Tilda Rijst

Tilda @ Lauriekoek.nlRijst, heb ik daar ooit een review over geschreven? Volgens mij niet. Toch eet ik het regelmatig. Daar an sich hoef ik geen blogpost aan te wijden. Toch viel mij al een tijdje op dat ze bij vrijwel elke toko stapels Tilda rijst hebben liggen. Daarom was ik benieuwd of ik daar een reden voor kon vinden of dat het gewoon toeval was. In de supermarkten kun je wat kleinere zakken Tilda vinden en kleinere zakjes met kant-en-klare rijst. Ook die heb ik terwijl ik bezig was met deze blogpost uitgeprobeerd.

Rijst met een goede reputatie

Het voornaamste antwoord op de vraag waarom Tilda zo populair is zit hem denk ik in een bepaalde reputatie. Een tijdje geleden is in Engeland getest of de verschillende merken basmati rijst die werden verkocht wel basmati waren. Nu vraag je je misschien af: huh kan je dat wel onderzoeken? Ja dat kan, met DNA onderzoek. Uit die test bleek dat rijst die werd verkocht als basmati rijst opvallend vaak geen basmati was. Of dat het was aangelengd met non-basmati rijst. Behalve je raad het al: Tilda, die was altijd 100% basmati. Betere reclame is er eigenlijk niet.

Probeer verschillende soorten rijst

Mocht je dus in het verleden wel eens het gevoel hebben gehad dat je geen echte basmati te pakken had. Dan kan dat dus kloppen. Hetzelfde is aan de hand met jasmijn rijst. Ook daar word normale rijst als jasmijn rijst verkocht, gewoon omdat het meer oplevert. Of omdat de rijst niet uit Thailand komt. Kortom het kan geen kwaad verschillende merken rijst te proberen om zo je favoriete merk te vinden.

Zakjes kant-en-klare rijst

Hoewel het bepaald niet zero waste is vind ik de kant-en-klare rijst in een zakje die je alleen nog even hoeft te roerbakken ontzettend fijn. Er zijn ook kant-en-klare rijstzakjes waar al specerijen doorheen zitten met alleen dat, geen aroma’s of andere wonderlijke dingen. Het is met groente erbij makkelijk genoeg voor twee personen (of een heel honger persoon) en zo kan je makkelijk en snel toch een gezonde maaltijd op tafel zetten. Dit prefereer ik boven een kant-en-klaarmaaltijd. Daarbij speelt voor mij ook nog mee dat rijst een moeilijke is qua restjes bewaren en weer opnieuw verhitten. Er ontstaan snel onprettige micro-organismen. Dit is dus een prima oplossing.

Tilda @ Lauriekoek.nl
Gebakken rijst is een ideaal ontbijt

Zelf maak ik graag rijst uit dit kookboek van Fusia Dunlop. Er bestaat zelfs een rijst waar al ei doorheen zit van Tilda, maar zelf vind het geen enkel probleem om er zelf ei doorheen te doen. Dan weet ik tenminste ook zeker dat het een biologisch of een demeter ei is. Al kan het gebakken rijst gerecht trouwens ook zonder ei. Geen probleem. Net zo min als dat ik het een probleem vind gebakken rijst als ontbijt te eten. Mensen die dat ooit hebben bedacht zijn echt geniaal.

De ene rijst is de andere niet

Al met al vind ik het een prettige rijst, ooit had ik het idee dat het niet uitmaakt welke soort rijst je gebruikt. Maar sinds ik allerlei soorten en merken heb gebruikt ben ik toch op dat idee terug gekomen. Zeker nadat ik las over basmati en of het wel basmati is, ben ik toch anders gaan kijken. Natuurlijk is niet basmati rijst ook rijst, je loopt verder geen gevaar. Alleen is het natuurlijk wel heel flauw als je het ene denkt te hebben gekocht en het is het andere.

Tilda @ Lauriekoek.nl
Tilda kun je vinden bij de toko en Albert Heijn

Tilda heeft dus een reputatie hoog te houden. Alle soorten zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn en dus ook bij menig toko is van die grote bulkzakken met een inhoud van heel veel kilo. De kleine zakjes met kant-en-klare opbakbare rijst heb ik tot nu toe alleen bij de Albert Heijn gezien.

Posted by on 1 juni, 2018

2 Comments

 • Alien

  2 februari, 2024

  We aten laatst Tilda Pandan jasmine rice. Het rook lekker, maar de smaak en structuur viel ons erg tegen. We vonden de rijst geen bite hebben en het verzadigde ook niet. We vonden het eigenlijk een hap lucht… Normaal gesproken eten we meestal de biologische zilvervliesrijst van EkoPlaza en die vinden we wel heel lekker en verzadigend. Maar smaken verschillen natuurlijk…

  • Laurie

   2 februari, 2024

   Of de rijst bite heeft hangt ook af van hoe je het kookt natuurlijk. Als je de rijst kookt in veel water en daarna afgiet gooi je daarmee ook veel geur en smaak weg.

   Er is onderzoek gedaan naar of biologisch eten meer voedingsstoffen bevat maar volgens mij is dat tot nu toe nog niet aangetoond. Ik denk dat ook meespeelt dat je weet dat de rijst biologisch is en dat je dat een goed idee vind. Ik zou in ieder geval zeggen koop de rijst die je lekker vind en eet die met plezier op.

LEAVE A COMMENT