Birk Berkenwater

IMG_5507[1]
Dit is wat de nieuwste rage op het gebied van drankjes belooft te worden: berkenwater. Ja dat is precies wat je denkt dat het is, water uit een boom. Je kunt sap van een berk aftappen zonder dat de boom daar dood aan gaat. De vraag is natuurlijk hoe dat smaakt en of het lekker is.

Dit berkenwater van Birk is biologisch en komt uit Denemarken. Er zijn verschillende smaken verkrijgbaar. De original (zonder toegevoegde smaak) is de enige die echt naar berk. Een beetje naar licht verdunde appelsap met een vleugje planten smaak. Zeker niet onaardig en ik kan mij ook voorstellen dat het heel dorstlessend kan zijn.

Het blikje Birk energydrink heeft die typische kauwgomballen lucht die normale energydrinks ook verspreiden. Zo smaakt het ook en ik proef geen enkele berkensmaak meer en dat geldt ook voor de andere smaakjes berkenwater: framboos, elderflower en ginger-lime. Ik proef er vooral gember, limoen, framboos en vlierbloesem in. Dat is jammer, want daardoor valt het onderscheidende van berken een beetje weg.

In de drankjes zit voor zover ik kan ik kan beoordelen alleen van nature aanwezige fructose en dat is heel weinig ongeveer 1 à 2 procent per flesje. Je zou dit drankje dus “suikervrij” kunnen noemen, als je dat perse wil.  Alle drankjes zijn gepasteuriseerd en lijken qua uiterlijk op water. Natuurlijk schijnt ook berkenwater magische krachten te hebben, het schijnt bloedzuiverend en vocht afdrijvend te werken. Maar nu ik dit typ heb ik twee flesjes achter de kiezen en ik moet zeggen dat ik me net zo gezond en energiek voel als voordat ik die flesjes dronk. 🙂
IMG_5510[1]
Houd je van kokoswater? Dan is de kans groot dat je berkenwater ook lekker zal vinden. En mocht je dus echt berkenwater willen proeven, neem dat het flesje waar original op staat dan proef je echte berk. De rest zou ik alleen nemen als je iets wil dat op limonade of energydrink lijkt.

Posted by on 18 mei, 2015

2 Comments

 • Iza

  18 mei, 2015

  Bedankt voor de eerlijke en volledige review. Hier heb ik iets aan 🙂

  • Laurie

   18 mei, 2015

   Graag gedaan! Mocht je vragen hebben: stel ze gerust.

LEAVE A COMMENT