Vilarnau mousserende wijn

Vilarnau @ Lauriekoek.nlVilarnau is een wijnhuis uit Barcelona. Deze zomer lanceren ze een tweetal mousserende wijnen waar iedereen van mee kan genieten, want ze zijn namelijk alcoholvrij. Ik weet van het bestaan van alcoholvrije en alcoholarme wijn af, maar tot nu toe heb ik daar eigenlijk nooit echt iets van geproefd. Mensen om mij heen zijn wel steeds enthousiaster geworden over dit fenomeen. Hoog tijd dus om zelf eens alcoholvrije wijn uit te proberen, in dit geval dus die van Vilernau.

Volwassen alternatieven

Nolo, dat is de trend waar Vilarnau op inspeelt. Het woord lijkt ernstig veel op yolo, maar het betekent simpelweg no of low alcohol. Ik heb het op Lauriekoek al vaker gezegd, maar het komt nu echt van de grond: waar je vroeger al gegarandeerd met een zoet kinderdrankje werd opgescheept hoeft dat nu niet meer. Sparkling tea als Blå, tonics en alcoholvrije wijnen, maken een opmars. Ze zijn bedoeld voor een volwassen publiek. Ik zou ze dus ook niet aan kinderen inschenken, maar wel aan mezelf. Verschil moet er zijn.Vilarnau @ Lauriekoek.nl

Wijn zonder?

Alcoholvrij, hoe zit dat nu eigenlijk? Je vraagt je misschien af: wijn, daarbij draait het toch om de alcohol? En hoe maken ze dat in hemelsnaam alcoholvrij. Even heel kort door de bocht: Vilarnau maakt de wijn zoals ze iedere alcoholhoudende wijn zouden maken. Het wordt vergist en daarbij ontstaat dus alcohol, maar hierna wordt dus de alcohol eruit gehaald. Het voordeel is dat je zo wel de smaken hebt van alcoholhoudende wijn, maar niet de alcohol. Het is dus geen druivensap, het heeft echt een vergistingsproces ondergaan, waarbij de meeste suikers zijn vergist.Vilarnau @ Lauriekoek.nl

Bio en vegan

Vilarnau is biologisch en de wijn is geschikt voor veganisten. Dat laatste betekent dat de wijn niet is geklaard met dierlijke producten, zoals eitwit uit kippenei of vis. Biologisch wil zeggen dat ze aan de regels van het eko keurmerk voldoen. Omdat de wijn geen alcohol bevat, zitten er trouwens ook minder calorieën in per glas.

Smaak

Wijn zonder alcohol smaakt wel anders dan wijn met. Alcohol kan bepaalde smaken maskeren, of juist sterker maken en het kan zelfs een bepaald mondgevoel geven. Zonder alcohol is en blijft het product dus wel anders. Dit wil niet zeggen dat het daardoor per se een minder smaakvol product is. Voor sommige mensen is het helaas nog wel zo dat ze het bij voorbaat al geen kans willen geven, het is bijna net als met vegetarisch of veganistisch eten. Ook hier zitten vooroordelen mensen in de weg, terwijl de producten en gerechten steeds beter worden en er steeds meer keuze is.Vilarnau @ Lauriekoek.nl

Aroma’s

Omdat met het er uit halen van de alcohol ook bepaalde smaken verloren kunnen gaan uit de wijn worden er soms later weer aroma’s aan toegevoegd, om er weer een smaakvol eindproduct van te maken. Schrik dus niet als je aroma’s op het etiket van een alcoholvrije wijn ziet staan. Dit is normaal. Mocht je tegen aroma’s zijn, je vindt ze overal, in frisdrank, snoepjes en soep. Aroma’s kunnen ook een natuurlijke oorsprong hebben. Het is een wereld op zich. In de Vilernau wijnen zitten ook aroma’s.

Mijn oordeel

Goed wat vind ik van Vilarnau? De witte wijn ruikt sterk naar perzik. Hij doet mij denken aan producten als Amé en misschien zelfs wel Bionade. Wat het wel anders maakt is de gist(na)smaak. Ik vind het lekker, maar ik vind het moeilijk om de vergelijking te maken met alcoholhoudende wijn. De rosé is ook fruitig, deze heeft iets minder een uitgesproken perzik, maar is meer fruitig in het algemeen. Er zit een smaak in die inderdaad aan rosé doet denken. Ik denk dit van beide alcoholvrije wijnen mijn favoriet is. Heel verfrissend op een warme dag.Vilarnau @ Lauriekoek.nl

Je kunt Vilarnau vinden bij verschillende (online) wijnwinkels. Goed om te weten: Vilernau maakt niet enkel alcoholvrije wijn, maar heeft ook alcoholhoudende producten in het assortiment. Meer informatie vind je op de website van Vilarnau.

Posted by on 31 juli, 2020

LEAVE A COMMENT