee, maar dan anders bewerkt. Zwarte knoflook wordt zwart van het fermenteren. Er wordt geen kleurstof toegevoegd, het veranderd gewoon op een natuurlijke wijze van kleur.

Drop

Dit is voor Nederlanders waarschijnlijk wel het meest bekende product als het om zwart eten gaat. De meestal diepzwart van kleur mede dankzij het zoethout en melasse (zie hieronder) ben je vegetariër? Let dan op dat je een variant koopt zonder gelatine.Drop @ Lauriekoek.nl

Nigella Lawson gebruikt drop als saus voor Baskische cheesecake in haar kookboek Koken eten leven en op haar website.

Kalamata olijven

Dit zijn een van de weinige olijven die van nature een zwart-paarsige kleur hebben. Compleet zwarte olijven zijn altijd geverfd en dus niet van nature egaal zwart. Goede olijven zijn uitstekend geschikt bij de borrel zoals ze zijn, wellicht overgoten met wat olijfolie. Je kunt er ook lekkere tapenade van maken.Zwart eten @ Lauriekoek.nl

Zwarte rijst

Je vindt deze rijst vaak bij de natuurwinkel. Het wordt ook wel wilde rijst genoemd. Je kunt het uiteraard in je poké bowl gebruiken, maar je kunt er ook compleet zwarte sushi mee maken.

Zwarte bonen

Verkrijgbaar in iedere supermarkt in pot, blik of zak. Die hoef je enkel op te warmen, voor een voedzame toevoeging aan je gerecht. Koop ze ook eens gedroogd, je kunt ze zelf koken en invriezen, zo kun je een eigen draai aan de smaak geven. Bovendien is het nog goedkoper ook. Zwarte bonen zijn lekker door de chili maar ook zwarte bonensoep is een uitstekend idee.Black Beans @ Lauriekoek.nl

Zwarte knoflook

Een zwarte knoflook is een gefermenteerde knoflook met een bijzonder milde smaak. Je kunt het zelf maken en kopen bij sommige supermarkten en groenteboeren. Je kunt het overal gebruiken waar je wat extra umami zou willen, tapenade, sauzen, het is ook lekker om zo te eten.

Zwart sesamzaad

Dit smaakt nagenoeg hetzelfde als zijn bruine tegenhanger, maar geeft wel een leuk effect.

Nigellazaad

Nigella- of  nigelle zaad lijkt heel erg op zwart sesamzaad, maar smaakt totaal anders. Het heeft een uiensmaak en doet een beetje aan komijn denken. Het is te koop bij iedere toko. Je vindt je ook (vaak in supermarkten) onder de naam zwarte komijn, maar ook dat is toch echt iets anders.Zwart eten @ Lauriekoek.nl

Maanzaad

Blauwzwarte kleine zaadjes met een fijne crunch. Het blijft zo lekker tussen je tanden zitten. Ik vind zelf brood bakken en het brood door de maanzaad rollen voor het bakken altijd een aanrader.

Zwarte tahin

tahin gemaakt van ongepelde zwarte sesamzaadjes en is daarom dus diepzwart van kleur. In Nederland wordt het bij mijn weten maar van een merk verkocht namelijk Belazu. Je kunt er bijvoorbeeld heel goed zwarte tahinikoekjes mee bakken, die je dan weer naar wens met zwart sesemzaad kunt bestrooien voor extra crunch.Zwart eten @ Lauriekoek.nl

Zwart eten @ Lauriekoek.nl

Zeewier

Vooral nori (vellen) voor de sushi heeft vaak zo’n donkere kleur donkergroen dat het net zwart is. Het is ook het hoofdingrediënt van furikake een smakelijk mengsel van sesam en zeewier voor bijvoorbeeld over de rijst. Er zijn meer soorten zeewier verkrijgbaar in vele donkere (groen of paars), haast zwarte tinten.Zeewier @ Lauriekoek.nl

Blackstrap melasse

Melasse is een stroop gemaakt van wat er uit suiker wordt gewonnen als het raffineert. De kleur is zo donkerbruin dat het zwart is. Het is heel ijzerrijk en smaak een beetje naar drop. Niet te verwarren met de Britse black treacle, die ook heel donker van kleur is maar toch een ander product is.

Inktvisinkt

Sommig eten is gekleurd met inktvisinkt, zoals pasta, paella en (sushi)rijst. Je kunt de losse inkt vaak kopen bij de visboer. Het is niet vegetarisch. Het schijnt een unieke hartige smaak te hebben, maar ik heb het nooit als zodanig geproefd. Pasta en andere voedingsmiddelen gekleurd met inkt vind je bij delicatessen winkels en online.

Houtskool

Houtskool, is ook wel bekend als norit, het pilletje neemt als je aan de diarree bent. Het Nederlands huisartsen genootschap raadt dit trouwens af, want het is nooit bewezen dat het daar tegen werkt. In Engelse gerechten en ingrediëntenlijsten zul je het tegenkomen onder de naam: activated charcoal. Houtskool bindt zogenaamd de “gifstoffen” in het lichaam. Het bindt helaas ook goede dingen zoals medicijnen en vitamines (ook uit voedsel) aan zich, waardoor je vitamine tekorten kunt oplopen of bijvoorbeeld medicatie niet meer werkt. Er veel van eten is dus allesbehalve een aanrader.

Veel van de hippe op Instagram voorbijkomende foto’s van zwart eten zoals broodjes, ijshoorntjes, pizzabodems, pannenkoeken en wafels zijn gekleurd met houtskool. Een van deze dingen op eten voor de lol kan geen kwaad, ze allemaal op een dag eten zou ik dus om bovenstaande reden niet doen.Zwart ijshoorntje @ Lauriekoek.nl

Je kunt de houtskool los kopen, vooral online bij winkels die gezondheidsproducten verkopen bieden het in best aardig hoeveelheden aan. Vervolgens moet je zelf op zoek naar een recept om het te verwerken.

Voor het ultieme dramatische effect

Als je de ultieme dramatische maaltijd wil samenstellen kun je met de voedingsmiddelen hierboven je lol op. Vergeet niet dat dit slechts een greep is uit het totale scala aan keuzemogelijkheden. Ook met ingrediënten als sojasaus, sterke koffie, stout (of een ander zwart)bier, zwart zout (diverse varianten verkrijgbaar), zwarte bessen, zwarte peper, of andere zeer donker gekleurde levensmiddelen kun je een smakelijke maar donkergekleurde maaltijd creëren. Onthoud ook dat zwart goed combineert met bijvoorbeeld paars, voor een mooi ton sur ton effect. Alles zwart maakt wel dat de maaltijd er nogal oneetbaar uit kan zien.  Slim kleuren combineren is dus aan te raden. Het is een leuk iets om te ervaren. Hoe eten er uit ziet speelt een enorme rol bij hoe je eten ervaart, of hoeveel zin je hebt in het eten ervan. Het is ook zeker leuk om te onderzoeken met kinderen.

Posted by on 27 november, 2020

2 Comments

 • Stephanie

  27 november, 2020

  Ik ben normaal maar gewoon een stille meelezer, maar ik vind dit artikel zo leuk bedacht dat ik toch een comment moest plaatsen. Echt heel fijn om een artikel te lezen tijdens deze Black Friday/Week-toestanden met een originele insteek!

  • Laurie

   27 november, 2020

   Wat leuk! Dank je wel! Oorspronkelijk had ik hem voor halloween bedacht maar toen bedacht ik dat dit nog beter zou zijn.

LEAVE A COMMENT