Souq

souq01
Het is weer volop zomer en ik merk dat ik in de zomer nog meer dan anders behoefte heb aan uitgesproken smaken. Vooral keukens als die van het Midden-Oosten en Azië scoren dan extra goed bij mij, en volgens mij ook bij anderen. Ik vond het dan ook erg plezierig om de producten van Souq tegen te komen bij Marqt.

Achter de producten van Souq zitten Vanilla Venture (een bedrijf dat in allerlei culinaire delicatessen handelt) en Nadia en Merijn, die diverse kookboeken hebben geschreven over de Midden-Oosterse keuken en ook een tijdje hebben gekookt voor kookzender 24Kitchen.

Zelf vind ik het nog steeds moeilijk om aan de juiste ingrediënten te komen. Tahin kun je bijvoorbeeld bij iedere natuurwinkel wel vinden, maar goede pure granaatappelmelasse, of ingemaakte citroenen, dat is voor mij echt zoeken. Ik maak dan vaak speciaal een omweg als ik ergens ben, opzoek naar die ene Turkse winkel. Soms met succes en soms ook niet. Ik hoop dat door de introductie van Souq, deze producten wat beter verkrijgbaar worden, zodat het wat minder zoeken is, in de toekomst. Hieronder volgt een overzicht van een aantal van producten die tot nu toe verkrijgbaar zijn en heb uitgeprobeerd.

souq02Arganolie

Er zitten dingen bij die ik zelf nog nooit ergens heb kunnen vinden zoals arganolie. Dit is een kostbare, nootachtig smakende olie. Een tijdje geleden was er nog een reportage te zien op de Belgische televisie waaruit bleek dat toeristen die argan kochten in het buitenland vrijwel altijd waren opgelicht. Het was eigenlijk altijd olijfolie wat ze hadden gekocht. Het wordt niet alleen gebruikt om voedsel mee te bereiden, het word ook veel gebruikt door mensen om op hun gezicht te smeren in plaats van huidcrème.

Ras el Hanout

De ras el hanout mixen zijn er in zoete en hartige variant wat heel slim is. ze ruiken allebei verrukkelijk en vooral naar de zoete ben ik heel benieuwd. Ik ga er zeker een cake mee bakken binnenkort.

Couscous Berkouks

Deze couscous is handgerold en wordt op traditionele wijze gemaakt door een kleine coöperatie. Ik houd ontzettend van grovere couscous, het heeft iets pasta-achtigs. Je kunt de couscous stomen in plaats van koken, wat meer moeite is maar wel veel lekkerder.

Harissa

Een kruidenpasta die je ook wel kunt vinden in een normale supermarkt, maar deze is veel lekkerder. Er zit ook puntparika in, dus het is niet een en al rode peper waardoor hij milder van smaak is. Goed nieuws voor mensen als mij die van ieder mini pepertje meteen in de fik vliegen.

Dukkah

Een mengsel van specerijen, noten en geroosterde kikkererwten! Je kunt dukkah over hummus strooien, over brood met olijfolie of over wortels, igenlijk past het bijna overal wel bij wat mij betreft.

Gekonfijte citroenen

Deze heb ik heb ik wel eens zelf gemaakt en dat is ook prima te doen, maar ik vind het heel handig dat ik ze nu ook kan kopen. Je gebruikt niet het vruchtvlees maar de schil van de citroen om je gerecht iets geparfumeerds te geven. Het is een smaak die echt niet te vervangen is, maar wat mij betreft wel essentieel. De citroenen die Souq inlegt zijn biologisch, wat mooi is, zeker als het om de schil gaat.

Ik heb nog lang niet alle producten geprobeerd, maar ik ben wel heel benieuwd naar de tahin en de granaatappelmelasse. Daarnaast bestaan er ook nog verschillende soorten za’atar, oranjebloesemwater, sumak en nog wat andere producten die onder dit merk worden verkocht.  De producten zijn overigens niet megagoedkoop, een potje tahin kost uit mijn hoofd 7 Euro, maar de kwaliteit is wel heel goed en dat is ook belangrijk. Souq wordt verkocht bij Marqt en in sommige delicatessenwinkels. Verkoopadressen vind je hier op de website van Souq.

Posted by on 27 juli, 2016

LEAVE A COMMENT