Zelf Vanille-extract Maken

Bijna iedereen die wel eens bakt weet dat er in heel veel recepten om vanille-extract wordt gevraagd. De meeste vanille-extracten worden helemaal niet van echte vanillestokjes gemaakt maar van vanilline, een natuurlijke smaakstof. Ook al komt het in de buurt van echte vanille, het is niet het zelfde.

Echte vanille is geweldig!

Het is echt heel erg de moeite waard om een echt vanille-extract in je baksels of smoothies te gebruiken. Vanille is heel erg prijzig. Het moet met de hand worden bestoven en het weer kan complete oogsten doen mislukken. Het is dus niet zomaar een stokje! Lees meer over de oorsprong van vanille in mijn vanille boon blogpost.

Hoe maak je zelf vanille-extract?

Dat is tamelijk eenvoudig. De basis voor het extract is een beetje neutrale wodka. De hoeveelheid maakt niet zoveel uit. Je steriliseert van te voren een flesje waar je je extract in wil maken en schenkt deze bijna helemaal vol met wodka.Let er op dat het flesje groot genoeg is om er enkele vanillestokjes in te kunnen doen. De stokjes vormen de basis voor het extract.

No waste!

Iedere keer als je een vanillestokje ergens voor gebruikt en deze uitschraapt, dan kun je het restant bewaren in je flesje met wodka. hoe meer uitgeschraapte stokjes je op deze manier gebruikt en hoe langer deze in je flesje wodka bewaart, hoe sterker het extract. Vanillestokjes en ook wodka zijn beide ook biologisch verkrijgbaar, op deze manier zou je je extract ook volledig biologisch kunnen maken. Je kunt het zelfde principe ook toepassen op suiker, waarmee je je eigen vanillesuiker maakt.

Geen geduld?

Geen geduld tot de vanille in de wodka is getrokken of heb je het extract nu nodig? Van het merk Nielsen-Massey is er vanille-extract verkrijgbaar, dat is gemaakt van echte vanille. Ze produceren ook extracten die zelf wat moeilijker te maken zijn zoals amandel-, rozen- en koffie-extract. Het is verkrijgbaar bij de betere kookwinkel, sommige natuurvoedingszaken en de Dille en Kamille.

Posted by on 23 februari, 2013

2 Comments

 • Daniëlle

  24 februari, 2013

  Wat een leuke tip. Het ziet er ook nog eens heel leuk uit!

  • Laurie

   25 februari, 2013

   Ja het ziet er heel rustiek en huisgemaakt uit 🙂 Veel plezier bij het maken!

LEAVE A COMMENT