Vegan sauzen van Yakso
Yakso heeft nieuwe biologische veganistische sauzen. Er is oestersaus zonder oester, hoisinsaus, zeesaus (vissaus zonder vis), maar ook knoflookpasta en veganistische kroepoek. Zelf ken ik Yakso vooral van de potten met seitan, dus ik was erg benieuwd wat ze nog meer te bieden hebben. Ik probeerde ze uit.
Yakso
Yakso betekent in het Japans zoiets als “reinig je lichaam met eten”. Het merk bestaat al zo lang ik me kan herinneren. Dat klopt ook wel, want het is in 1985 opgericht door een groep bio pioniers met een biologische boerderij. Of die groep mensen van toen nog steeds betrokken is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat Yakso een assortiment heeft met veel Oosterse producten. En dat alles biologisch is.
Kroepoek
De kroepoek was erg lekker. Ik was van plan hem bij een gerecht te eten, maar in de praktijk was de zak al leeg voordat ik dat kon doen. Dat is een goed teken. Het wordt gemaakt met tapioca, prei, paprika en wortel en gefrituurd in zonnebloemolie. Het is niet zo fluffy als de versie met garnaal, maar hij is erg lekker. Yakso heeft trouwens kroepoek met en zonder garnalen in het assortiment. Kijk als je vega(n) bent dus even goed naar de verpakking voor je hem koopt.
Zeesaus
Misschien denk je nu: ‘veganistische vissaus? Accepteer gewoon dat je geen vis kunt eten en laat het lekker weg.’ Dat kan, je kunt vissaus ook vervangen voor sojasaus, maar dat is niet echt hetzelfde. De zeesaus is gemaakt van zeewier, kokosamino’s, shiitake en rijstazijn. Het ruikt echter niet naar vissaus, het heeft geen overweldigende kattenvoerachtige geur. Het ruikt eerder zoetig en een beetje mirinachtig. De smaak is ook een beetje zoetig. Het lijkt me ideaal om spring rolls in te dippen. Maar als onderdeel van een dressing, raakt ‘ie waarschijnlijk erg op de achtergrond. Mocht je niet van vissmaken houden dan kun je deze saus gerust proberen. Zelfs voor iets wat zeewier bevat, is er geen intense vissmaak.
Oesterloze oesterssaus
De ‘oestersaus’ doet me vaag in de verte aan ketjap denken. Het is een beetje dik, heeft iets hartigs en zoets. Er zit tamari in, maar ook agave en kombu. Goed voor in de roerbak. Ook hierin kun je net als bij de zeesaus kun je zo dingen dippen. Oestersaus zit qua smaak normaal tussen vissaus en sojasaus in. Het soja-element komt hier wel in terug, maar het intens hartige ontbreekt een beetje.
Hoisin
Hoisinsaus is meestal wel vegan, maar deze variant is net als alle bovenstaande producten ook biologisch. Hij is vrij vloeibaar en iets lichter van kleur dan ik had verwacht. Ik ben iets stroperige meer plakkerige hoisin gewend. Hij is gemaakt van bruine miso, kombu, shiitake en specerijen.
Knoflook in een potje
Er hoort bij de zelfde lijn ook een potje knoflookpasta, voor als je geen tijd of zin hebt om knoflook te snijden. Ik koop zulke dingen zelf niet vaak. In tegenstelling tot wat mensen denken ben ik er ook niet tegen. Ik las laatst nog een stuk van een meisje dat last heeft van zenuwpijnen. Knoflook uit een potje is voor haar iets heel handigs bij het koken. Als dat voor jou ook zo is, of je als je het gewoon graag gebruikt: gebruik het dan vooral.
Je vindt Yakso in de biologische winkel en online. Voor meer informatie kun je uiteraard terecht op de website van Yakso.
Laatste reacties