Boekrecensie: Veggie & Vegan Hamburgers

Niet al te lang geleden vertelde ik jullie over dat ik liever zelfgemaakte veggieburgers, of “vleesvervangers” eet. Getuige het aantal kookboeken over veggieburgers dat op de markt is en op de markt komt ben ik zeker niet de enige. Vandaag bespreek ik het kookboek Veggie & Vegan Hamburgers, de ondertitel is de lekkerste huisgemaakte burgers 100% vleesvrij! Dat dat even duidelijk is.

Hamburgers kunnen ook vleesvrij

Nou weet ik al wat er gaat gebeuren, het eerste wat mensen gaan zeggen. Namelijk dat een hamburger van vlees is, niet van iets anders. Ik zie dat anders een burger is iets schijfvormigs. Al lijkt mij een van de basisvoorwaarden wel dat we het bij eetbare substanties houden anders hebben straks nog een hamburger om op te zitten in plaats van een bank of een poef. Een vegetarische hamburger bestaat dus, sterker nog ik vind dat een betere naam dat “vleesvervanger”.

Veggie en veganburgers streng verdeeld

Dit kookboek is vrij streng verdeeld. De titel is niet voor niets veggie en vegan. Dus is er qua burgers een scheiding tussen vegetarisch en veganistisch aangebracht. Ze hebben ieder hun eigen hoofdstuk. Geen verwarring mogelijk dus. Volgens mij heb ik dit in geen tijden gezien in een kookboek, zo’n onderscheid. Ik weet niet wat ik er van moet vinden, Grappig genoeg staan de bijgerechten wel door elkaar, waarom kan dat dan niet met de burgers? Ik begrijp het niet helemaal.

Een veggie- of veganburger met alles erop en eraan

Het gaat in dit boek anders dat de titel doet vermoeden niet alleen om de burgers. Er is ook een hoofdstuk gewijd aan het zelf maken van hamburgerbroodjes en een over bijgerechten, salades en zelfs hoofdstuk over het zelf maken van sauzen. Je zou bijna zeggen alles voor een perfecte barbecue! Ware het niet dat in het boek staat dat sommige burgers nogal uit elkaar vallen en daarom niet geschikt zijn voor op de barbecue. Dat is een bekend probleem in hamburger land en ook Jonathan Hade kan dit probleem niet wegnemen.

Soms een beetje standaard

De burgers zelf zijn soms behoorlijk standaard., zoals een portobello met een topping op een broodje of een stukje halloumi van de gril met topping op een broodje. Sommige gerechten, zoals sushi of een broodje bahn mi, zijn zo gemodelleerd dat het toch een burger idee geeft. Wat mij dan weer een beetje ergert, want het niet alles hoeft burgervormig, er mag ook heus iets vierkants bij zitten. Dat is helemaal geen probleem. Namen zoals de “dikke Cubaan” voor een burger hadden wat mij betreft trouwens ook niet gehoeven.

Een prima veggieburgerboek voor beginners

Al met al denk ik dat dit een prima boek is voor beginners op vegaburger gebied, maar zoals ik in het begin van deze blogpost al opmerkte is er heel wat te kiezen momenteel. Dit boek heeft mooie foto’s en hele aardige ideeën voor de beginnende vleesverlater of veganist maar heel opwindende ideeën staan er niet in. Niet voor mij als doorgewinterde veggieburgereter in ieder geval.

Wonderlijk vind ik trouwens ook dat ik over de auteur bijna niets kan vinden. Wat echt heel gek is voor een kookboeken auteur. Vreemd.

Veggie & Vegan hamburgers (de lekkerste huisgemaakte hamburgers, 100% vleesvrij)
Jonathan Hade
Uitgeverij Deltas

Posted by on 24 juni, 2018

LEAVE A COMMENT