Boekrecensie: Vegan pasta

Boekrecensie: Vegan pasta @ Lauriekoek.nlVegan pasta, ik denk dat dat prima kan. Veel pastavarianten in de supermarkt zijn veganistisch en een aantal van mijn favoriete pasta gerechten ook. In Vegan pasta staat de moderne Italiaanse keuken centraal en die omvat ook zelf gemaakte soorten nepvlees en -zuivel zodat je als vega(n) ook de beroemde vleesgerechten van de Italiaanse keuken kunt maken. Ik begrijp de insteek, maar ik weet niets of ik het leunen op vervangers het beste resultaat vind geven. 

Brianna Claxton

Brianna Claxton is Amerikaans en heeft goede herinneringen aan het koken met haar Italiaanse grootmoeder. Ze heeft diverse gezondheidsproblemen, daardoor begon ze te experimenteren met veganistisch en glutenvrij koken  (vegan pasta is niet per se glutenvrij). Ze heeft geen chef-opleiding gevolgd, maar geleerd door veel lezen en doen. Haar eigen website vermeldt momenteel voor CBD en wietproducten, ook die zie ik in Vegan pasta niet terug. Ze schreef eerder voor het befaamde vegan tijdschrift Chickpea magazine en Veg News.Boekrecensie: Vegan pasta @ Lauriekoek.nl

Vlees en zuivelvervangers maken

Als je van vlees en kaas vervangers maken houd kan je met Vegan pasta flink aan de slag. Zo zijn er allerlei soorten kaas, zoals burrata van cashewnoten en ricotta van tofu en edelgist. Er staan ook recepten in voor allerlei soorten vegan vlees zoals “kip” gemaakt van seitanmeel en tofu, draadjesvlees van jackfruit en zelfs een soort van pancetta. Sommige recepten zijn zo klaar, maar anderen kosten wel even tijd, inclusief rustperiodes. Volgens Brianne Claxton moet je ze echt een keer proberen te maken en is het minder lastig dan je denkt.Boekrecensie: Vegan pasta @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vegan pasta @ Lauriekoek.nl

Veel vervangers, weinig less is more

Veel van deze producten komen later weer terug in gerechten, dus als je van plan bent een gerecht te maken is het zaak even goed vooruit te plannen. Of als dat mogelijk is een kant-en-klaar product te kopen, wat eenzelfde rol kan vervullen. Persoonlijk had ik gehoopt op wat simpele pasta gerechten met veel groenten, gestoeld op de less is more gedachte van de Italiaanse keuken en de befaamde cucina povera. Die zijn er maar heel weinig. Dit is meer de Italiaans Amerikaanse keuken, maar dan geveganiseerd.
Boekrecensie: Vegan pasta @ Lauriekoek.nl

Seitanmeel en vloeibare rook

Voor dit kookboek moet je af en toe ook wel op zoek naar ingrediënten. Tarweglutenmeel, of seitanmeel, vloeibare rook, vegan runderbouillon. Het zijn de ingrediënten die je kunt verwachten bij een Vegan pasta boek waarin je zelf aan de slag moet om vervangers te maken. Je kunt ze online vinden. Hoewel vegan runderbouillon in Nederland wel een moeilijke is, ik weet dat het in het buitenland wel bestaat en ook beter verkrijgbaar is. Bij ieder recept staat een foto het het eindresultaat.Boekrecensie: Vegan pasta @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Vegan pasta @ Lauriekoek.nl

Vegan pasta versus Vegetalia

Dit kookboek doet mij op een of andere manier denken aan een veganistisch Italiaans kookboek wat ik eerder recenseerde: Vegetalia. Dat boek leunde wel meer op kant-en-klare kaasvervangers en vleesvervangers, maar geeft mij hetzelfde gevoel als ik daar ook al omschreef. Ik denk dat er veganisten zijn die geen problemen hebben met nagemaakt vlees en kaas. Voor hen is dit een geschikt boek. Aan de andere kant zijn er mensen die wel weten hoe kaas en vlees smaakt en waarbij de vervangers tegen zijn staan. Die zul je met de recepten uit Vegan pasta niet bijzonder gelukkig maken.
Boekrecensie: Vegan pasta @ Lauriekoek.nl

Gat in de markt?

Ik ben trouwens van mening dat er nog steeds wel een plek is voor een veganistisch Italiaans kookboek wat niet zo sterk vervangers van vlees en kaas leunt. Het gekke is ook dat er zelfs al een Zilveren lepel vegetarisch is verschenen. Dat was echter geen Zilveren lepel met alleen de vegetarische recepten uit het origineel, maar ook een vreemd soort hippiekookboek. Wat dat betreft zie ik dus een gat in de markt. Italiaanse smaken, keep it simple, veel groenten, het is alleen wachten op de schrijver en de titel die er in dat gat in de markt springt. Ik houd het in de gaten en als het zover is schrijf ik er hier over. Beloofd.
Boekrecensie: Vegan pasta @ Lauriekoek.nl

Vegan pasta
Brianna Claxton
Uitgeverij Good cook
€23,50

 

Posted by on 1 maart, 2023

LEAVE A COMMENT